18 Ιαν 2024

Πρόκληση για τις Ευρωεκλογές το 14% που θα ψηφίσει ένα κόμμα στα δεξιά της ΝΔ Βαθύ χάσμα στους κόλπους της ΝΔ φέρνουν τα ομόφυλα ζευγάρια.

Με δεδομένη τη βούληση του Μεγάρου Μαξίμου να φέρει μέσα στον Φεβρουάριο προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, το ερώτημα που... πλανάται πάνω από το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι αν είναι πιθανό το ζήτημα αυτό να πλήξει καίρια και καθοριστικά τη ΝΔ, μετά από σχεδόν πέντε χρόνια πολιτικής κυριαρχίας.

Προς το παρόν, όπως εκτιμούν πολλοί, αυτό που για πρώτη φορά καταγράφεται επί των ημερών του Κ. Μητσοτάκη είναι ένα βαθύ χάσμα, το οποίο διατρέχει το κόμμα ως τη βάση του για ένα ζήτημα το οποίο έχει ταυτοτικό χαρακτήρα για την κεντροδεξιά παράταξη. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο για δύο λόγους: Πρώτον, διότι όλη αυτή η αναστάτωση και η αναβίωση της δεξιάς ατζέντας συμβαίνει σε μία περίοδο που όλα δείχνουν ότι το ευρωπαϊκό καράβι στρίβει προς τα δεξιά και ακροδεξιά και που όλοι φοβούνται σημαντική ενίσχυση των δεξιών και ακροδεξιών δυνάμεων στις Ευρωκάλπες της ερχόμενης άνοιξης.

Και δεύτερον, διότι το κομμάτι που συμφωνεί με το νομοσχέδιο για τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών κινείται στην καλύτερη περίπτωση στις κεντρώες παρυφές του κόμματος και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δεδομένο εκλογικό ακροατήριο, παρά τη σταθερή τα τελευταία χρόνια, στήριξή του στην κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη.

Η στάση Σαμαρά

Το πρώτο, η ενίσχυση και ανάδειξη, δηλαδή, της δεξιάς ατζέντας (ελληνοτουρκικά, μεταναστευτικό, γάμος κα), έχει ξεκινήσει από τον πρώην πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, ο οποίος μέχρι τώρα τουλάχιστον, εξέφραζε μεν το συγκεκριμένο ακροατήριο, χωρίς, ωστόσο, να προκαλεί αμυχές στην κυβερνητική εικόνα. Αντιθέτως, κατά πολλούς διαδραμάτιζε καθοριστικό ρόλο στην παραμονή εντός των κομματικών τειχών, όσων ασφυκτιούσαν κατά καιρούς με την κεντρώα στροφή της ΝΔ.

Πλέον, ωστόσο, τα ερωτήματα είναι ευρύτερα, αφού στην πραγματικότητα ερευνούν την πιθανότητα να διαμορφωθεί μία άλλη πολιτική συνθήκη, στην περίπτωση που στις Ευρωεκλογές υπάρξουν εκπλήξεις για τη ΝΔ. Εκπλήξεις, οι οποίες θα είναι το αποτέλεσμα όχι μόνο ή αποκλειστικά του γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, αλλά της καταγεγραμμένης μέχρι σήμερα κυβερνητικής ανεπάρκειας σε κρίσιμα πεδία, όπως αυτά της ασφάλειας, της ακρίβειας και της υγείας. Είναι ενδεικτικό ότι σε τουλάχιστον 4 δημοσκοπήσεις (Interview, GPO, Opinion και MARC) το κυβερνών κόμμα -που στις εκλογές του Ιουνίου, είχε λάβει ποσοστό 40,56- καταγράφει σημαντική πτώση στα ποσοστά του, στην πρόθεση ψήφου.

Ειδικότερα στην έρευνα της εταιρείας Interview για λογαριασμό της politic.gr, καταγράφεται η ξεκάθαρη πρωτιά της ΝΔ, αλλά με ένα ποσοστό μόλις 30,3%, ενώ ταυτοχρόνως καταγράφεται μια ανοδική τάση των κομμάτων που βρίσκονται δεξιά της ΝΔ με την Ελληνική Λύση να συγκεντρώνει 7,1% (από το 6,5%), τους Σπαρτιάτες να κυμαίνονται στο 2,3% (από το 2%) – δεν μπαίνουν στη Βουλή σε περίπτωση εκλογών την επόμενη Κυριακή- και τη Νίκη να προσελκύει το 4,3% (από το 4%). Σύμφωνα εξάλλου, με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της GPO, για την εφημερίδα Παραπολιτικά, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ κινείται στο 32,9%, ενώ το 38,8% εκτιμά ότι υπάρχει χώρος δεξιά της ΝΔ για νέο κόμμα, με το 13,9% αυτών, να δηλώνει ότι θα το ψήφιζε.

Σε αυτό το κάδρο, πολλοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο ο υπουργός Επικρατείας Μ. Βορίδης, ο οποίος έχει διαχωρίσει τη θέση του στο επίμαχο νομοσχέδιο και μένει να αποδειχθεί αν θα επιλέξει το «όχι» ή την αποχή και κατά συνέπεια την παραμονή του ή μη στην κυβέρνηση.

https://www.ieidiseis.gr/