Φόβοι για λουκέτα, μείωση του προσωπικού και μετακύληση του κόστους στην τσέπη του πελάτη εκφράζουν οι καταστηματάρχες της εστίασης από την αύξηση του ΦΠΑ στα μη αλκοολούχα ποτά από την 1η Ιανουαρίου 2024.
Μέχρι και σήμερα ο ΦΠΑ στην εν
λόγω κατηγορία τροφίμων ήταν στο 13%, με το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί, να τον επαναφέρει στο 24%. Οι καταστηματάρχες της εστίασης, που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την εποχή της πανδημίας, προειδοποιούν για νέες μεγάλες αυξήσεις της τάξεως του 10% με 15%.Κατά αυτό τον τρόπο ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στο μέτωπο στις ήδη τεταμένες σχέσεις της κυβέρνησης με τον κλάδο της εστίασης.
Υπενθυμίζεται ότι, όπως προκύπτει από τα έως τώρα δεδομένα, η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% αφορά τα αναψυκτικά, τους επεξεργασμένους χυμούς και τις μπύρες χωρίς αλκοόλ.
Ήδη, οι αντιδράσεις τόσο στην Αθήνα όσο και στην επαρχία είναι πολλές, με τους επαγγελματίες να τονίζουν ότι αυτή η εξέλιξη είναι καταστροφική για τον κλάδο και πως δεν έχουν περιθώρια για νέες αυξήσεις στην τελική τιμή καταναλωτή.
Μιλώντας στο ThessToday.gr o Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων και Ψητοπωλών Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Επιτροπίδης τονίζει πως με τις αυξήσεις οι καταναλωτές θα περιορίσουν ακόμη περισσότερο το ύψος των παραγγελιών τους. Ο χειμώνας προβλέπεται δύσκολος με την κίνηση στην εστίαση να είναι υποτονική τις καθημερινές και αυξημένη κυρίως τα Σαββατοκύριακα, εξαιρώντας την εορταστική περίοδο κατά την οποία οι ιδιοκτήτες αναμένουν περαιτέρω τόνωση του τζίρου.
«Πρόκειται για μια αύξηση καθαρά από την κυβέρνηση προς του καταναλωτές», επισήμανε στο ThessToday.gr ο κ. Επιτροπίδης.
Όπως υποστηρίζουν οι επιχειρηματίες, η μέση τιμή των μη αλκοολούχων ποτών θα αυξηθεί από 10% έως 15%, με έναν χυμό π.χ από τα 4 ευρώ που στοιχίζει σήμερα να ανέβει στα 4,40 ευρώ.
«Δεν θα αντέξουν οι επιχειρήσεις, θα μειωθεί η δουλειά και το προσωπικό. Το κόστος θα μετακυληθεί στο τέλος στους πελάτες», αναφέρει ο επιχειρηματίας που διαθέτει κατάστημα στο Παγκράτι, κ. Μάκης Μικές. «Πρόκειται για έναν καθαρά φοροεισπρακτικό μέτρο.
Και δεν είναι μόνο ο ΦΠΑ που αποτελεί «αγκάθι», αλλά και οι διαρκείς ανατιμήσεις στα κρέατα, η εκτόξευση της τιμής της φέτας, του ελαιόλαδου, των γαλακτοκομικών αλλά και των λαχανικών, βασικά συστατικά για τα πιάτα των καταλόγων τους.
Την τελευταία χρονιά μάλιστα το ενεργειακό κόστος στην εστίαση αυξήθηκε κατά 83% με ελάχιστη μείωση σήμερα και στο 41,7% υπολογίζεται η άνοδος του κόστους των πρώτων υλών.
Έντονη είναι η αντίδραση και των καταστηματαρχών της Ζακύνθου με τον κ. Ανδρέα Λυκούρεση, ιδιοκτήτη καταστήματος εστίασης, να κάνει λόγο στο imerazante για ένα τελείως άδικο μέτρο, σε συνδυασμό μάλιστα και με τη ρύθμιση για τα τεκμαρτά.
«Δεν μπορούν να πληρώνουν όλοι «ταρίφα» από τη στιγμή που δεν έχουν όλοι κερδοφορία και βάζουν το πλαφόν των 10.000 ευρώ. Το ΦΠΑ παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Δεν μπορείς να έχεις τόσο υψηλό ΦΠΑ και να σου βάζουν και πλαφόν 10.000 ευρώ. Είναι παράλογο. Κυρίως τον χειμώνα θα είναι δράμα. Παράλληλα κάνουν πολλούς ελέγχους. Θα δυσκολευτούν τα μαγαζιά να πληρώσουν αυτούς τους φόρους και από την άλλη θα αναγκαστούν να ανεβάσουν τιμές και ο κόσμος ήδη έχει απηυδήσει γιατί όλα έχουν ακριβύνει. Πουθενά δεν υπάρχει τόσο υψηλός ΦΠΑ. Κουβεντιάζουμε με πελάτες από το εξωτερικό και γελάνε. Είναι κοροϊδία και μεγάλη επιβάρυνση. Είναι ήδη ακριβές οι πρώτες ύλες. Ακόμη και τα μεροκάματα έχουν ακριβύνει. Δεν είπαμε ότι τους χρυσώνουμε τους υπαλλήλους, αλλά αν συγκρίνεις την ακρίβεια στις εποχιακές εργασίες, οι υπάλληλοι παίρνουν γενναιόδωρα μεροκάματα».
Για πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις κάνει λόγο παράλληλα με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) υπενθυμίζοντας ότι όσον αφορά τον ΦΠΑ τα έσοδα για το 2023 είναι κατά 5,4% αυξημένα σε σχέση με το 2022 και κατά 9,1% αυξημένα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις.
«Μία τέτοια εξέλιξη θα έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις κυρίως όσον αφορά τις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών, ασκώντας περαιτέρω πιέσεις στο γενικό επίπεδο τιμών. Επιπλέον και σε συνδυασμό με την πρόθεση της κυβέρνησης να φορολογήσει με τεκμαρτό τρόπο τους ελεύθερους επαγγελματίες δίνει και ένα ισχυρό σήμα ότι οι αποτυχημένες πολιτικές υπερφορολόγησης επιστρέφουν. Τα αποτελέσματα των συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών οι μικρές επιχειρήσεις αδυνατούν να τα ενσωματώσουν στο κόστος λειτουργίας τους. Η μετακύλιση αυτού του κόστους στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών, που θα εντείνει και θα επιτείνει το σπιράλ ακρίβειας, είναι μονόδρομος επιβίωσης για τις μικρές επιχειρήσεις.», επισημαίνει ακόμη η ΠΟΕΣΕ, καλώντας την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τον σχεδιασμό έγκαιρα προκειμένου να μην αποδειχθεί αδιέξοδο για την αγορά, αλλά και για τα νοικοκυριά.