Τρακτέρ έχουν αποκλείσει μεγάλους αυτοκινητόδρομους μέσα και έξω από το Παρίσι, καθώς οι αγροτικές κινητοποιήσεις συνεχίζονται σε όλη τη... Γαλλία. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πιέζει για αλλαγές σε επίπεδο ΕΕ, ενώ στο χορό των διαδηλώσεων μπήκε και το Βέλγιο
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρόκειται να πιέσει για αλλαγές στη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για να αντιμετωπίσει τη δυσαρέσκεια που εκφράζουν οι αγρότες στη Γαλλία και σε ολόκληρο το μπλοκ, δήλωσε χθες (29/1) ο υπουργός Γεωργίας της χώρας Μαρκ Φεσνό, εν μέσω συνεχιζόμενων διαδηλώσεων.
Οι αγρότες έστησαν οδοφράγματα κατά μήκος των μεγάλων αρτηριών στο Παρίσι το απόγευμα της Δευτέρας, με την κυβέρνηση να διατάσσει την ανάπτυξη 15.000 αστυνομικών και χωροφυλάκων ως απάντηση. Οι αγρότες τοποθέτησαν πινακίδες στα τρακτέρ τους που έγραφαν «δεν υπάρχει φαγητό χωρίς αγρότες» και «το τέλος μας θα σημαίνει πείνα για εσάς». «Αυτή είναι η τελική μάχη για τη γεωργία. Είναι ζήτημα επιβίωσης» δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ένας αγρότης στο νοτιοδυτικό τμήμα του Lot-et-Garonne.
Ποιο είναι το αίτημα των αγροτών;
Πολλοί αγρότες είναι δυσαρεστημένοι με τον νόμο της ΕΕ για την αποκατάσταση της φύσης του 2023, ο οποίος απαιτεί από τα κράτη μέλη να θεσπίσουν περιβαλλοντικά μέτρα στο ένα πέμπτο της γης και της θάλασσας τους έως το 2030. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, περίπου το 4% της γεωργικής γης πρέπει να παραμείνει σε αγρανάπαυση, περιορίζοντας τις παραγωγικές δυνατότητες των αγροτών.
«Ο στόχος μας δεν είναι να ενοχλήσουμε τους Γάλλους ή να κάνουμε τη ζωή τους δύσκολη, αλλά να ασκήσουμε πίεση στην κυβέρνηση», δήλωσε στο ραδιόφωνο RTL ο Aρνό Ρουσό, επικεφαλής του συνδικάτου FNSEA. «Αυτό που καταλάβαμε όμως είναι ότι όσο η διαμαρτυρία είναι μακριά από το Παρίσι, το μήνυμα δεν περνάει».
Την Παρασκευή (26/1), η γαλλική κυβέρνηση εγκατέλειψε τα αμφιλεγόμενα σχέδια για μείωση των κρατικών επιδοτήσεων στο γεωργικό ντίζελ και υποσχέθηκε μείωση της γραφειοκρατίας και χαλάρωση των περιβαλλοντικών κανονισμών. Αλλά ο Ρουσό και οι συνάδελφοί του ζήτησαν περαιτέρω παραχωρήσεις, υποσχόμενος ότι η εργατική δράση θα συνεχιστεί σε εθνικό επίπεδο «με στόχο την εξασφάλιση έκτακτων μέτρων για τον πυρήνα της επιχείρησής μας».
Την Κυριακή, δύο ακτιβιστές πέταξαν σούπα στο πλαίσιο που προστατεύει τη Μόνα Λίζα στο Μουσείο του Λούβρου για να τραβήξουν την προσοχή στη βιομηχανία της γεωργίας. «Τι είναι πιο σημαντικό; Η τέχνη ή το δικαίωμα σε υγιεινό και βιώσιμο φαγητό;» ρώτησαν οι ακτιβιστές.
Οι διαμαρτυρίες των αγροτών εξαπλώθηκαν στο Βέλγιο
Η κυκλοφορία διακόπηκε επίσης από εξαγριωμένους Βέλγους αγρότες γύρω από τις Βρυξέλλες, όπου ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν πρόκειται να παραστεί σε μια σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ αυτή την εβδομάδα, στην οποία θα πιέσει για πολιτικές υπέρ της γεωργίας.
Ο υπουργός Γεωργίας πρόσθεσε ότι θα ταξιδέψει επίσης στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα στην προσπάθειά του να αλλάξει τους κανονισμούς της ΕΕ σχετικά με τις αγρανάπαυση. Πίσω στη Γαλλία, η αναστάτωση στους δρόμους θα μπορούσε επίσης να επιδεινωθεί από τους οδηγούς ταξί που διαμαρτύρονται κατά των νέων δασμών στη μεταφορά ιατρικών ασθενών.
Πολιτικά, οι διαδηλώσεις αντιπροσωπεύουν την πρώτη μεγάλη πρόκληση για τον νέο πρωθυπουργό της Γαλλίας, Γκαμπριέλ Ατάλ, που διορίστηκε από τον πρόεδρο Μακρόν με την ελπίδα να ανανεώσει την εικόνα της κυβέρνησής του. Εν τω μεταξύ, η Μαρίν Λεπέν προσπαθεί να εμφανίσει το αντιευρωπαϊκό κόμμα της Εθνική Συσπείρωση στο πλευρό των διαδηλωτών