Ένα καινοτόμο πείραμα της NASA επετεύχθη με επιτυχία. Η διαστημική υπηρεσία έστειλε ένα μήνυμα μέσω δέσμης λέιζερ στη Γη από σχεδόν 16 εκατ. χιλιόμετρα μακριά μέσα σε 50 δευτερόλεπτα!
Η επίδειξη αυτής της τεχνολογίας θα μπορούσε μια μέρα να βοηθήσει τις αποστολές της NASA να... εξερευνήσουν βαθύτερα το διάστημα και να αποκαλύψουν περισσότερα για την προέλευση του σύμπαντος.
Το διαστημικό σκάφος Psyche, που εκτοξεύτηκε στα μέσα Οκτωβρίου, βρίσκεται καθ' οδόν για να ρίξει την πρώτη ματιά ανάμεσα στις τροχιές του Άρη και του Δία. Το διαστημικό σκάφος θα περάσει τα επόμενα έξι χρόνια ταξιδεύοντας περίπου 3,6 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα για να φτάσει στο εξωτερικό τμήμα της κύριας ζώνης αστεροειδών.
Μαζί του είναι και το πειραματικό σύστημα οπτικής τεχνολογίας Deep Space Optical Communications, ή DSOC, που εκτελεί τη δική του αποστολή κατά τα δύο πρώτα χρόνια του ταξιδιού.
Το λέιζερ μπορεί να στείλει δεδομένα με ταχύτητα 10 έως 100 φορές μεγαλύτερη από τα παραδοσιακά συστήματα ραδιοκυμάτων που χρησιμοποιεί η NASA σε άλλες αποστολές, σύμφωνα με το CNN.
Εάν είναι επιτυχές, τα επόμενα δύο χρόνια, το πείραμα αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει τη μελλοντική βάση της τεχνολογίας που θα χρησιμοποιηθεί για την επικοινωνία με τους ανθρώπους που εξερευνούν τον Άρη.
Το DSOC τώρα πέτυχε την πρώτη του επιτυχή αποστολή και λήψη των πρώτων δεδομένων του.
Το πείραμα εξέπεμψε για πρώτη φορά ένα λέιζερ κωδικοποιημένο με δεδομένα πιο μακριά από τη Σελήνη. Τα δοκιμαστικά δεδομένα εστάλησαν από απόσταση σχεδόν 16 εκατομμυρίων χιλιομέτρων και έφτασαν στο τηλεσκόπιο Hale του Αστεροσκοπείου Palomar του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας.
Η απόσταση μεταξύ του DSOC και του Hale ήταν περίπου 40 φορές μακρύτερη από ό,τι το φεγγάρι από τη Γη.
Ενώ το DSOC δεν στέλνει επιστημονικά δεδομένα που συλλέγονται από το διαστημικό σκάφος Psyche, καθώς πρόκειται για πείραμα, το λέιζερ θα χρησιμοποιηθεί για την αποστολή δοκιμαστικών δεδομένων κωδικοποιημένα στα φωτόνια του λέιζερ, ή αλλιώς στα κβαντικά σωματίδια φωτός.
Οι ανιχνευτές στη Γη θα μπορούν να λαμβάνουν το σήμα από το Psyche και να εξάγουν τα δεδομένα από τα φωτόνια. Αυτό το είδος οπτικής επικοινωνίας θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο η NASA στέλνει και λαμβάνει δεδομένα από τις αποστολές της στο μακρινό διάστημα.
«Η οπτική επικοινωνία είναι μια ευλογία για τους επιστήμονες και τους ερευνητές που θέλουν περισσότερα από τις διαστημικές αποστολές τους και θα επιτρέψει την ανθρώπινη εξερεύνηση του βαθύ διαστήματος», δήλωσε ο Τζέισον Μίτσελ, διευθυντής του τμήματος προηγμένων τεχνολογιών επικοινωνιών και πλοήγησης του προγράμματος διαστημικών επικοινωνιών και πλοήγησης της NASA. «Περισσότερα δεδομένα σημαίνουν περισσότερες ανακαλύψεις», επισημαίνει ο επιστήμονας..