12 Ιαν 2024

Υεμένη: Επίθεση ΗΠΑ - Βρετανίας από αέρα και θάλασσα σε θέσεις των Χούτι


 Eπικίνδυνη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή καθώς οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας άρχισαν τις επιθέσεις εναντίον εγκαταστάσεων των ανταρτών Χούτι στην Υεμένη ως απάντηση στις επιθέσεις των ανταρτών σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που διεξάγεται επιχείρηση αυτής της φύσης αφότου οι σιίτες αντάρτες, που υποστηρίζονται από το Ιράν, άρχισαν να βάζουν στο στόχαστρο στην Ερυθρά Θάλασσα εμπορικά πλοία τα οποία κατ’ αυτούς «συνδέονται» με το Ισραήλ, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, στα μέσα Νοεμβρίου της περασμένης χρονιάς.

Aυτά είναι τα πρώτα πλήγματα που εξαπολύουν οι ΗΠΑ στην Υεμένη εναντίον των Χούτι από το 2016.

Τα πυραυλικά πλήγματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Υεμένη είχαν σκοπό να μειωθούν οι στρατιωτικές δυνατότητες των ανταρτών Χούτι και καταβλήθηκε προσπάθεια να αποφευχθούν παράπλευρες απώλειες, δήλωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως οι ενέργειες των σιιτών μαχητών ήγειραν απειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα και αυτά όλου του κόσμου.

«Αν και αναμένουμε πλήρως η επιχείρηση αυτή να μειώσει και να υποβαθμίσει τις δυνατότητες των Χούτι (...) και εν καιρώ να μειώσει την κλίση τους να προχωρούν σε τέτοιες επιθέσεις, δεν θα μας εξέπληττε αν βλέπαμε ανταπόδοση κάποιου είδους», επισήμανε ένας από τους αξιωματούχους της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

χουτι υεμενη τζο μπαιντεν

Τέσσερις πηγές στην αμερικανική κυβέρνηση που μίλησαν στο Reuters υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, διευκρίνισαν πως θα δοθούν αργότερα στη δημοσιότητα επίσημες ανακοινώσεις για την επιχείρηση σε εξέλιξη.

Στόχος τους ραντάρ, υποδομές drones και πύραυλοι

Τα αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα εναντίον των ανταρτών Χούτι στην Υεμένη είχαν στόχο υποδομές όπως ραντάρ και εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για να εξαπολύονται drones και πύραυλοι, προκειμένου να μειωθούν οι δυνατότητές τους να πλήττουν εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν.

«Η επιχείρηση αυτή είχε σκοπό να διαλυθεί και να υποβαθμιστεί η δυνατότητα των Χούθι να θέτουν σε κίνδυνο τους ναυτικούς και το διεθνές εμπόριο σε μια από τις σημαντικότερες θαλάσσιες διελεύσεις όλου του κόσμου», ανέφερε ο επικεφαλής του Πενταγώνου, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

Διεμήνυσε πως οι ΗΠΑ, αν κρίνουν πως είναι «αναγκαίο», θα προχωρήσουν σε νέα πλήγματα.

Η πρώτη αντίδραση των Χούτι

Σε τηλεφωνική ενημέρωση με δημοσιογράφους, υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη καμία στρατιωτική απάντηση από τους διοικητές των Χούτι.

«Μέχρι τώρα, δεν έχουμε δει καμία άμεση ενέργεια αντίποινας προς τις ΗΠΑ ή άλλα μέλη του συνασπισμού», είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Παραμένουμε προετοιμασμένοι, φυσικά για να αμυνθούμε, αλλά δεν έχουμε δει απάντηση από τους Χούτι αυτή τη στιγμή», συνέχισε ο αξιωματούχος.

Ανώτερος αξιωματούχος του κινήματος των ανταρτών Χούτι επιβεβαίωσε πως έγιναν πυραυλικά πλήγματα εναντίον πόλεων της χώρας της αραβικής χερσονήσου τις πρώτες πρωινές ώρες. Ο Άμπντελ Καντίρ αλ Μορτάντα, αξιωματούχος της Ανσαρουλά —κινήματος πιο γνωστού με το επώνυμο των ηγετών του, Χούτι— ανέφερε μέσω X (του πρώην Twitter) πως «αμερικανικές, σιωνιστικές και βρετανικές» δυνάμεις «εξαπέλυσαν επιδρομές στην πρωτεύουσα Σανάα» καθώς και στις επαρχίες «Χοντάιντα, Σαάντα και Νταμάρ» τις πρώτες πρωινές ώρες.

O ηγέτης των Χούτι από πλευράς του διεμήνυσε πως θα υπάρξει «ανταπόδοση» οποιασδήποτε επίθεσης εναντίον των δυνάμεών του.

Xάρτης που δείχνει τα εδάφη που ελέγχουν οι Χούτι

χουτι υεμενη χαρτης

Σκοπός της επίθεσης η σταθερότητα στην Ερυθρά Θάλασσα

Θύμισε πως μαζί με άλλα κράτη, οι ΗΠΑ απηύθυναν πρόσφατα «προειδοποίηση χωρίς περιστροφές» στους αντάρτες και ότι προχθές Τετάρτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε απόφαση με την οποία αξίωσε να σταματήσουν «αμέσως» τις επιθέσεις τους εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Στόχος μας παραμένει να αποκλιμακώσουμε τις εντάσεις και να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα στην Ερυθρά Θάλασσα», ανέφερε εξάλλου ανακοίνωση Τύπου των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, του Μπαχρέιν, του Καναδά, της Δανίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Νότιας Κορέας και της Βρετανίας που δόθηκε στη δημοσιότητα από την αμερικανική προεδρία.

Λίγο καιρό αφού ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας την 7η Οκτωβρίου, οι Χούτι, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της βόρειας Υεμένης και υποστηρίζονται από το Ιράν, όπως και η Χαμάς, διεμήνυσαν πως θα βάζουν στο στόχαστρο, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα αν έχουν οποιαδήποτε «σχέση» με το Ισραήλ, φρενάροντας την κίνηση των πλοίων.

Ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, οι ΗΠΑ, αντέδρασαν αναπτύσσοντας πολεμικά πλοία στην περιοχή κι ανακοινώνοντας τον Δεκέμβριο την ίδρυση ναυτικού συνασπισμού με αποστολή την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας από τις επιθέσεις των Χούθι στη θαλάσσια περιοχή αυτή στρατηγικής σημασίας, από όπου διέρχεται περί το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.

Ορισμένες μεγάλες ναυτιλιακές αποφεύγουν πλέον εντελώς την περιοχή, κάτι που αυξάνει τα κόστη των μεταφορών μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.