2 Δεκ 2023

Αδιανόητο θράσος από τους Σκοπιανούς: «Κλαίτε για λίγα μάρμαρα ενώ μας αρπάξατε την Μακεδονία»!


 Συνεχίζουν οι Σκοπιανοί να υποστηρίζουν τα ιστορικά τους ψεύση και με αφορμή την υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα η εφημερίδα Nova Makedonija υποστηρίζει πως η Ελλάδα «δήμευσε» ολόκληρη την έκταση της Μακεδονίας «με τα,, μνημεία και τα ιστορικά στοιχεία για την ταυτότητά μας».

Μάλιστα αναφέρεται και στην παρουσία των Σλάβων στην Πελοπόννησο κατά των Μεσαίων, στην οποία όπως λένε έχουν και εκεί… ιστορικά δικαιώματα!

Με λίγα λόγια η εφημερίδα η οποία αποτελεί την «ναυαρχίδα» των ΜΜΕ του εθνικιστικού VMRO (το οποίο είναι πολύ πιθανό να επιστρέψει στην εξουσία στο άμεσο μέλλον), υποστηρίζει ότι η Μακεδονία τους ανήκει και ότι πρέπει να τους «επιστραφεί»!

Δεν αποδέχονται ούτε καν την κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών η οποία έτσι κι αλλιώς τους παραδίδει κληρονομικά και ιστορικά δικαιώματα της Μακεδονίας. Αυτό σημαίνει πως όταν το VMRO επιστρέψει στην εξουσία το «Βόρεια Μακεδονία» θα τεθεί προς αμφισβήτηση προς όφελος του «Μακεδονία» σκέτο.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα με την Συμφωνία των Πρεσπών αναγνώρισε «μακεδονική» γλώσσα και «μακεδονική» ταυτότητα.

«Η ελληνική πλευρά στη διπλωματική διαμάχη της για τα «αντικείμενα», όπως χαρακτηρίζει τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ζητά δικαιοσύνη εδώ και δεκαετίες, ακόμη και αιώνες, προκειμένου να της επιστραφεί αυτό που θεωρεί ότι της ανήκει ως πολιτιστική κληρονομιά, πάνω στην οποία ορίζει και στηρίζει την εθνική της ταυτότητα», γράφει η εφημερίδα των Σκοπίων, Nova Makedonija, (η εφημερίδα συνοδεύει το θέμα της με τη φωτογραφία, επάνω, του Μεγάλου Αλεξάνδρου, από την κεντρική πλατεία των Σκοπίων).

Η εφημερίδα κάνει μια ιστορική αναδρομή στην υπόθεση με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, την αρπαγή τους από τον Ελγιν και τον αγώνα διεκδίκησή τους από την Ελλάδα για να τονίσει:

«Φαίνεται όμως ότι μια τέτοια εμπειρία δεν δημιουργεί αρετή για την ελληνική πολιτική να μην επιφέρει αδικίες που σχετίζονται με την οικειοποίηση και τη δήμευση ξένης πολιτιστικής κληρονομιάς και εθνικής ταυτότητας, συμπεριλαμβανομένης αυτής της Μακεδονίας και των Μακεδόνων».

Στη συνέχεια, παρουσιάζει τις δηλώσεις της αρχαιολόγου και πανεπιστημιακής καθηγήτριας αρχαίας ιστορίας, Νάντε Πρόεβα, η οποία λέει ότι η αδικία που συντελείται σε βάρος της «Μακεδονίας» είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή σε βάρος της Ελλάδας, με τα λίγα κλεμμένα αντικείμενα από την Ακρόπολη.

Η καθηγήτρια, σύμφωνα με την εφημερίδα, αναφέρει ότι από «τους ‘Μακεδόνες’ έχουν κλαπεί το έδαφός τους με όλα τα σημαντικά για την εθνική τους ταυτότητα αντικείμενα».

«Η αδικία είναι επώδυνη όταν σου αφαιρούν ό,τι σου ανήκει και πολύ περισσότερο όταν σου λένε ότι είναι για “το καλό σου”», προσθέτει.

Και συνεχίζει: «Φυσικά, είναι αδικία για την Ελλάδα ότι τα αντικείμενα από την Ακρόπολη της Αθήνας έχουν κατασχεθεί και δεν μπορούν να τα πάρουν πίσω από το Βρετανικό Εθνικό Μουσείο.

Αλλά ακόμη μεγαλύτερη αδικία είναι αυτό που έκανε η Ελλάδα στη Μακεδονία, δημεύοντας μια μεγάλη έκταση, με όλα τα μνημεία και τα ιστορικά στοιχεία για την ταυτότητά μας.

Εμάς, τους Μακεδόνες, μας έχουν κλέψει μια περιοχή από την Ελλάδα, σημαντική για την εθνική μας ταυτότητα, με όλα τα τεχνουργήματα, και όχι μόνο ένα μνημείο (όπως η Ακρόπολη).

Ακόμη, για την εθνοτική τους αποκλειστικότητα, προκειμένου ν’ αποδείξουν τον ελληνικό χαρακτήρα της Μακεδονίας, οι Έλληνες καταστρέφουν τα ίχνη της μετανάστευσης των Σλάβων στα Βαλκάνια, δηλαδή στη Μακεδονία.

Έτσι, οι Έλληνες αρχαιολόγοι πέταξαν και τα ευρήματα (κεραμικά) στη θάλασσα.

Σλαβική κεραμική που βρέθηκε σε ανασκαφές στην Πελοπόννησο, είδε το φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά από έναν συνάδελφο αρχαιολόγο από τη Γαλλία.

Σε περιόδους εντεινόμενης εθνικής αποκλειστικότητας, οι εικόνες κάηκαν και οι τοιχογραφίες με επιγραφές στη σλαβική γλώσσα καταστράφηκαν.

Αυτό γίνεται συστηματικά, επί σχεδόν εκατό χρόνια, μετά την ψήφιση του νόμου το 1926 για τη μετονομασία σλαβικών τοπωνυμίων και ονομάτων στην Ελλάδα.

Η απρέπεια Σούνακ (ένθετη φωτογραφία) με τα Γλυπτά του Παρθενώνα γίνεται αφορμή για τη Nova Makedonija προκειμένου να διεκδικήσει τη… Μακεδονία.

Ο νόμος αυτός εφαρμόστηκε στην επικράτεια της Μακεδονίας του Αιγαίου, όπου κυριαρχούσε ο σλαβικός πληθυσμός, αλλά και στην Πελοπόννησο, όπου ουσιαστικά έφτασαν οι Σλάβοι, και στην οποία έχουν απομείνει ακόμη σλαβικά τοπωνύμια.

»Η αδικία από θέση εξουσίας καλύπτεται με οιονεί επιχειρήματα: από την πλευρά της Μεγάλης Βρετανίας με το “κρατώντας και φροντίζοντας τα τεχνουργήματα”, και από την πλευρά της Ελλάδας με την εμμονή της στον δήθεν “ελληνικό χαρακτήρα της Μακεδονίας”, που κατάφερε ν’ αλλάξει τ’ όνομά μας με τη δικαιολογία ότι είναι ελληνικό – παραμένει ακόμα η αδικία -», καταλήγει η Νάντι Προέβα.

Στο ίδιο δημοσίευμα παρατίθεται και δήλωση του πρώην πρεσβευτή και πολιτικού αναλυτή, Ιβιτσα Μποτσέφσκι, ο οποίος επισημαίνει ότι:

«Υπάρχει ένα ακόμη καλύτερο παράδειγμα που θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός».

Και με θράσος λέει ότι «Η έκθεση των επονομαζόμενων ελγινείων μαρμάρων στο Βρετανικό Μουσείο είναι σαν να μετονομάζεις με τη βία μια χώρα σε “Βόρεια…”, ενάντια στη θέληση του λαού της.

»Τα μάρμαρα του Ελγιν ανήκουν στην Αθήνα, στο όμορφο Μουσείο της Ακρόπολης, όπως τ’ όνομά μας είναι Δημοκρατία της Μακεδονίας! Με τον καιρό θ’ αποδοθεί δικαιοσύνη στην Ελλάδα, αλλά και στη Μακεδονία».