Η ΑΑΔΕ “πέρασε από κόσκινο” τις φορολογικές δηλώσεων 3,8 εκατομμυρίων νοικοκυριών που δηλώνουν στην εφορία οικογενειακά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, διασταύρωσε το ύψος εισοδημάτων με το κόστος διαβίωσης όπως αυτό καταγράφεται στις δαπάνες με κάρτες, κινήσεις λογαριασμών κτλ και συνδυάζοντας συνολικά 80 εκατομμύρια δεδομένα, κατέληξε ότι σε 20.000 νοικοκυριά υπάρχει “οσμή” φοροδιαφυγής και απόκρυψης εισοδημάτων.
Έτσι, όπως ανέφερε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας στον Realfm, άμεσα θα κληθούν οι υπόχρεοι αυτοί και αυτές για εξηγήσεις στην εφορία. Για όσες, μάλιστα, περιπτώσεις μετά το “ραντεβού” με τη φορολογική διοίκηση, κριθεί ότι δεν κατατέθηκαν επαρκείς εξηγήσεις, θα ξεκινήσει εξονυχιστικός έλεγχος προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα της διασταύρωσης και να επιβληθούν τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία πρόστιμα.
Όπως σημείωσε ο κ.Πιτσιλής, αξιοποιήθηκαν στοιχεία από τις κινήσεις τραπεζικών καρτών, λογαριασμούς ΔΕΚΟ (ρεύμα, νερό, τηλέφωνο) μια σειρά από πληροφορίες για διαφορές πληρωμές που συγκρίθηκαν με τα εισοδήματα τα οποία δηλώνονται από τα νοικοκυριά προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν νοικοκυριά που δεν δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα.
Μετά τις διασταυρώσεις στο “σκάνερ” μπήκαν 440.000 περιπτώσεις, εκ των οποίων οι μεγάλες διαφορές εντοπίστηκαν σε περίπου 20.000 περιπτώσεις οι οποίες είναι εκείνες που θα κληθούν αρχικά για εξηγήσεις. «Θα μπούμε σε μια διαδικασία να τους φωνάξουμε για να δούμε εάν αυτά που εμείς βλέπουμε εμείς από τη διασταύρωση είναι όπως τα βλέπουμε εμείς ή εάν υπάρχει κάτι που μπορεί να δικαιολογήσει τη δική τους εικόνα. Ο έλεγχος είναι το επόμενο βήμα που θα επαληθεύσει το αποτέλεσμα της διασταύρωσης» ανέφερε ο διοικητής της ΑΑΔΕ.
Για τη μεγάλη πλειοψηφία των 420.000 περιπτώσεων, η απόκλιση μεταξύ δαπανών και εισοδημάτων ήταν κάποια ευρώ και θα ελεγχθούν, εάν κριθεί επιβεβλημένο, σε δεύτερο χρόνο. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία των εξηγήσεων θα καταρτιστεί η λίστα με τους φορολογούμενους που θα ελεγχθούν εξονυχιστικά από την φορολογική αρχή.
Αναλυτικά, η ΑΑΔΕ έλεγξε:
- Μέσω του Taxisnet, τα ποσά των τόκων των καταθέσεων και των repos που απέκτησε το φυσικό πρόσωπο κατά το προηγούμενο έτος, τις αγορές μετοχών και ομολόγων αλλά και του φόρου που παρακρατήθηκε από τις όποιες κινήσεις.
- Αγορές ακινήτων και άλλες επενδύσεις.
- Με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές είδε τον τζίρο των αγορών που έγιναν σε καταστήματα λιανικής και σούπερ μάρκετ.
- Μέσω τραπεζικών λογαριασμών εξέτασε κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ.
- Έβαλε στο “ραντάρ” τις κινήσεις του συνόλου των πιστωτικών καρτών.
- Τα ποσά που καταβλήθηκαν για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων (στεγαστικά, καταναλωτικά κ.λπ.).
- Τις Δαπάνες για ασφαλιστικά συμβόλαια ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας
- Τα νοσήλια, εάν υπάρχουν, σε σε ιδιωτικά θεραπευτήρια και τα δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία.
- Τις δαπάνες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, καθώς και του ηλεκτρικού ρεύματος και της ύδρευσης όταν υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ.
- Εξέτασε πληροφορίες από αλλοδαπές αρχές, μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας (DAC1), για μισθούς, συντάξεις, διοικητικές αμοιβές και εισόδημα από ακίνητα, με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.
- Πληροφορίες από αλλοδαπές αρχές, μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας (FATCA), για τόκους και μερίσματα αλλοδαπής με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.