30 Νοε 2023

AIDS: Αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα το 2023 – Έσπασαν ρεκόρ τετραετίας

 


Τους 531 έφτασαν οι άνθρωποι που βρέθηκαν θετικοί στον HIV/AIDS τους πρώτους 10 μήνες του 2023, αριθμός που μεταφράζεται σε 5,1 άτομα ανά 100.000 πληθυσμού.

Πρόκειται για ρεκόρ τετραετίας, όπως προκύπτει από τα συγκριτικά

στοιχεία που αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα σήμερα Πέμπτη (30.11.2023) στο 35ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS, που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (ΕΕΜΑΑ) στην Αθήνα.

Τα παραπάνω στοιχεία προβληματίζουν τους επιστήμονες που παρακολουθούν την επιδημιολογική πορεία του HIV/AIDS στη χώρα, καθώς όπως λένε, οι νέες διαγνώσεις βρίσκονται σε λίγο υψηλότερα επίπεδα, συγκριτικά με εκείνες που δηλώθηκαν τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα των 4 προηγούμενων ετών.

Να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια είχε καταγραφεί σχετικά πτωτική πορεία των νέων διαγνώσεων ετησίως και κυρίως στους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες (ΑΣΑ), και τα αίτια αυτής της ανόδου θα πρέπει να διερευνηθούν περισσότερο.

«Πρωταθλήτρια» η ηλικιακή ομάδα των 30-39 ετών

Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως προς το παρόν δεν μπορούν να εντοπίσουν την αιτία της αύξησης αυτής και πως τα συμπεράσματα είναι προϊόν ανάλυσης δεδομένων στην πορεία του χρόνου.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, από την εμφάνιση της νόσου έως σήμερα, έχουν καταγραφεί στη χώρα μας περίπου 20.493 περιστατικά, με κυριότερο τρόπο μετάδοσης την απροφύλακτη σεξουαλική επαφή μεταξύ ανδρών.

Ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα που καταγράφεται είναι η καθυστέρηση στη διάγνωση.

Από τις νέες διαγνώσεις του 2022 το 10,6% των ατόμων που αναζήτησαν ιατρική βοήθεια είχαν ήδη εμφανίσει ή ανέπτυξαν AIDS.

Αρνητικό ρεκόρ στις καθυστερημένες διαγνώσεις καταγράφεται:

στις γυναίκες (σχεδόν οι 7 στις 10) με HIV/AIDS

-στα άτομα που μολύνθηκαν μέσω ετεροφυλοφιλικής σεξουαλικής επαφής (πάνω από 7 στους 10),

-στα άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 50 ετών κατά τη διάγνωση (λίγο λιγότεροι από 7 στους 10)

-στα άτομα αλλοδαπής εθνικότητας (πάνω από 6 στους 10).

Μόνο το 1 στα 2 (48,1%) περιστατικά HIV που διαγνώστηκαν το 2022 ξεκίνησε αντιρετροϊκή θεραπεία εντός 30 ημερών από τη στιγμή της διάγνωσης, ενώ οι 7 στους 10 (70,1%) άρχισαν να λαμβάνουν αγωγή εντός των 90 ημερών από τη διάγνωση.

Νέες πρωτοβουλίες για τη μείωση του AIDS από το υπουργείο Υγείας

Εντός του 2023 υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις και πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στην καταγραφή του προβλήματος, αλλά και στη χορήγηση θεραπειών.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

-η έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Μητρώου HIV

-η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αντιρετροϊικών φαρμάκων,

-η ηλεκτρονική συνταγογράφηση παραπεμπτικών ιικού φορτίου,

-η πρόσφατη έκδοση του ΦΕΚ για την υλοποίηση της χορήγησης PrEP στην Ελλάδα.

Από μαθηματικά μοντέλα που χρησιμοποιήθηκαν για την ανάλυση κόστους – αποτελεσματικότητας αποδείχθηκε πως αν η Ελλάδα συνεχίσει την ίδια στρατηγική χωρίς PrEP, η HIV επίπτωση αναμένεται να μειωθεί κατά 32,4% το 2030 σε σχέση με το 2010. Η χρήση του PrEP, ωστόσο σε άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες κι έχουν συμπεριφορές υψηλού κινδύνου, αναμένεται να μειώσει την επίπτωση ακόμη περισσότερο και συγκεκριμένα κατά 58%.

Για να επιτευχθεί ο στόχος της κατά 90% μείωσης της επίπτωσης το 2030, θα πρέπει η PrEP να προσφερθεί και σε άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες και με συμπεριφορά μετρίου κινδύνου, σύμφωνα με όσα θα παρουσιαστούν στο συνέδριο.

«Η πανδημία του AIDS μπορεί να τερματιστεί»

Πριν από δύο δεκαετίες, η παγκόσμια πανδημία του AIDS φαινόταν ασταμάτητη. Τα τελευταία όμως δεδομένα από την UNAIDS δείχνουν ότι η πανδημία του AIDS μπορεί να τερματιστεί, εάν ακολουθηθούν πολιτικές με γνώμονα την επιστήμη, την καταπολέμηση του στίγματος και των διακρίσεων, την υποστήριξη της κοινωνίας των πολιτών και τη σημαντική οικονομική επένδυση στην αντιμετώπιση του AIDS.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), έως το τέλος του 2022 παγκοσμίως 39 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με HIV, εκ των οποίων 29,8 εκατομμύρια (76,4%) λαμβάνουν αντιρετροϊική θεραπεία.

Σε περίπου 71% των ατόμων που ζουν με HIV έχει επιτευχθεί καταστολή του ιικού φορτίου, γεγονός που επιτρέπει στα άτομα αυτά να ζήσουν μια μακρά, υγιή ζωή και να έχουν μηδενικό κίνδυνο σεξουαλικής μετάδοσης του HIV.

Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr