9 Δεκ 2023

Η κυβέρνηση περνάει στα μουλωχτά νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση νερού, συγχωνεύσεις ΔΕΥΑ και απολύσεις υπαλλήλων

 

Αντιδράσεις και ερωτήματα έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο του υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας -που εγκρίθηκε.. στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο- το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την συγχώνευση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) της χώρας με σκοπό τη δημιουργία μεγαλύτερων επιχειρήσεων που θα καλύπτουν ευρύτερες περιοχές.


Το προσεχές διάστημα το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και στις αρχές του 2024 αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση.

Εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ αντιδρούν, εκτιμώντας ότι με το εν λόγω νομοθέτημα η κυβέρνηση «περνά από την πίσω πόρτα την ιδιωτικοποίηση του νερού και το ξεπουλά στους ιδιώτες» και πως «δημιουργεί Περιφερειακές Εταιρείες Ύδρευσης και Αποχέτευσης, υπό την εποπτεία του νέου φορέα και μεγάλοι όμιλοι θα πάρουν στα χέρια τους το κοινωνικό αγαθό». Παράλληλα, εκφράζουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο οι συγχωνεύσεις να επιφέρουν απολύσεις.

Για το λόγο αυτό, το Aftodioikisi στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ρώτησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο δύο τινά: αφενός εάν το εν λόγω νομοθέτημα είναι προάγγελος της ιδιωτικοποίησης του νερού και αφετέρου εάν θα υπάρξουν απολύσεις εργαζομένων στις σχετικές δημοτικές επιχειρήσεις.

Ο Παύλος Μαρινάκης ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις και πώς οι συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ οφείλονται στα «διάφορα ζητήματα που παρατηρήθηκαν και τα οποία πρέπει να επιλυθούν, όπως είναι η απώλεια στις καταγραφές, διάφορα ζητήματα διαχειριστικά, για την καλύτερη διαχείριση και οργάνωση». Επιπλέον έκανε λόγο ότι αυτή η μεταρρύθμιση αποτελεί αίτημα των τοπικών κοινωνιών αλλά και πολλών δημάρχων.

Όσον αφορά στις ανησυχίες περί ιδιωτικοποίησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι «οχυρώνεται ο κρατικός χαρακτήρας των εταιρειών αυτών» και πως «δεν υπάρχει καμία δημιουργία ιδιωτικής εταιρείας έναντι μιας δημόσιας εταιρείας».

Αναλυτικά, το ερώτημα του Aftodioikisi και η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου:

Π. ΜΙΧΟΣ: Χθες, στο Υπουργικό Συμβούλιο παρουσιάστηκε, μεταξύ άλλων, και το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Σε αυτό νομίζω το δεύτερο κομμάτι της ανακοίνωσης που βγάλατε χθες, περιλαμβάνει την ενσωμάτωση, τη συγχώνευση μάλλον των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης. Για μια σειρά από λόγους, η δική μας ιστοσελίδα, που είναι πολιτικο0-αυτοδιοικητική και έχει μεγάλη έμφαση με τα εργασιακά, λαμβάνει χθες -είμαι υποχρεωμένος να σας ρωτήσω- μεγάλη ανησυχία από τους εργαζόμενους σε αυτές τις επιχειρήσεις, εάν θα υπάρχουν απώλειες των θέσεων εργασίας τους, γιατί καταλαβαίνετε ότι είναι πολύ σημαντικό για τους ανθρώπους. Και δεύτερον, αυτό που μας λένε είναι εάν μέσω των συγχωνεύσεων αυτών των δημοτικών εταιρειών θα επέλθει η ιδιωτικοποίηση του νερού από την πίσω πόρτα, όπως μας λένε. Οπότε, θα ήθελα, αν μπορείτε, να μας δώσετε καθαρές απαντήσεις για τον κόσμο.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το νομοσχέδιο, το οποίο προφανώς θα τεθεί και αυτό σε δημόσια διαβούλευση και θα αναλυθεί διεξοδικώς από το Υπουργείο, δεν μιλά για απολύσεις, δεν κάνει λόγο για κάτι τέτοιο. Μιλάει ουσιαστικά για συγχωνεύσεις των δημοσίων αυτών εταιρειών, γιατί πολύ απλά παρατηρήθηκαν διάφορα ζητήματα, τα οποία πρέπει να επιλυθούν, όπως είναι η απώλεια στις καταγραφές, διάφορα ζητήματα διαχειριστικά, για την καλύτερη διαχείριση και οργάνωση. Είναι ένα αίτημα ουσιαστικά και των τοπικών κοινωνιών, αλλά και πολλών Δημάρχων. Και μάλιστα, γνωρίζω ότι είναι και σε συνεννόηση το Υπουργείο με την ΚΕΔΕ, ούτως ώστε αυτό να γίνει σωστά, δίκαια, ούτως ώστε ο αριθμός των νέων Οργανισμών που θα προκύψουν να είναι ο σωστός αριθμός, για να μπορούν οι νέοι Οργανισμοί αυτοί να διοικηθούν. Τώρα, επειδή δεν θέλουμε να επαναφέρουμε τον μύθο περί ιδιωτικοποίησης, ο οποίος κατερρίφθη πολλάκις και για το νερό και για πολλά άλλα που μας έχει κατηγορήσει η Αντιπολίτευση, το αντίθετο συμβαίνει.

Δεν υπάρχει καμία δημιουργία ιδιωτικής εταιρείας έναντι μιας δημόσιας εταιρείας. Ουσιαστικά οχυρώνεται ο κρατικός χαρακτήρας των εταιρειών αυτών για να είναι πιο λειτουργικές και πιο αποτελεσματικές. Και αυτό νομίζω ότι είναι αυταπόδεικτο και από αυτά που ανακοινώθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο και θα το δούμε και στην πράξη, στη συζήτηση και στη συνέχεια ψήφισης του νομοσχεδίου.

Ο Σύλλογος εργαζομένων στη ΔΕΥΑ Λέσβου πραγματοποίησαν χθες την 4ωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου με μόνο αίτημα τη μη κατάθεση του νομοσχεδίου που δίνει τα νερά στους ιδιωτικούς ομίλους.

Δεν πέρασε πολύς καιρός από τις μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων τον περασμένο Μάρτιο, ενάντια στο νομοσχέδιο για την ρυθμιστική αρχή ενέργειας και υδάτων, το οποίο θεωρούσαμε ότι ήταν προάγγελος της ιδιωτικοποίησης και του ξεπουλήματος των νερών.
Η πρόταση της κυβέρνησης είναι μία επιχείρηση ανά περιφέρεια. Ένα διοικητικό συμβούλιο που θα απαρτίζεται από μερικούς δημάρχους και οι υπόλοιποι εγκάθετοι της κάθε κυβέρνησης.


Αυτή τη μεγάλη κατάκτηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία, όπως είναι γνωστό, λειτουργεί ανταποδοτικά και όχι κερδοσκοπικά, η κυβέρνηση αποφάσισε εν μία νυκτί και με επίκληση τα οικονομικά προβλήματα μεγάλου αριθμού των Δ.Ε.Υ.Α., ότι προτιμότερο είναι να τις καταργήσει, να αφαιρέσει ουσιαστικά τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα από τους Ο.Τ.Α. και σταδιακά να τις ιδιωτικοποιήσει.

Ταυτόχρονα, οι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα επεκτείνουν τη χωρική τους αρμοδιότητα σε όμορες περιφερειακές ενότητες, με την Κορινθία να εντάσσεται στην ΕΥΔΑΠ!  

Ριζικές αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης και λειτουργία των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης, με δυνατότητα συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα, σχεδιάζει η κυβέρνηση, όπως φάνηκε ξεκάθαρα από το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που εγκρίθηκε από το υπουργικό Συμβούλιο. Το επόμενο διάστημα το νομοσχέδιο θα κατατεθεί για διαβούλευση και με την είσοδο του νέου χρόνου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση και συζήτηση.

Ειδικότερα η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην κατάργηση των 126 ΔΕΥΑ με την σημερινή τους μορφή και την ίδρυση 15 νέων φορέων, καθένας από τους οποίους θα καλύπτει πολλούς νομούς.

Όλα αυτά αναιτιολόγητα και εντελώς ξαφνικά παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις προεκλογικά, αλλάζοντας τελείως τον χαρακτήρα και την στρατηγική της πολιτικής για το νερό στην χώρα μας.

Έτσι, με νόμο πλέον και με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, η κυβέρνηση δημιουργεί τις προϋποθέσεις ιδιωτικοποίησης και ξεπουλήματος των νερών, όπως ακριβώς έκανε και με την ενέργεια στη χώρα μας, την οποία παρέδωσε σε πέντε παρόχους οι οποίοι κερδοσκοπούν ασύστολα με τις ευλογίες της.

Τα βασικά σημεία της κυβερνητικής πρωτοβουλίας είναι:

  1. Οι υφιστάμενες Δ.Ε.Υ.Α. θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως τοπικά παραρτήματα του νέου φορέα, αλλά θα χάσουν την νομική τους οντότητα και αυτοτέλεια.
  2. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα συμμετέχει με εκπροσώπους της στη διοίκηση του νέου φορέα.
  3. Το χρέος των Δ.Ε.Υ.Α. προς τη ΔΕΗ θα αποπληρωθεί με δάνειο που θα εξυπηρετείται σε δόσεις από τους πόρους της Αυτοδιοίκηση (δηλαδή θα στερηθούν οι Δήμοι πόρων)!
  4. Διασφαλίζονται οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας στις Δ.Ε.Υ.Α.
  5. Αφορμή για αυτά ήταν η επισήμανση του Προϊστάμενου της DG Regio για Ελλάδα και Κύπρο, κ. Carsten Rasmussen, ότι οι φορείς διαχείρισης πόσιμου ύδατος στην Ελλάδα είναι πολλοί και πρέπει να μειωθούν για να επιτευχθεί αποτελεσματικότερη διαχείριση. Βέβαια, δεν υπέδειξε και ούτε είχε αρμοδιότητα να υποδείξει, τον τρόπο μείωσης και αναδιοργάνωσης του τομέα υδάτων.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λασιθίου δηλώνει την αντίθεσή  του στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας,   το οποίο προωθεί τη μαζική συγχώνευση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης, που στο άμεσο μέλλον θα υπάγονται σε έναν νέο Ενιαίο φορέα Διαχείρισης Υδάτων, με ριζικές αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης και λειτουργία τους και κυρίως με τη δυνατότητα συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα.

Δυστυχώς ένα ακόμα κοινωνικό αγαθό, αυτό του νερού, παίρνει το δρόμο για παράδοση του  στους ιδιώτες ,με το κλείσιμο των ΔΕΥΑ και τη μαζική συγχώνευση τους.

Είναι ολοφάνερο ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η κυβέρνηση περνά  από την πίσω πόρτα την ιδιωτικοποίηση του νερού και το ξεπουλά στους ιδιώτες. Δημιουργεί Περιφερειακές Εταιρείες Ύδρευσης και Αποχέτευσης, υπό την εποπτεία του νέου φορέα και μεγάλοι όμιλοι θα πάρουν στα χέρια τους το κοινωνικό αγαθό, αφού  οι νέες επιχειρήσεις θα λειτουργούν υπό την εποπτεία της ΡΑΑΕΥ, ο οποίος θα καθορίζει και την τιμολόγηση των υπηρεσιών τους! Δηλαδή θα χαθεί η δυνατότητα από τους δήμους να ασκούν κοινωνική τιμολογιακή πολιτική και να διατηρούν την τιμή του νερού προσιτή προς τους δημότες.

Η πρόταση της κυβέρνησης ,που είναι μία επιχείρηση ανά περιφέρεια με ένα διοικητικό συμβούλιο το οποίο  θα απαρτίζεται από μερικούς δημάρχους και οι υπόλοιποι διορισμένοι  από την κάθε κυβέρνηση χωρίς καμία μέριμνα για εκπρόσωπο εργαζομένων, έχει σαν  τελικό στόχο την ολοκληρωτική παράδοση του κοινωνικού αγαθού σε ιδιώτες.

 Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λασιθίου στηρίζει τους εργαζόμενους στις ΔΕΥΑ που αγωνίζονται για να ανήκει το νερό  στους πολίτες και στις τοπικές κοινωνίες και να  σταματήσουν την σταδιακή και στο τέλος ολοκληρωτική παράδοση του κοινωνικού αγαθού σε ιδιώτες. Δεν δικαιολογείται καμία υποχώρηση στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών.