Πριν από μία εβδομάδα, το Σάββατο 13 Ιανουαρίου, μια αναισθησιολόγος στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης.. κατέρρευσε, καθώς έπαθε εγκεφαλικό ύστερα από ακόμα μία εξαντλητική εφημερία. Η είδηση από μόνη της είναι τραγική, αλλά τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα όταν στην εξίσωση μπαίνει ο ανταποδοτικός παράγοντας των εφημεριών...
Οι εφημερίες των υγειονομικών πληρώνονται με το πενιχρό ποσό των 3,5 ευρώ την ώρα! «Όσες προκηρύξεις και να γίνουν, σε όλες τις ειδικότητες, αν δεν αυξηθούν οι μισθοί και δεν πέσει η φορολογία, το ΕΣΥ δεν πρόκειται να γεμίσει» δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση η γιατρός που κατέρρευσε Ιωάννα Δημητροπούλου σχολιάζοντας αυτό το σοκαριστικό στοιχείο.
Στην ερώτηση των δημοσιογράφων για τις συνθήκες και τον όγκο εργασίας στο νοσοκομείο ανά 30 ημέρες ενός μήνα η Ι. Δημητροπούλου είπε: «Μπορεί να εφημερεύω 10, 11, 12 ημέρες, 10 είναι το ελάχιστο, 10 ημέρες τον μήνα μέσα στο νοσοκομείο 24 ώρες. Όταν έχει γενική εφημερία, έχει τύχει να μένουμε μέσα στο χειρουργείο 24 ώρες, να πηγαίνουμε να τρώμε κάτι, να πίνουμε λίγο νερό και να γυρνάμε. Τα χειρουργεία είναι ασταμάτητα».
«Οι αναισθησιολόγοι σε όλη την Ελλάδα είναι ελάχιστοι. Το “Παπανικολάου” έχει μείνει έτσι 13 μήνες περίπου, να δουλεύει με το ένα τρίτο των οργανικών θέσεων που θα έπρεπε να έχει. Έχουμε ζητήσει βοήθεια, έχουμε βγει, έχουμε φωνάξει στην Υ.ΠΕ., στο υπουργείο, στους ιατρικούς συλλόγους, στη διοίκηση, με χαρτιά, ειδικά από τον Οκτώβριο και μετά κάθε εβδομάδα. Δεν αντέχουμε άλλο». Σε άλλο σημείο πρόσθεσε ότι «δεν είναι μόνο η Ιωάννα που κατέρρευσε. Όλοι οι γιατροί που ζούμε σε αυτές τις καταστάσεις είμαστε όλοι έτοιμοι να καταρρεύσουμε».
Σημειώνεται ότι όταν ένας γιατρός έχει εφημερία, κάνει την κανονική του βάρδια και στη συνέχεια συνεχίζει με εφημερία μέχρι την αρχή της επόμενης βάρδιας, δηλαδή εργάζεται συνεχώς για 24 ώρες. Την επόμενη μέρα θα έπρεπε να παίρνει ρεπό προκειμένου να ξεκουραστεί, ωστόσο οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού οδηγούν τις διοικήσεις νοσοκομείων να «διατάζουν» κανονική εργασία και την επομένη. Έτσι, γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία εργάζονται χωρίς διάλειμμα για 32 ώρες (8+16+8), με προφανείς κινδύνους για τη δική τους υγεία αλλά και με σοβαρά εμπόδια στην προσπάθεια να προσφέρουν σωστές ιατρικές υπηρεσίες στους ασθενείς.
Αναφερόμενη στα οικονομικά κίνητρα που έχει ένας αναισθησιολόγος για να δουλέψει σε αυτές τις συνθήκες η ίδια είπε ότι «ο πρωτοδιοριζόμενος παίρνει όσα οι πρωτοδιοριζόμενοι γιατροί, 1.200 ευρώ καθαρά, που φτάνουν τα 1.400-1.500 μαζί με το επίδομα-κίνητρο, που τελικά φορολογείται παρά τις αρχικές αντίθετες εξαγγελίες. Εγώ, που έχω και δύο μεταπτυχιακά, παίρνω 1.550 ευρώ».