20 Νοε 2023

Η απάτη των 30 εκατ. ευρώ: Τα e-shops, οι μπίζνες με κινητά, οι βίλες και η Ferrari


 Επιχειρηματίες δήλωναν οι «πρωταγωνιστές» της μεγάλης διασυνοριακής απάτης ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, με τους αστυνομικούς και τους Εισαγγελείς να εκπλήσσονται από τη χλιδή που αντίκρισαν κατά τη διάρκεια των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές της δυτικής Αττικής.

Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφάλειας Αττικής πέρασαν χειροπέδες σε δύο Έλληνες, ωστόσο, η έρευνα είναι ακόμα σε πλήρη εξέλιξη για την αποκάλυψη των «μεγάλων αφεντικών». Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του iEidiseis, οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι οι εμπλεκόμενοι είναι περίπου 10. Ανάμεσά τους αρχηγικά μέλη του κυκλώματος που ζουν σε υπερπολυτελείς βίλες στη δυτική Αττική και κυκλοφορούν με Tesla, Porsche και Ferrari.

Οι δύο Έλληνες που συνελήφθησαν οδηγήθηκαν ήδη στις φυλακές Κορυδαλλού (όπου εξακολουθούν να κρατούνται), ενώ εκκρεμούν οι διαδικασίες για την έκδοσή τους στη Γερμανία, καθώς τα εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν από τις δικαστικές Αρχές της Κολωνίας. Μία από τις βασικές εταιρείες που πρωταγωνιστούν στην υπόθεση έχει έδρα την Ελευσίνα, απασχολεί πολλούς υπαλλήλους και συνδέεται με διάφορα e-shop που πουλάνε κινητά τηλέφωνα, θήκες τηλεφώνων και κάθε είδους εξαρτημάτων για κινητά, όπως και τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό.

Αστυνομικές πηγές εξηγούν ότι «μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί δύο άτομα, αλλά αυτή είναι η κορυφή του παγόβουνου, καθώς εκτιμάται ότι οι συλληφθέντες δεν είναι τα αρχηγικά μέλη του κυκλώματος αλλά περιφερειακά μέλη. Η έρευνα είναι σε εξέλιξη και εκτιμάται ότι οι κατηγορούμενοι μπορεί να φτάσουν ακόμα και τους δέκα».

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης προσθέτουν ότι η έρευνα θα ξεδιπλωθεί από τα αποτελέσματα των ελέγχων της ΑΑΔΕ, καθώς έχουν «παγώσει» όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί φυσικών προσώπων και εταιρειών που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Όσον αφορά στο προφίλ των εμπλεκομένων στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι «οι περισσότεροι δήλωναν επιχειρηματίες ή ήταν μέλη σε Δ.Σ. εταιρειών με αντικείμενο το εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Εμφάνιζαν μεγάλο κύκλο εργασιών στους ισολογισμούς τους. Το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών τους και του κύκλου εργασιών τους ήταν εικονικό, ωστόσο, υπήρχαν και πραγματικές συναλλαγές και εμπορική δραστηριότητα».

Η αστυνομική επιχείρηση για το «ξήλωμα» του κυκλώματος έγινε σε Ελλάδα και Γερμανία και διατάχθηκε από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Κατά τις έρευνες που έγιναν στη χώρα μας εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν πολυτελή αυτοκίνητα μάρκας BMW, FERRARI, LAND ROVER, PORSCHE, AUDI και TESLA, ακριβά ρολόγια (κάποια μάρκας Rolex), όπως και 260.000 ευρώ σε μετρητά.

Screenshot_20231118_152644_Chrome_13716.jpgScreenshot_20231118_152651_Chrome_8dd33.jpg

Screenshot_20231118_152701_Chrome_95644.jpg

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο ένας Έλληνας συλληφθείς κατηγορείται ότι κατά την περίοδο 2022-2023 ως Διευθύνων Σύμβουλος εταιρείας στη Γερμανία δεν κατέβαλε Φ.Π.Α. (ποσό φόρου κύκλου εργασιών) ύψους περίπου 1.300.000 ευρώ. Ο δεύτερος συλληφθείς κατηγορείται ότι κατά την περίοδο 2018-2022 ως Διευθύνων Σύμβουλος εταιρείας στη Γερμανία δεν κατέβαλε Φ.Π.Α. (ποσό φόρου κύκλου εργασιών) ύψους περίπου 2.600.000 ευρώ.

Επίσης, από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι εταιρία με έδρα την Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υπό έρευνα υπόθεση, με αντικείμενο εργασιών εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και εξαρτημάτων, καθώς προβαίνει σε εισαγωγές, είτε απευθείας είτε μέσω τρίτων παρένθετων εταιρειών (buffers) από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ενδοκοινοτικές αποκτήσεις) προϊόντων αξίας εκατομμυρίων ευρώ. Στη συνέχεια μεθοδευμένα, σε συνεργασία και πάλι με τρίτες εταιρείες πουλάει τα προϊόντα, είτε στον τελικό καταναλωτή χωρίς να αποδοθεί και πάλι ο Φ.Π.Α. που αναλογεί, είτε πραγματοποιεί εξαγωγές σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ενδοκοινοτικές παραδόσεις) αιτούμενες (οι τρίτες ημεδαπές εταιρείες) ακολούθως την επιστροφή του Φ.Π.Α.. Οι συναλλαγές λαμβάνουν χώρα μέσω διαδοχικών πωλήσεων για τις οποίες υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις τυπολογίας περίπτωσης με χαρακτηριστικά κυκλώματος εικονικών συναλλαγών (μορφή κυκλώματος carousel και απάτη τύπου «εξαφανισμένου εμπόρου»).

Με τον τρόπο αυτό οι εμπλεκόμενες εταιρείες κατορθώνουν, τουλάχιστον για τις χρήσεις 2021 & 2022, να ισοσκελίζουν τον Φ.Π.Α. που προέρχεται από τις εν λόγω πωλήσεις, παρουσιάζοντας στις εκάστοτε περιοδικές δηλώσεις ίσα ποσά Φ.Π.Α. εκροών και εισροών, ούτως ώστε να επιτυγχάνεται η παράνομη ιδιοποίησή του ή να προβαίνουν σε ενδοκοινοτικές παραδόσεις αιτούμενες επιστροφή Φ.Π.Α. ή να μετακυλήσουν το σύνολο του Φ.Π.Α. σε ενδιάμεσες εταιρείες για τις οποίες υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι συστάθηκαν με σκοπό τη συσσώρευση οφειλών και χρεών.

Στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση αναφέρεται:

«Δύο συλλήψεις από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος στο πλαίσιο έρευνας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για διασυνοριακή απάτη με απώλεια Φ.Π.Α άνω των 30.000.000 ευρώ

Ταυτόχρονη επιχείρηση σε Ελλάδα και Γερμανία πραγματοποιήθηκε από 13 έως 15 Νοεμβρίου 2023, στο πλαίσιο έρευνας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας με σκοπό την εξιχνίαση κακουργηματικής διασυνοριακής απάτης που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια Φ.Π.Α. κατά τα έτη 2021 και 2022, ύψους 30.700.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό στη χώρα μας, συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, 63χρονος και 37χρονος, κατόπιν σχετικών ευρωπαϊκών ενταλμάτων του Γραφείου της Κολωνίας Γερμανίας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, για περίπτωση απάτης (φοροδιαφυγή από κοινού σε μια ιδιαίτερα σοβαρή περίπτωση).

Η υπόθεση αφορά τη διερεύνηση δράσης εγκληματικής οργάνωσης με πεδίο την κατ’ εξακολούθηση τέλεση διασυνοριακής απάτης σχετικά με τον Φ.Π.Α. στην οποία κεντρικό ρόλο διαδραματίζει εγχώρια εταιρεία που εμπορεύεται ηλεκτρονικές συσκευές.

Όπως προέκυψε εν λόγω εταιρεία προέβαινε σε εισαγωγές, απευθείας ή μέσω τρίτων εταιρειών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προϊόντων αξίας εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία στη συνέχεια πουλούσε μέσω τρίτων ημεδαπών εταιρειών στον τελικό καταναλωτή χωρίς να αποδοθεί ο Φ.Π.Α. που αναλογούσε ή πραγματοποιούσε εξαγωγές σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις τρίτες εταιρείες να αιτούνται την επιστροφή του Φ.Π.Α..

Για να καλύψουν τη δράση τους πραγματοποιούσαν τις συναλλαγές μέσω διαδοχικών πωλήσεων υπό τη μορφή κυκλώματος «carousel» και απάτης τύπου «εξαφανισμένου εμπόρου», και έτσι ισορροπούσαν τον Φ.Π.Α. που προέρχονταν από τις παραπάνω πωλήσεις, παρουσιάζοντας στις εκάστοτε περιοδικές δηλώσεις ίσα ποσά Φ.Π.Α. εκροών και εισροών.

Τέλος, προέβαιναν στη νομιμοποίηση των εσόδων τους μέσω της ανάμειξης αυτών με άλλα νόμιμα περιουσιακά στοιχεία που διέθεταν και τα χρησιμοποιούσαν στις οικονομικές τους δραστηριότητες ή στην αγορά διαφόρων περιουσιακών στοιχείων, αποκρύπτοντας την προέλευση και τον τρόπο διάθεσης τους.

Κατά την επιχείρηση στη χώρα μας, από υπαλλήλους της Υποδιεύθυνσης Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων Θεσσαλονίκης της Α.Α.Δ.Ε. (Υ.Ε.Δ.Ε.Ε.), με τη συνδρομή αστυνομικών της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, παρουσία αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος, καθώς και σε ορισμένες έρευνες παρουσία Γερμανών Ποινικών Φορολογικών Ελεγκτών, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε -5- εγκαταστάσεις των υπό διερεύνηση εταιρειών και σε -10- συνολικά οικίες εμπλεκομένων προσώπων στη Δυτική Αττική.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των ερευνών, συνελήφθη και ένας 26χρονος για παράβαση της νομοθεσίας για τις εξαρτησιογόνες ουσίες, ο οποίος στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος με προφορική εντολή του αρμόδιου Εισαγγελέα.

Οι συλληφθέντες με εντάλματα οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, η οποία διέταξε την προσωρινή τους κράτηση, προκειμένου παραδοθούν στις Αρχές της Γερμανίας».

https://www.ieidiseis.gr/