To ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο έκλεισε με δραματικό τρόπο για την ελληνική αποστολή.
Ο Πρωθυπουργός ενώ στο επενδυτικό συνέδριο «έδωσε» ρέστα μπροστά σε επενδυτές ..
και Έλληνες επιχειρηματίες που ήρθαν να επενδύσουν στη μήτρα του παγκόσμιου καπιταλισμού, στο ζήτημα των γλυπτών του Παρθενώνα υπέστη μία διπλωματική ήττα.Η άρνηση του Ρίσι Σούνακ να δει τον Έλληνα πρωθυπουργό ανάγεται μόνο ως διπλωματικό επεισόδιο καθώς στην ατζέντα δεν ήταν μόνο το θέμα των γλυπτών αλλά κυρίαρχα θέματα όπως η Ουκρανία, η Παλαιστίνη, η μεταναστευτική κρίση.
Kαι όμως η Downing Street αποφάσισε να μην κάνει τη συνάντηση και έτσι έκλεισε την πόρτα στον Έλληνα πρωθυπουργό, προσβάλλοντας και τον ίδιο αλλά και την Ελλάδα.
Το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα είναι ένα θέμα που αφορά την ελληνική κυβέρνηση και το Βρετανικό Μουσείο.
Όμως η Ελλάδα ζητάει να υπάρξει αλλαγή του νόμου ώστε να μπορούν να επιστραφούν αρχαιότητες.
Και εδώ βλέπουμε το εξής απίστευτο. Ενώ το Βρετανικό Μουσείο και ο Όσμπορν συζητάει με την κυβέρνηση Μητσοτάκη για δανεισμό των γλυπτών, η βρετανική κυβέρνηση αντιδράει πολύ χειρότερα. Αποφασίζει να μην συζητήσει καν το ζήτημα…
Τουλάχιστον ο Μπόρις Τζόνσον, πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης των Συντηρητικών παρόλο που διαφωνούσε είχε δει τον Κ.Μητσοτάκη και τον είχε συναντήσει.
Η απρέπεια Σούνακ «μικραίνει» το Ηνωμένο Βασίλειο.
Από την άλλη, όμως, το επικοινωνιακό show που ήθελε να κάνει ο Μητσοτάκης στο Λονδίνο για τα γλυπτά απέτυχε.
Και εδώ θα πρέπει να δούμε τις μεγάλες ευθύνες του διπλωματικού επιτελείου του Πρωθυπουργού που δεν τον ειδοποίησε εγκαίρως για τις διαθέσεις του Ρίσι Σούνακ.
Διότι σύμφωνα με πληροφορίες, οι αγγλικές εφημερίδες όπως π.χ ο Independent, με διαρροές είχαν εκφραστεί οι διαθέσεις του Ρίσι Σούνακ να μην συζητήσει καθόλου το θέμα των γλυπτών καθώς «θεωρούσε» ότι τα γλυπτά είναι καλύτερο να μείνουν στο Βρετανικό Μουσείο.
Φαίνεται ότι οι «παρατρεχάμενοι» Μητσοτάκη, όπως ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Τάσος Χατζηβασιλείου π.χ δεν διείδαν τις προθέσεις του Βρετανού πρωθυπουργού όπως διατυπώθηκαν από τις φιλοκυβερνητικές εφημερίδες.
Αλλά και στην Αριστοτελία Πελώνη που συνόδευσε τον Πρωθυπουργό, η οποία (υποτίθεται) είναι επιφορτισμένη με το διεθνή τύπο.
Πέρα από αυτό, όμως, έκαναν λάθος και όσοι κανόνισαν στον Πρωθυπουργό να δει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αρχηγό των Εργατικών Κρι Στάρμερ ο οποίος δεν έδειξε αρνητικός στο θέμα των γλυπτών αλλά μόνο με την μορφή δανεισμού.
Λένε ότι ίσως αυτό το ραντεβού αυτό να μην έπρεπε να γίνει ή τουλάχιστον να γίνει μετά τη συνάντηση με τον Ρίσι Σούνακ διότι τώρα δόθηκε το δικαίωμα στο Σούνακ να κερδίσει τις εντυπώσεις στο αγγλικό ακροατήριο απέναντι στον πολιτικό του αντίπαλο.
Ίσως γι’ αυτό, άλλωστε, εικάζεται ότι ανέβαλε και την συνάντηση, δηλαδή βάσει τακτικισμού.
Στο σύνολο, πάντως, το ταξίδι Μητσοτάκη όσον αφορά το σκέλος της οικονομίας είχε μεγάλη επιτυχία, υπήρξαν πολλές συναντήσεις και εμφανίσεις στα διεθνή τηλεοπτικά μέσα BBC, CNBC κ.α, όμως σε πολιτικό επίπεδο το Λονδίνο βγήκε ξινό για τον πρωθυπουργό.
https://radar.gr/