12 Οκτ 2023

Το Ισραήλ στοχοποιεί τα «τούνελ του θανάτου» της Χαμάς: Μία «Γάζα κάτω από τη Γάζα» - Θρίλερ με τους ομήρους

 


Το Ισραήλ μπήκε σήμερα στην 6η ημέρα του πολέμου με τη Χαμάς. Οι νεκροί εκατέρωθεν υπολογίζονται πάνω από 2.600, με τις επιθέσεις να συνεχίζονται. Οι βομβαρδισμοί στη Γάζα είναι συνεχείς, ενώ οι ένοπλοι της Χαμάς επιδίδονται σε τακτικές επιθέσεις ρουκετών.

Οι Ισραηλινοί θρηνούν τους νεκρούς τους από την αιφνιδιαστική εισβολή της Χαμάς το περασμένο Σάββατο, αγωνιώντας για την τύχη των αιχμαλώτων που άρπαξαν οι τρομοκράτες τόσο από το φεστιβάλ του τρόμου όσο και από τα κιμπουτς. Οι πληροφορίες για την τύχη τους είναι μηδαμινές.

Υπολογίζεται πως η Χαμάς οδήγησε τους περίπου 150 αιχμαλώτους, ανάμεσα στους οποίους και υπήκοοι άλλων χωρών, στη Γάζα, όπου και κρατούνται.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού, Jonathan Conricus σε ενημέρωση που έκανε τα ξημερώματα πιθανολογεί πως η Χαμάς έχει οδηγήσει τους αιχμαλώτους (όσοι βρίσκονται ακόμη εν ζωή) στα υπόγεια τούνελ της πόλης.

«Πιστεύουμε πως από τη στιγμή που η Χαμάς εισέβαλε στο Ισραήλ είχε ήδη σχεδιάσει που θα κρύψει τους αιχμαλώτους για να μην τους βρουν οι μυστικές υπηρεσίες και επιχειρήσουν να τους διασώσουν», ανέφερε.

Χαρακτήρισε την επιχείρηση διάσωσής τους ως πολύπλοκη και ευαίσθητη.

Και ενώ ο πλανήτης αγωνία, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς, ο Izzat al-Risheq ανέφερε στο CNN πως προς το παρόν δεν υπάρχει καμία πρόθεση για απελευθέρωση των αιχμαλώτων.

«Θα το συζητήσουμε μόνο αν σταματήσει η επιθετική συμπεριφορά των Ισραηλινών στον λαό μας», διαψεύδοντας παράλληλα τη βοήθεια από Λίβανο και Ιράν στην οργάνωση της επίθεσης.

Μία δεύτερη Γάζα στα υπόγεια τούνελ της Γάζας

Καθώς οι αεροπορικές επιδρομές του ισραηλινού στρατού στη Γάζα συνεχίζονται, τα αεροσκάφη πλέον στοχεύουν το υπόγειο δίκτυο τούνελ μέσω του οποίου κινούνται οι μαχητές της Χαμάς, ανέφερε σε νεότερη ενημέρωση ο εκπρόσωπος του IDF, Jonathan Conricus.

xamas1 3 19d0d

«Αυτό που έκανε η Χαμάς από τότε που ανέλαβε τον έλεγχο πριν από σχεδόν 20 χρόνια ήταν να κατασκευάσει ένα δίκτυο τούνελ κάτω από την πόλη της Γάζας που εκτείνεται μέχρι το Χαν Γιούνις και τη Ράφα».

Σε άλλο σημείο της ενημέρωσης, ο Conricus αναφέρει ότι η Γάζα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν ένα μέρος με δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι αυτό στο οποίο ζει ο άμαχος πληθυσμός και το δεύτερο είναι το υπόγειο δίκτυο των τούνελ της Χαμάς.

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε τώρα είναι να φτάσουμε σε αυτό το δεύτερο υπόγειο επίπεδο που έχει χτίσει η Χαμάς», λέει.

xamas tounel 4e00a

Στην ουσία οι ένοπλοι της Χαμάς «κρύβονται» κάτω από αμάχους και αιχμαλώτους.

«Δεν πρόκειται για καταφύγια στα οποία έχουν πρόσβαση οι πολίτες της Γάζας όταν το Ισραήλ χτυπά», προσθέτει.

Σωροί από πτώματα

Στη είσοδο του κιμπούτζ Μπέερι, σε απόσταση μικρότερη των πέντε χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη Γάζα, ένας σωρός πτωμάτων δείχνει την έκταση της επίθεσης μέσα στο χωριό, περισσότεροι από εκατό κάτοικοι του οποίου σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το στρατό.

«Η καταστροφή εδώ είναι τεράστια», λέει ο Ντορόν Σπίλμαν, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. «Και αυτό χωρίς να μετρήσουμε τα πολυάριθμα μέλη του κιμπούτζ που συνελήφθησαν όμηροι και οδηγήθηκαν μέσα στη Γάζα», πρόσθεσε ένας άλλος εκπρόσωπος του στρατού, ο Jonathan Conricus.

Στη διάρκεια αυτής της ακραία βίαιης επίθεσης που έχει συγκλονίσει τη χώρα, οι μαχητές της Χαμάς απήγαγαν δεκάδες ισραηλινούς και ξένους ομήρους, τους οποίους το ισλαμιστικό κίνημα απειλεί να εκτελέσει.

Μεταξύ των ομήρων περιλαμβάνονται νέοι που συνελήφθησαν όμηροι στη διάρκεια μουσικού φεστιβάλ στο οποίο επιτέθηκαν το Σάββατο παλαιστίνιοι μαχητές, σκοτώνοντας 270 ανθρώπους, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο στρατός έκανε λόγο για 1.200 νεκρούς στο Ισραήλ, οι περισσότεροι άμαχοι. Στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε σήμερα πως μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τουλάχιστον 220 στρατιώτες. Μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον 1.200 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλοί άμαχοι, σκοτώθηκαν από τις καταστροφικές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιούνται ως αντίποινα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε εξάλλου πως περισυνέλεξε τα πτώματα 1.500 μαχητών της Χαμάς που είχαν διεισδύσει το Σάββατο σε τοποθεσίες κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.