11 Ιαν 2024

Νέα, κούφια ημίμετρα που θυμίζουν… μπανανία

 

«Η Ελλάδα δεν είναι μπανανία και ο πληθωρισμός της απληστίας δεν μπορεί να είναι ανεκτός». Με αυτή τη φράση επιχείρησε ακόμα μία φορά να πείσει την ίδια την κυβέρνησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο προτού ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοινώσει χθες και τα νέα ημίμετρα, δίχως καμία στόχευση.

  •  του Βασίλη Γαλούπη

Η κοινή γνώμη, άλλωστε, δεν χρειάζεται κι άλλα λόγια του αέρα ή κενές διαπιστώσεις, αλλά να πέσουν στην πράξη οι τιμές στα ράφια. Κάτι που δεν συμβαίνει επί 2,5 χρόνια.

Από τον Σεπτέμβριο 2021, οπότε άρχισε η πληθωριστική έκρηξη, μέχρι και τον Ιανουάριο 2024, η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιτρέπει στον «πληθωρισμό της απληστίας» να απομυζεί τους μισθούς και τις συντάξεις. Όμως, ο Μητσοτάκης αισθάνεται άνετος να ισχυρίζεται -ενδεχομένως να το πιστεύει κιόλας- πως «η Ελλάδα δεν είναι μπανανία» επί διακυβέρνησής του.

Όταν δε ο Σκρέκας… εξειδίκευσε τα «μέτρα», έφτασαν ακόμα και φιλοκυβερνητικά ραδιόφωνα να μιλούν χθες το μεσημέρι για «λόγια του αέρα». Ένας από τους βασικούς λόγους της άμεσης αμφισβήτησης μέχρι και από ΜΜΕ που στηρίζουν την κυβέρνηση είναι ότι οι τέσσερις εξαγγελίες ήταν θολές και «ακοστολόγητες».

Ο Σκρέκας αναφέρθηκε στο φρενάρισμα στο παιχνίδι εκπτώσεων των σουπερμάρκετ, στην αποτροπή αδικαιολόγητων ανατιμήσεων, στις «καθαρές τιμές από το χωράφι στο ράφι» και στο πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους στο βρεφικό γάλα, αλλά δεν ήταν σε θέση να ενημερώσει το καταναλωτικό κοινό πόσο θα μειωθούν οι τιμές.

Όσοι άκουσαν τον υπουργό Ανάπτυξης δεν μπόρεσαν να αντιληφθούν αν θα φρεναριστεί η ακρίβεια, σε τι ποσοστό, σε ποια προϊόντα και σε τι βάθος χρόνου, διότι ουδείς από την κυβέρνηση φάνηκε να γνωρίζει την αποδοτικότητα των μέτρων που εξαγγέλθηκαν.

Άλλωστε, η κυβέρνηση έχει ταλέντο στη δημιουργική λογιστική και γι’ αυτό φροντίζει σε όσες περιπτώσεις δεν μπορεί να μιλήσει συγκεκριμένα να παραμένει όσο χρειάζεται ασαφής.
Η πρώτη φορά που ως υπουργός Ανάπτυξης ο Κώστας Σκρέκας είχε ανακοινώσει δέσμη μέτρων για την ακρίβεια ήταν στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα ήταν 9,6%.

Τότε η κυβέρνηση είχε… δεσμευτεί ακόμα μία φορά, για μειώσεις άνω του 5% για τουλάχιστον έξι μήνες, αυστηρό έλεγχο στη διαμόρφωση των τιμών στους προμηθευτές και την εφοδιαστική αλυσίδα και ότι τα σούπερ μάρκετ με τζίρο άνω των 90.000.000 ευρώ θα πρέπει να κοινοποιούν τους νέους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα «έκλεισε» αρκετά χαμηλότερα, στο 7,6%. Οι τιμές, όμως, στα βασικά είδη που ψωνίζουν τα νοικοκυριά στα σουπερμάρκετ έχουν αυξηθεί κι άλλο, αντί να ακολουθήσουν την πτωτική τάση του πληθωρισμού, όπως γίνεται σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η κοινή γνώμη, αντί να ακούσει την κυβέρνηση να εξηγεί γιατί απέτυχε και δεν μειώθηκαν οι τιμές ενώ ο πληθωρισμός τροφίμων πέφτει, είδε τον πρωθυπουργό, με την ακλόνητη αυτοπεποίθηση που τον διακρίνει για τα ζητήματα για τα οποία δεν έχει απαντήσεις, να δηλώνει πως σύμφωνα με την άποψή του «η Ελλάδα δεν είναι μπανανία και ο πληθωρισμός της απληστίας δεν μπορεί να είναι ανεκτός».

Την αποτυχία των προηγούμενων ανεπαρκών μέτρων διαδέχθηκαν οι χθεσινές πρωθυπουργικές και υπουργικές εξαγγελίες. Όμως, ο υπουργός Ανάπτυξης δεν είχε καμία ανταποδοτική λύση για τα υπερκέρδη που έχει σωρεύσει έως τώρα η αλυσίδα τροφίμων. Θα περίμενε κανείς πως η κυβέρνηση θα ζητούσε πίσω, προς όφελος των πολιτών, ένα μέρος από την επέλαση της αισχροκέρδειας τα τελευταία 2,5 χρόνια.

Η κυβέρνηση παραδέχεται από τη μια πλευρά ότι υπάρχει ο πληθωρισμός της απληστίας, γνωρίζει ότι δεν την έχει πολεμήσει, αλλά ταυτόχρονα αρνείται να πάρει πίσω ένα μέρος των χρημάτων που κατέληξαν κακώς από τις τσέπες των πολιτών στα ταμεία της αλυσίδας τροφίμων. Ο Κώστας Σκρέκας θεώρησε αρκετό να πει, ως παρατηρητής, ότι «καταδικάζουμε τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές», αποδεχόμενος ουσιαστικά ότι δεν έχει τη δύναμη ή τη διάθεση να παρέμβει για να τις περιορίσει.

Ο πρωθυπουργός εκθείασε στην αρχική ομιλία του και τη ΔΙΜΕΑ, την Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς, που υποτίθεται έχει ενισχυθεί και κάνει περισσότερους ελέγχους, όμως ούτε ο Μητσοτάκης ούτε ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφεραν πως το εύρημα για τις τιμές του βρεφικού γάλακτος που προκάλεσε σάλο το τελευταίο διάστημα ήταν επιτυχία της Επιτροπής Ανταγωνισμού επί Λιανού, όχι της ΔΙΜΕΑ. Και, όπως όλοι γνωρίζουν, με τη συγκεκριμένη ανεξάρτητη Αρχή η κυβέρνηση ήρθε σε σφοδρή σύγκρουση τους προηγούμενους μήνες ακριβώς για το θέμα της ακρίβειας.

Η πληθωριστική κρίση πλησιάζει πια τα τρία χρόνια, με τον Ελληνα πολίτη να παραμένει απροστάτευτος απέναντι στην ανεξέλεγκτη επίθεση ακρίβειας που δέχεται καθημερινά. Το συμπέρασμα από τις χθεσινές ανακοινώσεις είναι ότι η κατάσταση θα μείνει και πάλι ως έχει, διότι έτσι βολεύει και τους μεγάλους παίκτες της αγοράς και την κυβέρνηση, λόγω αυξημένων εσόδων από τον ΦΠΑ.

Όπως και τον Σεπτέμβριο, έτσι και τώρα ο Κώστας Σκρέκας κλότσησε απλά το τενεκεδάκι πιο κάτω… πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες και περιμένοντας οι τιμές να πέσουν από μόνες τους, κάτι που φυσικά δεν πρόκειται να συμβεί.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Είναι γιος του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Θεόδωρου Σκρέκα. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο ΑΠΘ, με μεταπτυχιακό στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας. Από το 2000 εργάστηκε στον κλάδο των καταναλωτικών προϊόντων, ενώ υπήρξε συνιδρυτής και σύμβουλος σε εταιρία η οποία δραστηριοποιείται στον εν λόγω χώρο. Το 2012 εκλέχθηκε πρώτη φορά βουλευτής Τρικάλων, με τη Ν.Δ. Το 2014 διετέλεσε υπουργός Ανάπτυξης στην κυβέρνηση Σαμαρά. Το 2019 διορίστηκε υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και στη συνέχεια υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Από τον Ιούνιο 2023 είναι υπουργός Ανάπτυξης.

https://www.newsbreak.gr/