Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν προσέρχεται στην Αθήνα, με την οποία, όπως δήλωσε, «μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα», δηλαδή το Αιγαίο, (αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο). Και για να μην αφήσει καμιά σκιά για τις προθέσεις του για τη μοιρασιά του Αιγαίου και της.. Αν. Μεσογείου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, δήλωσε ομοίως στο Κοινοβούλιο ότι «και οι δύο πλευρές κερδίζουν με την αρχή του καζάν-καζάν (μισά-μισά)».
- Από την Κύρα Αδάμ
Δι’ αυτού του τρόπου η Αγκυρα απαιτεί να βάλει χέρι στα ελληνικά συμφέροντα και την ελληνική κυριαρχία, βασιζόμενη στην αποδοχή της Αθήνας ότι και η Τουρκία «έχει νόμιμα ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα, τα οποία έχουν μεγάλη σημασία για την ασφάλεια και εθνική κυριαρχία της», σύμφωνα με τη Συμφωνία της Μαδρίτης το 1997.
Ο τελικός στόχος του Τούρκου προέδρου στις ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις με τον Κ. Μητσοτάκη είναι η συμφωνία μοιρασιάς «καζάν-καζάν» (μισά-μισά) και τη θέση αυτή την εκφράζει συστηματικά και απαρέγκλιτα σε κάθε συνάντηση κορυφής με Ελληνα πρωθυπουργό τα τελευταία 10 περίπου χρόνια.
Την παραμονή της έναρξης των ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων η Τουρκία έχει ανοίξει όλη τη βεντάλια των επιθετικών διεκδικήσεών της εμπράκτως και δεν έχει αναστείλει καμιά από τις επιθετικές και επεκτατικές ενέργειές της στο Αιγαίο: Εμμένει στην αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στην περιοχή του Αιγαίου, εμμένει στην τουρκική περιοχή έρευνας και διάσωσης, και καθιστά ανύπαρκτες τις ελληνικές βραχονησίδες του Αιγαίου. Ενώ από τις 24 Νοεμβρίου έως τις 19 Δεκεμβρίου θα έχει εκτελέσει με τα UAVs πάνω από 700 παραβιάσεις της ελληνικής κυριαρχίας.
Συγκεκριμένα, η Αγκυρα στις 20 Νοεμβρίου ενημέρωσε τη διεθνή κοινότητα και εξέδωσε τη σχετική αγγελία Α 8844/2023, με την οποία θα εκτελέσει άσκηση με UAVs σε όλο το Αιγαίο και έως τις 19 Δεκεμβρίου. Με την άσκηση αυτή η Τουρκία εμμένει στις ακόλουθες βλέψεις κατά της Ελλάδας: Δεν αποδέχεται τα 10 ν.μ. του εθνικού εναέριου χώρου.
Για τον λόγο αυτό τα UAVs από την περιοχή Ρόδου μέχρι τη Θάσο και αντιστρόφως θα πετάνε στα 6 ν.μ. από τα ελληνικά νησιά και πάνω από ορισμένες βραχονησίδες, όπως Χήνα, Καλόγεροι, Μελαμπιοί, Χταπόδια κ.λπ., γεγονός που καθιστά τις βραχονησίδες ανύπαρκτες ή, στην καλύτερη περίπτωση για την Ελλάδα, διαφιλονικούμενες μεταξύ της χώρας μας και της Τουρκίας, που οδηγεί σε μοιρασιά.
Τα UAVs δεν θα καταθέτουν σχέδια πτήσης, παρά το γεγονός ότι η μη κατάθεση σχεδίων πτήσης θέτει σε κίνδυνο την εναέρια κυκλοφορία στο FIR Αθηνών και κυρίως των πολιτικών αεροσκαφών. Παράλληλα, όμως, θέτει σε εξόχως επικίνδυνη κατάσταση την ασφάλεια της χώρας, λόγω του στοιχείου του αιφνιδιασμού, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα UAVs μπορούν να εκτελούν επιχειρήσεις διότι φέρουν οπλικά συστήματα, που είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατον, να αποκαλύπτονται από την ελληνική αεράμυνα.
Η αστοχία Γεραπετρίτη
Η Τουρκία εκμεταλλεύεται πλήρως την επικίνδυνα άστοχη τοποθέτηση του Eλληνα ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτη στη Βουλή, στις 20 Νοεμβρίου, ο οποίος ούτε έχει δει ούτε έχει πληροφορηθεί ούτε αναγνωρίζει ούτε διαμαρτύρεται στην Τουρκία για τις παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου των 10 ν.μ. από τα τουρκικά UAVs, τα οποία με τις καθημερινές πτήσεις κατακερματίζουν την κυριαρχία των ελληνικών βραχονησίδων. (Σημειώνεται ότι την ίδια ημέρα που ο Γεραπετρίτης δήλωνε στη Βουλή ότι οκτώ μήνες έχουν σταματήσει οι τουρκικές παραβιάσεις, στις 20 Νοεμβρίου 2023, η Τουρκία ανήγγειλε τη συγκεκριμένη άσκηση).
Με την τουρκική άσκηση η Αγκυρα εμμένει στη διχοτόμηση του Αιγαίου όσον αφορά τη θαλάσσια περιοχή έρευνας και διάσωσης, διότι θα εκτελεί άσκηση SAR με το ναυτικό, εντάσσοντας την περιοχή μέχρι τον 25ο μεσημβρινό στον έλεγχο της Αγκυρας, σύμφωνα με τον τουρκικό νόμο 24611/12 Δεκ. 2001, με την τουρκική περιοχή μέχρι τη μέση του Αιγαίου, την οποία δυστυχώς ο ΙΜΟ έχει καταχωρήσει στον ΙΜΟ GLOBAL SAR PLAN.
Η «κυριακάτικη δημοκρατία» αποκαλύπτει την ελληνική αγγελία Α 4245/23, που αφορά την τουρκική άσκηση ως δήθεν αντίδραση της κυβέρνησης, με την οποία επιβεβαιώνονται τα στοιχεία του ρεπορτάζ και συγκεκριμένα ο κατακερματισμός της ελληνικής κυριαρχίας, η διχοτόμηση του Αιγαίου για SAR και η μη κατάθεση σχεδίων πτήσης. Τις παραμονές της ελληνοτουρκικής συνάντησης κορυφής, η Αγκυρα επαναφέρει το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αν. Αιγαίου κατά τρόπο πονηρό και ψευδέστατο, με τη μόνιμη και παράνομη συνδρομή του ΝΑΤΟ.
Οπως είναι γνωστό, η Αγκυρα με την εμμονή στην αποστρατιωτικοποίηση των νήσων του Αν. Αιγαίου επιδιώκει από το 1980 μέσω του ΝΑΤΟ να αμφισβητηθεί διεθνώς η ελληνική κυριαρχία όλων των νήσων του Αν. Αιγαίου και αυτών που περιλαμβάνονται στις συνθήκες, αλλά και αυτών που δεν περιλαμβάνονται σ’ αυτές , όπως Θάσος, Αη Στράτης, Ψαρά κ.λπ. Και τούτο διότι η Αγκυρα δεν εντοπίζει το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης σε παραβίαση των συνθηκών από την Ελλάδα, λόγω αύξησης οπλικών συστημάτων στα νησιά ή υπέρβασης του στρατιωτικού προσωπικού, δεδομένου ότι η Ελλάδα εφαρμόζει πιστά τις συνθήκες.
Η Τουρκία με τη συνδρομή του ΝΑΤΟ, το οποίο ταυτίζεται με την Τουρκία, εμμένει στο παράνομο, έωλο και γελοίο αιτιολογικό ότι οι συνθήκες απαγορεύουν πτήσεις, ασκήσεις και εκπαίδευση εγγύτερα των 6 ν.μ. από τις ακτές των νήσων. Με την απαγόρευση αυτή αυτομάτως το ΝΑΤΟ θέτει εν αμφιβόλω ή μάλλον στερεί την ελληνική κυριαρχία από τα νησιά του Αν. Αιγαίου και τούτο διότι, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο (ΙCΑΟ Δίκαιο της Θάλασσας), απαγόρευση πτήσεων των ελληνικών και νατοϊκών αεροσκαφών από τα νησιά του Αν. Αιγαίου μπορεί να επιβληθεί μόνον όταν τα νησιά αυτά δεν είναι ελληνικά. Για τον λόγο αυτό από το 1980 έως σήμερα το ΝΑΤΟ δεν συμπεριλαμβάνει τα νησιά του Αν. Αιγαίου στις νατοϊκές ασκήσεις.
Το φαινόμενο της αποστρατιωτικοποίησης, που το χτίζει από το 1980 η Τουρκία, το φορτώνεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία όμως μαζί με το επιτελικό κράτος της το «τσουβαλιάζει», διασύρει τη χώρα διεθνώς και το διατηρεί ως βόμβα για να το φορτώσει στις επόμενες κυβερνήσεις.
Η «πονηρή» αγγελία της Τουρκίας και το επιτελικό μπάχαλο της κυβέρνησης Μητσοτάκη
Η «κυριακάτικη δημοκρατία» αποκαλύπτει την τουρκική αγγελία Α 8988/23, στην οποία καταγράφεται η εμμονή, η πονηριά και η μεθόδευση της Τουρκίας σε βάρος της χώρας και το μπάχαλο που επικρατεί στους κόλπους της ελληνικής κυβέρνησης και του επιτελικού κράτους.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα εξέδωσε αγγελία για μια αεροναυτική άσκηση στη Σάμο, στην Κάλυμνο, στην Κω και τη Νίσυρο. Η Τουρκία, ως απάντηση, εξέδωσε όχι αγγελία, αλλά προειδοποίηση προς τους αεροναυτιλλομένους (navigation warning) και τούτο διότι με το navigation warning όλοι οι αεροναυτιλλόμενoι και οι αρμόδιοι οργανισμοί και υπηρεσίες των χωρών το διαβάζουν για λόγους ασφαλείας, μολονότι με την ελληνική άσκηση δεν τίθεται θέμα ασφαλείας πτήσεων και είναι άσχετη με την εναέρια κυκλοφορία.
Στην καλύτερη περίπτωση για αυτήν, η Τουρκία μπορούσε να διαμαρτυρηθεί μόνον στην Ελλάδα, γεγονός που δεν έπραξε, ή να εκδώσει μια απλή αγγελία, που δεν θα τη διάβαζε κανένας. Η Τουρκία έτσι με το navigation warning διεθνοποιεί το θέμα, με τη σύμφωνη γνώμη του ΝΑΤΟ.
Στην τουρκική αγγελία, παραμονές της συνάντησης των Αθηνών, αναγράφεται ότι η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης που έχει επιβληθεί με τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, διότι εκτελεί ασκήσεις στα νησιά Σάμο, Κάλυμνο, Κω, Νίσυρο, τα οποία μάλιστα αναφέρει/αναγράφει με τα τουρκικά ονόματα SISAM, KELEMEZ, ISTANKOY και INCIRLI αντίστοιχα. Τα νησιά Κάλυμνος, Κως και Νίσυρος δεν περιλαμβάνονται στη Συνθήκη της Λωζάννης, αλλά στη Συνθήκη Παρισίων 1947. Μόνον η Σάμος ανήκει στη Συνθήκη της Λωζάννης, στην οποία δεν επιβάλλεται κανένας περιορισμός ελληνικών ασκήσεων, εκπαίδευσης και υπέρπτησης.
Ωστόσο, η Αθήνα δεν το πήρε χαμπάρι και στην απάντηση, ως αντίδραση, δέχεται ότι τα νησιά Κάλυμνος, Κως και Νίσυρος ανήκουν (;) στη Συνθήκη Λωζάννης, όπως πονηρά και ψευδώς υποστηρίζει η Αγκυρα. Δηλαδή η Αγκυρα μετέτρεψε τα τρία νησιά της Συνθήκης των Παρισίων σε… μαούνες και τα έσυρε στο βόρειο Αιγαίο, ενώ η κυβέρνηση δεν το πήρε χαμπάρι. Ενώ το εξόχως επικίνδυνο είναι ότι στην αντίδραση της Ελλάδας καθόλου δεν αναφέρονται τα ελληνικά νησιά ονομαστικά, με αποτέλεσμα να επικρατεί διεθνώς το σύμβολο της τουρκικής ονομασίας των νησιών αυτών.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεωρεί ότι είναι καλυμμένη απέναντι στις μόνιμες τουρκικές, επιθετικές βλέψεις εναντίον της ελληνικής κυριαρχίας, επαναλαμβάνοντας στερεότυπα ότι δεν συζητά θέματα εθνικής κυριαρχίας. Ωστόσο στην πράξη δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι δεν συζητά θέματα εθνικής κυριαρχίας, όταν την ίδια στιγμή η Αθήνα ενημερώνει τη διεθνή κοινότητα ότι η Τουρκία με τις ασκήσεις που εκτελεί στο Αιγαίο παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία, καταργεί το FIR Αθηνών, βάζει την τουρκική περιοχή έρευνας και διάσωσης στη μέση του Αιγαίου και δεν καταθέτει σχέδια πτήσης.
Το μόνο που δεν συζητά η Αθήνα είναι η ΑΟΖ, δεδομένου ότι έχει ήδη παραχωρήσει την ΑΟΖ Μεσογείου στην Τουρκία ανατολικά του 28ου μεσημβρινού.
https://www.newsbreak.gr/