28 Δεκ 2023

Ξαφνικά η Ευρώπη «αγάπησε» τη Βενεζουέλα – Το μεγάλο κυνήγι για το πετρέλαιο, εγκαταλείπονται οι «πράσινοι σωτήρες»

 

Η πρόσφατη χαλάρωση των κυρώσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βενεζουέλας, που χαρακτηρίζεται από κρίσιμους νομικούς διακανονισμούς και νέες εμπορικές ρυθμίσεις, αντιπροσωπεύει μια σημαντική καμπή για την παγκόσμια ενεργειακή βιομηχανία.

Αυτές οι εξελίξεις, ιδιαίτερα η επίλυση διαφορών που αφορούν την Petróleos de Venezuela S.A. (PDVSA), σηματοδοτούν την αναζωογόνηση του κλάδου πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βενεζουέλας και αποτελούν ουσιαστική υπόσχεση για την Ευρώπη που διψάει για ενέργεια.
Ο διακανονισμός μεταξύ της PDVSA και της Refineria di Kòrsou (RdK), που καθοδηγήθηκε από την Dentons Europe LLP - με επικεφαλής τον David Syed - φέρνει ένα τέλος στο μακροχρόνιο αδιέξοδο που είχε καταπνίξει το λειτουργικό δυναμικό του διυλιστηρίου και του τερματικού πετρελαίου της RdK στο Κουρασάο από το 2020.
Στο πλαίσιο αυτού του διακανονισμού, η PDVSA θα επαναφέρει την προμήθεια αργού πετρελαίου στην RdK και θα ξεκινήσει συζητήσεις για τη μακροπρόθεσμη προμήθεια φυσικού αερίου, επιτρέποντας στην RdK να ξαναρχίσει τις δραστηριότητές της.
Αυτή η εξέλιξη είναι μια νίκη για την PDVSA και την RdK και μια στρατηγική κίνηση που ανοίγει εκ νέου κρίσιμους δρόμους στο ενεργειακό τοπίο της Καραϊβικής.
Επιπλέον, η συνεργασία μεταξύ της PDVSA και της Repsol Exploración, S.A. για την ενίσχυση των επενδύσεων στην κοινοπραξία τους, Petroquiriquire, S.A., προαναγγέλλει μια νέα εποχή αυξημένης παραγωγής στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βενεζουέλας.
Μια παρόμοια συμφωνία με την ENI της Ιταλίας αναμένεται άμεσα.

Αναδύεται εκ νέου η Βενεζουέλα

Η πρόθεση να ενισχυθεί σημαντικά η συνολική παραγωγή υπογραμμίζει τη δέσμευση για αναζωογόνηση της εθνικής οικονομίας της Βενεζουέλας, μιας χώρας με ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, αλλά της οποίας το δυναμικό είναι σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητο λόγω πολιτικών και οικονομικών προκλήσεων.
Για την Ευρώπη, αυτές οι εξελίξεις δεν θα μπορούσαν να είναι πιο επίκαιρες.
Η ήπειρος επωφελείται σε μεγάλο βαθμό, αντιμετωπίζοντας ανησυχίες για τον ενεργειακό εφοδιασμό που επιδεινώνονται από τις γεωπολιτικές εντάσεις και την προσπάθεια για διαφοροποίηση μακριά από την εξάρτηση από ρωσικές πηγές ενέργειας.
Η επανείσοδος της Βενεζουέλας στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου ως σημαντικός παίκτης παρέχει στην Ευρώπη μια εναλλακτική και δυνητικά σταθερή πηγή ενέργειας.
Αυτό θα μπορούσε να είναι καθοριστικό για τον μετριασμό της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης και τη συμβολή στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Η στρατηγική γεωγραφική θέση της Βενεζουέλας και τα κολοσσιαία αποθέματα πετρελαίου την καθιστούν ιδανική υποψήφια για τις ευρωπαϊκές χώρες που προσπαθούν να διαφοροποιήσουν τις πηγές ενέργειας τους.
Η Βενεζουέλα διαθέτει τα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, ξεπερνώντας ακόμη και αυτά της Σαουδικής Αραβίας.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ), τα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου της Βενεζουέλας υπολογίζονται σε περίπου 303,8 δισεκατομμύρια βαρέλια, που αντιπροσωπεύουν σημαντικό μέρος της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου.
bfm8214.jpg
Επενδύσεις

Πριν από τις κυρώσεις και την οικονομική αναταραχή, η Βενεζουέλα παρήγαγε περίπου 2,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Αν και τα τρέχοντα επίπεδα παραγωγής είναι σημαντικά χαμηλότερα, υπάρχει δυνατότητα ταχείας ανάπτυξης δεδομένων των άφθονων αποθεμάτων της χώρας.
Η παραγωγή πετρελαίου έχει ήδη αυξηθεί σημαντικά τον περασμένο χρόνο υπό την ηγεσία του Αντιπρόεδρου Delcy Rodríguez και του υπουργού Πετρελαίου Pedro Rafael Tellechea.
Από το 2021, οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Ρωσία αντιπροσώπευαν περίπου το 27% των συνολικών εισαγωγών πετρελαίου της, σύμφωνα με τη Eurostat.
Η αντικατάσταση έστω και ενός κλάσματος αυτού με πετρέλαιο της Βενεζουέλας θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Επιπλέον, η τοποθεσία της Βενεζουέλας είναι πλεονεκτική για το διατλαντικό εμπόριο.
Η γειτνίασή του με την Καραϊβική Θάλασσα παρέχει άμεσες θαλάσσιες διαδρομές προς τα ευρωπαϊκά λιμάνια, δυνητικά καθιστώντας τη μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου πιο αποτελεσματική και οικονομικά αποδοτική σε σύγκριση με άλλους παγκόσμιους προμηθευτές.
Ουσιαστικά, η συμφωνία ελάφρυνσης των κυρώσεων και οι επακόλουθοι νομικοί και εμπορικοί ελιγμοί αντιπροσωπεύουν μια επαναβαθμονόμηση της παγκόσμιας ενεργειακής εξίσωσης.
Για τη Βενεζουέλα, σηματοδοτεί μια αναζωπύρωση του ενεργειακού της τομέα και ένα βήμα προς την οικονομική ανάκαμψη.
Για την Ευρώπη, προσφέρει μια νέα οδό για την εξασφάλιση ενεργειακών πόρων, ζωτικής σημασίας για την οικονομική σταθερότητα και την ενεργειακή της ανεξαρτησία.

www.bankingnews.gr