28 Νοε 2023

“Βόμβα” από τον εκπρόσωπο του Βρετανού Πρωθυπουργού: “Είχαμε συμφωνία με Μητσοτάκη να μην θίξει τα Αρχαία”


 Άλλη διάσταση που ενδεχομένως να δώσει και άλλη τροπή στις ελληνοβρετανικές σχέσεις ενώ καραδοκούν εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, δίνει στο επεισόδιο Μητσοτάκη – Σούνακ ο εκπρόσωπος του Βρετανού Πρωθυπουργού.

Κάνει λόγο για αθέτηση συμφωνίας από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα και την ακύρωση της συνάντησης των δύο πρωθυπουργών, Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρίσι Σούνακ.

Σύμφωνα με το BBC, η Ντάουνινγκ Στριτ πίστευε ότι είχε διαβεβαιώσεις ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μιλούσε δημοσίως για τα Γλυπτά κατά την επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο εκπρόσωπος του Σούνακ, Μαξ Μπλέιν, ο οποίος, σύμφωνα με το Associated Press, είπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αθέτησε την υπόσχεσή του να μην μιλήσει δημόσια για τα γλυπτά, κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του στη Βρετανία.

«Η ελληνική κυβέρνηση παρείχε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα χρησιμοποιούσε την επίσκεψη ως δημόσια ευκαιρία για να αναφερθεί σε ζητήματα που έχουν διευθετηθεί εδώ και χρόνια. Δεδομένου ότι αυτές οι διαβεβαιώσεις δεν τηρήθηκαν, ο πρωθυπουργός αποφάσισε ότι δεν θα ήταν παραγωγικό» να πραγματοποιηθεί η συνάντηση υποστήριξε.

Η Αθήνα από την πλευρά της διαψεύδει ότι δόθηκαν τέτοιου είδους διαβεβαιώσεις. Όπως ανέφερε ελληνική πηγή στο BBC, οι συζητήσεις για την προετοιμασία της συνάντησης ήταν ομαλές μέχρι αργά το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ είχαν ήδη περάσει ώρες από τις δηλώσεις του Μητσοτάκη στο βρετανικό δίκτυο.