26 Νοε 2023

Συγκλονιστικές μαρτυρίες Ισραηλινών και Παλαιστίνιων, που απελευθερώθηκαν...

 


Η κατάπαυση του πυρός δεν αλλάζει κάτι στην ανθρωπιστική καταστροφή, που συντελείται στη Λωρίδα της Γάζας. Οι Παλαιστίνιοι περιβάλλονται από πτώματα των αμάχων και βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς το 1,5 εκατομμύριο πολιτών.. εξακολουθούν να μην μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στο βορρά...

Τα νοσοκομεία στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας εξακολουθούσαν να δέχονται πολλούς τραυματίες, που απομακρύνθηκαν από το βόρειο τμήμα. Αλλά, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, Άσραφ αλ Κιντρέχ, τα νοσοκομεία «δεν έχουν πια την ικανότητα ούτε τον εξοπλισμό» για να περιθάλψουν τους ασθενείς.

Νέος γύρος ανταλλαγής 

Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου έλαβε νέο κατάλογο των ομήρων, που πρόκειται να απελευθερωθούν ενώ οι οικογένειες τους έχουν ενημερωθεί, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. 

Χθες βράδυ 17 όμηροι της οργάνωσης -13 Ισραηλινοί και 4 Ταϊλανδοί- αφέθηκαν ελεύθεροι σε αντάλλαγμα για 39 Παλαιστίνιους κρατούμενους, έξι γυναίκες και 33 ανήλικους, που βγήκαν από ισραηλινές φυλακές, έπειτα από πολύωρη καθυστέρηση λόγω εμπλοκής αναφορικά με την παράδοση βοήθειας στη Γάζα. Το Reuters μεταδίδει ότι η διαφωνία ξεπεράστηκε με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ.

Ορισμένοι από τους Παλαιστίνιους έφτασαν σε πλατεία της Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου τους περίμεναν χιλιάδες πολίτες, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters. Πολλοί φώναζαν συνθήματα υπέρ της Χαμάς και κρατούσαν σημαίες της οργάνωσης και της Παλαιστίνης.

«Όλη η Παλαιστίνη είναι τραυματισμένη»

Οπλισμένοι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας του Ισραήλ παρατάχθηκαν έξω από το σπίτι της 39χρονης Ίσραα Τζάαμπις, της πιο γνωστής κρατούμενης που αφέθηκε ελεύθερη.

«Ντρέπομαι να λέω ότι είμαι χαρούμενη την ώρα, που όλη η Παλαιστίνη είναι τραυματισμένη», δήλωσε στους δημοσιογράφους από το σαλόνι του οικογενειακού της σπιτιού, στο πλευρό του 13χρονου γιου της Μοτασέμ. «Πρέπει να απελευθερώσουν τους πάντες», τόνισε.

Η φωτογραφία της μέσα σε ισραηλινό δικαστήριο, στην οποία φαίνεται να σηκώνει τα ατροφικά της δάκτυλα, με το πρόσωπό της να είναι εν μέρει καμένο, έχει αναχθεί σε σύμβολο των δεινών τα οποία υφίστανται Παλαιστίνιοι κρατούμενοι. Η Τζάαμπις είχε καταδικαστεί σε 11 χρόνια κάθειρξη γιατί το 2015 πυροδότησε γκαζάκι που μετέφερε στο αυτοκίνητό της σε ισραηλινό σημείο ελέγχου, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας αστυνομικός.

To Αl Jazeera μεταδίδει πως αποφυλακισμένοι αναφέρουν πως υπέστησαν βασανιστήρια. Οι 150 Παλαιστίνιοι, που αναμένεται συνολικά να βγουν, αποτελούν λιγότερο από το 2% όσων παραμένουν στις ισραηλινές φυλακές.

Ο 17χρονος που μίλησε στο δίκτυο, όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο, δηλώνει χαρακτηριστικά τα εξής: «Το συναίσθημα της ελευθερίας είναι απερίγραπτο. Αλλά η ευτυχία μου μένει ανολοκλήρωτη, επειδή πολλοί κρατούμενοι έμειναν πίσω. Η κατάσταση μέσα στις φυλακές είναι πολύ άσχημη. Μας απαγορεύουν να βγαίνουμε από τα κελιά, μας κρατούσαν πεινασμένους. Ο χρόνος για ντους ήταν πολύ λίγος, η κατάσταση πραγματικά καταστροφική. Μας απείλησαν ότι αν γιορτάσουμε την απελευθέρωσή μας, θα μας ξαναβάλουν στη φυλακή».


«Είμαστε ενθουσιασμένοι αλλά σκεφτόμαστε όλους τους ομήρους»

Μεταξύ των ομήρων ήταν η Μάγια Ρεγκέβ, 21 ετών, η οποία απήχθη μαζί με τον 18χρονο αδελφό της όταν προσπαθούσαν να φύγουν από το μουσικό φεστιβάλ Tribe of Nova, το οποίο δέχτηκε την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Είμαι πολύ χαρούμενη που η Μάγια επιστρέφει σε εμάς. Παρά ταύτα η καρδιά μου είναι κομμάτια επειδή ο γιος μου Ιτάι είναι ακόμη φυλακισμένος της Χαμάς στη Γάζα», δήλωσε η μητέρα τους.

Μια Ισραηλινοϊρλανδή 9 ετών, η Έμιλι, είναι επίσης μεταξύ της ομάδας των 17 ομήρων που απελευθερώθηκαν, ανακοίνωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ, κάνοντας λόγο για «μια ημέρα τεράστιας χαράς και ανακούφισης».

«Δεν βρίσκουμε λέξεις για να περιγράψουμε τα συναισθήματά μας έπειτα από 50 δύσκολες και περίπλοκες ημέρες», δήλωσε ο Τόμας Χαντ, πατέρας της Έμιλι. «Είμαστε ενθουσιασμένοι που ξαναβρίσκουμε την Έμιλι, αλλά παράλληλα σκεφτόμαστε (…) όλους τους ομήρους που δεν έχουν επιστρέψει ακόμη σπίτια τους».

Τα ανάμεικτα συναισθήματα φαίνονται στα πρώτα βίντεο από τις επανενώσεις οικογενειών. Σε ένα από αυτά ο 9χρονος Οχάντ φαίνεται να τρέχει στην αγκαλιά του πατέρα του.


Σε άλλο βίντεο η Yocheved Lifschitz φαίνεται να λέει στους ένοπλους της Χαμάς «shalom», που σημαίνει «ειρήνη». Σύμφωνα με διεθνή μέσα, η ίδια είπε στη συνέχεια ότι ξυλοκοπήθηκε κατά τη διάρκεια της ομηρίας της. «Ο κόσμος στον οποίο επιστρέφει είναι πολύ, πολύ διαφορετικός» δήλωσε η κόρη της. «Το σπίτι των γονιών μου, στο οποίο ζούσαν για πολλά χρόνια, έχει καεί ολοσχερώς. Δεν έχει μείνει τίποτα από αυτό» είπε στο NBC.

Δράμα για άλλη μία οικογένεια Ισραηλινών, που είδε δύο αδέρφια εφήβων να απελευθερώνονται. «Έχουν δύσκολες ιστορίες να πουν για τον τρόπο που τους συνέλαβαν και τους συμπεριφέρθηκαν. Δεν γνώριζαν ότι η μητέρα τους, η αδερφή μου, δολοφονήθηκε. Έπρεπε να τους μεταφέρουμε τα θλιβερά νέα» δήλωσε ο θείος τους.

Οι 17 όμηροι «υποβλήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις», επεσήμανε ο στρατός του Ισραήλ. Ένας από αυτούς παρέμεινε στο νοσοκομείο και οι υπόλοιποι επέστρεψαν στις οικογένειές τους, διευκρίνισε.

Πέρασαν σχεδόν 250 φορτηγά 

Ο ΟΗΕ ανέφερε πως 61 φορτηγά που μετέφεραν ιατρικές προμήθειες, τρόφιμα και νερό παρέδωσαν το φορτίο τους στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Άλλα 200 φορτηγά είχαν αποσταλεί στη Γάζα από τη Νιτζάνα του Ισραήλ, ανακοίνωσε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ το Σάββατο, με 187 από αυτά να έχουν περάσει τα σύνορα μέχρι το βράδυ.

Σύμφωνα με το Αl Jazeera, Παλαιστίνιος δημοσιογράφος αναφέρει μεγάλες ουρές μπροστά από πρατήριο καυσίμων στη νότια Λωρίδα της Γάζας μετά την είσοδο πολύ περιορισμένων ποσοτήτων καυσίμων.

Eπτά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Δυτική Όχθη

Μπορεί η νύχτα ήταν ήσυχη στη Λωρίδα της Γάζας χωρίς βομβαρδισμούς, όπως τις προηγούμενες εβδομάδες του πολέμου, αλλά η βία στη Δυτική Όχθη συνεχίζεται. Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Ναμπλούς και την Τζενίν σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Χθες ισραηλινά στρατεύματα σκότωσαν έξι Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη περιοχή. Ένας 25χρονος γιατρός σκοτώθηκε έξω από το σπίτι του κοντά στην Τζενίν, ανέφερε. 

Παράλληλα, Ισραηλινοί συνεχίζουν να κλέβουν τη γη Παλαιστίνιων στην Δυτική Όχθη. Αγρότες καταγγέλλουν ότι αντιμετωπίζουν σχεδόν καθημερινά εισβολές και βία από εποίκους, σε σημείο που ζουν με το φόβο ότι θα τους κλέψουν τα σπίτια.

Ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, Χερτζί Χαλέβι, επανέλαβε ότι ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει. «Θα ξαναρχίσουμε τις επιθέσεις στη Γάζα μόλις τελειώσει η εκεχειρία» είπε ο στρατηγός.

Από την έναρξη του πολέμου έχουν σκοτωθεί στη Γάζα 14.854 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων 6.150 παιδιά.