Η υπόθεση της Ρωσίδας κατασκόπου που ζούσε κρυφά στο Παγκράτι με πλαστή ταυτότητα «Μαρία Τσάλλα», το σχέδιο αιματηρής επίθεσης Πακιστανών στο Μοναστηράκι, η έρευνα για συμμετοχή μελών ΜΚΟ στη Μυτιλήνη, είναι ορισμένες από τις μυστικές επιχειρήσεις που διεξήγαγε η ΕΥΠ στο διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2022 έως τον Αύγουστο του 2023 και έχουν αποτυπωθεί στην απολογιστική έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Πρόκειται για την πρώτη έκθεση πεπραγμένων της ΕΥΠ κατά τα πρότυπα των αντίστοιχων υπηρεσιών του εξωτερικού με επικεφαλής τον Θεμιστοκλή Δεμίρη, ο οποίος σημείωσε ότι «εγκαινιάζεται και στη χώρα μας μια πρακτική που έχει δοκιμαστεί με επιτυχία από πολλές αντίστοιχες υπηρεσίες στο εξωτερικό».
Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι να δημιουργήσει αίσθηση λογοδοσίας και διαφάνειας και τελικά να συμβάλει στην αποκατάσταση της εικόνας και του κύρους της υπηρεσίας, το οποίο είχε πληγεί από το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών.
Στην έκθεση κάνει αναφορά και στην υπόθεση της «Μαρίας Τσάλλα», της Ρωσίδας κατασκόπου που είχε καταφέρει να αποκτήσει με πλαστά δικαιολογητικά την ελληνική ιθαγένεια και να πραγματοποιεί ταξίδια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αναφορά γίνεται και στην υπόθεση ενός 39χρονου Ρώσου που βρέθηκε στο επίκεντρο έρευνας της αυστριακής υπηρεσίας πληροφοριών και διαπιστώθηκε ότι και αυτός είχε αποκτήσει με πλαστά δικαιολογητικά την ελληνική ιθαγένεια, η οποία του αφαιρέθηκε.
Φάκελος «Τρομοκρατία»
Η τρομοκρατία και ειδικότερα η ισλαμική τρομοκρατία χαρακτηρίζεται από την ΕΥΠ ως μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις για την ασφάλεια τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην Ελλάδα μεταξύ άλλων, εξαιτίας της αξιοποίησης του Διαδικτύου και των social media για τη ριζοσπαστικοποίηση και στρατολόγηση τρομοκρατών.
«Οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση κυρίως λόγω της ενδεχόμενης διέλευσης από τη χώρα μας, ατόμων τα οποία μετακινούνται από και προς τις εμπόλεμες ζώνες με αδιευκρίνιστους σκοπούς», παρατηρεί η ΕΥΠ, διευκρινίζοντας ότι βρίσκεται σε συνεργασία με τις ομόλογες υπηρεσίες του εξωτερικού για το ενδεχόμενο παρείσφρησης τρομοκρατών στις μεταναστευτικές ροές.
Υπάρχει παραπομπή στην έρευνα για τη σύλληψη δυο υπηκόων Πακιστάν που σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν τρομοκρατική επίθεση σε συναγωγή στο Μοναστηράκι, όπως και τον εντοπισμό και τη σύλληψη αλλοδαπών σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν διεθνή εντάλματα σύλληψης για τζιχαντιστική τρομοκρατία.
Με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η ΕΥΠ συμμετείχε σε πέντε έρευνες από το διάστημα του Σεπτεμβρίου 2022 έως και τον Αύγουστο του 2023.
Στο πεδίο της παράτυπης μετανάστευσης η ΕΥΠ συνέδραμε την Ασφάλεια Μυτιλήνης σε έρευνα που ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2023, με την κατηγορία της παράνομης διακίνησης μεταναστών σε βάρος 21 ατόμων, ανάμεσά στα οποία και μέλη ΜΚΟ.
Ακόμα γίνεται αναφορά σε πληροφοριακή επιχείρηση που διεξήγαγε η ΕΥΠ για την υπόθεση της «μικρής Μαρίας» στον Έβρο, η οποία στην έκθεση χαρακτηρίζεται ως «κατασκευασμένο αφήγημα».
Επισημαίνεται τέλος ότι η υπηρεσία είχε στη συμμετοχή στην εξιχνίαση ανθρωποκτονιών αλλά και στην κατάσχεση φορτίων στρατιωτικού υλικού και υλικών διπλής χρήσης που έγινε προσπάθεια να διακινηθούν μέσω Ελλάδας.
Το τελευταίο σκέλος της έκθεσης αφορά τους κινδύνους και τις δράσεις που έχει αναλάβει η ΕΥΠ στο πεδίο της κυβερνοασφάλειας, όπως επίσης και τις αλλαγές στην υπηρεσία σε ό,τι αφορά την άρση απορρήτου που αποφασίστηκαν μετά το σκάνδαλο υποκλοπών.
«Μπαίνουμε σε νέα επικίνδυνη φάση – Η Ελλάδα μπορεί να γίνει στόχος»
Το Newsbomb.gr με στόχο την όσο το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση γύρω από το σοκαριστικό αυτό παγκόσμιο φαινόμενο, πραγματοποίησε ρεπορτάζ με συνεντεύξεις ειδικών, ερευνητών, αλλά και μουσουλμάνων συμπατριωτών μας, προκειμένου να παρουσιαστεί η διάσταση του ζητήματος, με αφορμή τη σύλληψη, όπως λένε οι Αρχές, των εν δυνάμει τρομοκρατών που αν πετύχαιναν τον σκοπό τους, τώρα θα είχαμε όλοι μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση, σε μια εντελώς διαφορετική καθημερινότητα για όλους μας.
Στον φακό του Newsbomb.gr μίλησε η πλέον ειδικός για θέματα τρομοκρατίας, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πειραιώς στον τομέα Διεθνούς Ασφάλειας, Πολιτικός Επιστήμονας – Διδάκτορας Νομικής Σχολής και συγγραφέας Μαίρη Μπόση.
Η ειδικός προσδιορίζει το ζήτημα υπό τη σύγχρονη πτυχή του, που απέχει από αυτό που είχαμε μάθει μέχρι πρότινος, γεγονός που το καθιστά ακόμα πιο απρόβλεπτο και επικίνδυνο, δεδομένου ότι πια συμπλέει και με την άλλη, πιο άμεση ίσως απειλή των σύγχρονων κοινωνιών το οργανωμένο έγκλημα.
«Μπαίνουμε σε μια νέα, επικίνδυνη φάση του φαινομένου. Η Ελλάδα μέχρι τώρα δεν ήταν στόχος, δεδομένου ότι απείχε από πρακτικές αποικιοκρατίας και εμπλοκής σε πολεμικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, τελευταία έχει αλλάξει άρδην και ο τρόπος σκέψης των τρομοκρατών – όπως και ο τρόπος δράσης», επισημαίνει, υπογραμμίζοντας ότι οι αρχές αλλά και οι πολίτες οφείλουν να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα από τώρα και για το επόμενο διάστημα. Ο ρόλος της Τουρκίας, δε, ως «αρωγός» τέτοιων φριχτών πρωτοβουλιών, δεν θα εξέπληττε κανέναν, δεδομένης της παρούσης -αλλά και διαχρονικής- γεωπολιτικής κατάστασης.
Πηγή: Εφημερίδα «Καθημερινή»