Με μία νέα ομιλία - φωτιά απόψε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε για «λαίλαπα εισβολής» που έρχεται από τη Μέση Ανατολή κατά πάνω και της Τουρκίας, ορίζοντας παράλληλα τον εαυτό του και τη.. χώρα του προστάτες της κατατρεγμένης ανθρωπότητας.
«Από το Τουρκμενιστάν μέχρι το Αφγανιστάν, από τα Βαλκάνια μέχρι την Αφρική, όπου υπάρχει ένας δακρυσμένος, ένας πληγωμένος άνθρωπος, το συμπονετικό χέρι της Τουρκίας θα είναι παρόν. Το καθήκον να ακουστεί η φωνή της ανθρωπότητας απέναντι στις φρικαλεότητες στη Γάζα βαραίνει τώρα τους ώμους της Τουρκίας», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεδιπλώνοντας για άλλη μια φορά το νέο-οθωμανικό του δόγμα και επεκτείνοντας ξανά τόσο τα πολιτικά όσο και τα πολιτισμικά σύνορα της Τουρκίας.
«Τα πολιτικά και πολιτισμικά σύνορα της Τουρκίας δεν ορίζονται από τα επίσημα σύνορά της, αλλά περιλαμβάνουν μια πολύ ευρύτερη περιοχή, από την Αδριατική μέχρι το Σινικό Τείχος της Κίνας. Ο Γιαχιά Κεμάλ, μια από τις κορυφαίες πολιτικές και λογοτεχνικές προσωπικότητες της χώρας μας [σ.σ. αρχές 20ού αι.], είπε τα εξής μετά την απώλεια των Σκοπίων, τα οποία θεωρούσε προέκταση της Προύσας και στα οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε: “Ακόμα κι αν ο χωρισμός κρατήσει πολλά χρόνια, ακόμα κι αν δεν είμαστε εκεί, εσείς είστε μαζί μας”. Πράγματι, αισθανόμαστε το ίδιο για κάθε εκατοστό γης στη γεωγραφία της καρδιάς μας. Αν αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτές τις περιοχές σαν κάτι έξω από εμάς, τότε κινδυνεύει και η πατρίδα. Έτσι, εάν δεν αντιδράσουμε σε αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Γάζα, δε θα μπορούμε να αποτρέψουμε τον φανατισμό των εισβολέων της ‘Γης της Επαγγελίας’ να επεκταθεί αύριο στα εδάφη μας. Για το λόγο αυτό λέμε πως κάθε γεγονός που συμβαίνει στις τέσσερις γωνιές της γεωγραφίας μας, από τα Βαλκάνια μέχρι τον Καύκασο, από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τις ανατολικές ακτές της Μεσογείου, μάς αφορά άμεσα.
Η θέση του Καραμπάχ στις καρδιές μας και η θέση της Γάζας στις καρδιές μας είναι η ίδια, όπως δεν κάνουμε διάκριση ανάμεσα στη Βοσνία και το Χαλέπι, την Τρίπολη και το Balch [σ.σ. Αφγανιστάν, αρχ. Βάκτρα], τη Θεσσαλονίκη και τη Μοσούλη, έτσι βλέπουμε τις αρχαίες πόλεις μας και την Ιερουσαλήμ το ίδιο», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μια νύχτα μπορεί να έρθουμε ξαφνικά
«Αν δεν αντιδράσουμε σε αυτό που συμβαίνει στη Γάζα, αν ξεχάσουμε τα σύνορα της καρδιάς μας, θα χάσουμε και τα κανονικά, από τα Βαλκάνια ως την ανατ. Μεσόγειο», δήλωσε ο Ερντογάν για να εξηγήσει ότι ο πόλεμος στη Γάζα όχι μόνο δεν έχει εξαλείψει τον κίνδυνο στα νότια σύνορα της Τουρκίας από τους Κούρδους αυτονομιστές και τους ‘ιμπεριαλιστές’ υποστηρικτές τους (σ.σ. ΗΠΑ), αλλά έχει ενισχύσει ακόμη περισσότερο την απειλή και την ανάγκη «άμυνας» της Τουρκίας. Γι’ αυτό υπενθύμισε ξανά απόψε το ‘μία νύχτα ξαφνικά’, σε περίπτωση που απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας μέσα στον κυκεώνα του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
«Η προειδοποίησή μας ότι "μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα" ισχύει το ίδιο και σήμερα, όπως και χθες. Είμαστε αποφασισμένοι να φέρουμε αυτά τα άθλια και ύπουλα σχέδια στα κεφάλια των σχεδιαστών τους με νέες επιχειρήσεις, αν χρειαστεί», υπογράμμισε.
Άκαρδη και Δειλή Δύση
Η Τουρκία δεν έχει κανέναν λεκέ ντροπής στο πρόσφατο ή στο μακρινό παρελθόν της, υποστήριξε ο Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι όσο κι αν προσπαθεί το Ισραήλ, η μόνη χώρα που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αντισημιτική είναι η Τουρκία. «Ως Τουρκία, κινητοποιούμαστε για να σταματήσουμε την αιματοχυσία στη Γάζα, ενώ παρακολουθούμε με ντροπή την άκαρδη συμπεριφορά των δυτικών χωρών. Οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής σφαγιάζουν καθημερινά αθώους χωρίς να κάνουν διάκριση μεταξύ γυναικών, παιδιών, δημοσιογράφων, γιατρών, ηλικιωμένων, αλλά δεν υπάρχει η παραμικρή αντίδραση από καμία χώρα, από την Ευρώπη μέχρι την Αμερική. Το Ισραήλ θα κριθεί, μαζί με όλους όσοι το υποστηρίζουν, όχι μόνο ενώπιον της Ιστορίας αλλά και από τη συνείδηση της ανθρωπότητας. Με εξαίρεση μία ή δύο ευσυνείδητες χώρες όπως η Ισπανία, οι δυτικοί θεσμοί και οργανισμοί κωφεύουν στις κραυγές που έρχονται από τη Γάζα. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ατολμία, ή μάλλον δειλία, που διστάζει ακόμη και να χρησιμοποιήσει τη λέξη κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η Γάζα ξεπέρασε και τους Σταυροφόρους και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σε θηριωδίες
«Παρακολουθούμε κατακόκκινοι (σ.σ. οργισμένοι) την ασυνειδησία των δυτικών χωρών. Στη Γάζα, από τις 7 Οκτωβρίου, επιδεικνύεται μια θηριωδία με την κυριολεκτική έννοια του όρου που δεν θυμίζει σε τίποτα αυτό που συνέβη επί Σταυροφοριών πριν από χίλια χρόνια ούτε επί Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου πριν από 80 χρόνια», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος επισείοντας και πάλι τον πέλεκυ της διεθνούς τιμωρίας για το Ισραήλ και τους συμμάχους του. «Το Ισραήλ και όσοι το υποστηρίζουν με όλα τα σύγχρονα μέσα πολέμου εναντίον παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων, θα κριθούν από την ανθρωπότητα», τόνισε.
Ολοκαύτωμα μεν, δυνατή φιλία με τη Γερμανία δε
Ο Ερντογάν έκανε πάλι αναφορά στο Ολοκαύτωμα, το οποίο είναι τα «δεσμά» της σύγχρονης Ευρώπης, όπως είπε. «Η ντροπή του Ολοκαυτώματος έχει καταστήσει τους ηγέτες στην Ευρώπη όμηρους. Η ισραηλινή Κυβέρνηση χρησιμοποιεί το Ολοκαύτωμα σαν ασπίδα για τις γενοκτονικές επιθέσεις της κατά των Παλαιστινίων. Το Ισραήλ προσπαθεί να πνίξει κάθε αντίδραση, συμπεριλαμβανομένης της έκκλησης για κατάπαυση του πυρός, βάζοντάς της την ‘ταμπέλα’ του αντισημιτισμού. Το διαπιστώσαμε για άλλη μια φορά με λύπη στο τελευταίο μας ταξίδι στη Γερμανία. Ωστόσο, αν και έχουμε διαφορετικές απόψεις για το ζήτημα της Γάζας, αποδίδουμε μεγάλη σημασία στη δυνατή φιλία μας με τη Γερμανία», είπε ο Τούρκος ηγέτης, δίνοντας συγχαρητήρια στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Τουρκία, που έδωσε μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια, και στους ομογενείς, που μετέτρεψαν το Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου σε γιορτή.
Η λύση στην Κύπρο είναι η ισότιμη κυριαρχία και καθεστώς
Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε ιστορικό βήμα τη θέση παρατηρητή που έλαβε το ψευδοκράτος στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών και υποσχέθηκε ενίσχυση σχέσεων Τουρκίας-Κατεχομένων, κάνοντας λόγο και πάλι για απαραίτητη συνθήκη ισότιμης κυριαρχίας και καθεστώτος των Τ/Κ στην Κύπρο. «Στη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στην Αστάνα [σ.σ. του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, 3/11] ενισχύσαμε την αλληλεγγύη μας ως Τουρκικός Κόσμος. Αποτελεί ιστορικό βήμα το γεγονός ότι η ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’ έλαβε πέρυσι τη θέση του παρατηρητή του Οργανισμού (Τουρκικών Κρατών) με το συνταγματικό της όνομα. Έτσι, εκτός από το ότι έσπασε η απομόνωση που έχει επιβληθεί στους Τουρκοκύπριους αδελφούς και αδελφές μας, αποδείχθηκε επίσης η υποστήριξη του τουρκικού κόσμου στον λαό της Κύπρου. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να συγχαρώ για άλλη μια φορά τους αδελφούς και τις αδελφές μας στην ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’, η οποία γιόρτασε περήφανα την 40η επέτειο ίδρυσής της, στις 15 Νοεμβρίου, ‘Ημέρα της Δημοκρατίας’. Αποτίουμε φόρο τιμής στον πρόεδρο Ραούφ Ντενκτάς, που ίδρυσε το κράτος, και στον Δρ. Φαζίλ Κιουτσούκ, που αφιέρωσε τη ζωή του στην κυπριακή υπόθεση, και διασφαλίζουμε ότι οι οικονομικοί, εμπορικοί και ανθρώπινοι δεσμοί με την μητέρα πατρίδα θα ενισχυθούν περαιτέρω με βήματα σε κάθε τομέα, από την ενέργεια μέχρι την ασφάλεια, από την άμυνα έως τις επενδύσεις σε υποδομές. Παρ' όλες τις αδικίες που έχουμε υποστεί, διατηρούμε τη θέλησή μας για δίκαιη και μόνιμη λύση. Πιστεύουμε ότι ο τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι μέσω της επιβεβαίωσης της ισότιμης κυριαρχίας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων. Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να σημειώσω πως είμαστε πλέον μάρτυρες του γεγονότος ότι εκείνοι που προσπαθούν να απομακρύνουν τους Τουρκοκύπριους από τη δίκαιη υπόθεσή τους μέσω της επιβολής εμπάργκο, οι ίδιοι επιδιώκουν νέα ‘παιχνίδια’ στον Καύκασο. Κανένα όπλο που στέλνουν οι Δυτικές χώρες δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη διαρκή ειρήνη».