11 Ιαν 2024

Υποψήφιος δήμαρχος έχασε την έδρα του γιατί δεν πήγε να ορκιστεί!


 Συνέβη: Υποψήφιος δήμαρχος έχασε την έδρα του!

«Εκπλήξεις» συνεχίζουν να κρύβουν οι συνθέσεις των νέων διοικήσεων των Δήμων, καθώς σημειώνονται ανατροπές με

πρόσωπα που -αν και είχαν εκλεγεί- βρίσκονται «εκτός», για διάφορους λόγους, όπως παραιτήσεις, οφειλές, διαφωνίες, παρασκήνια…

Αυτό όμως που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, είναι το περιστατικό που συνέβη στο Δ. Αγίας Παρασκευής.

Εκεί, εκτός δημοτικού συμβουλίου έμεινε (όχι δημοτικός σύμβουλος) αλλά… υποψήφιος δήμαρχος και συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Αγία Παρασκευή μια γενιά μπροστά”, κ.Αλέξανδρος Μουστόγιαννης.

Ο κ. Μουστόγιαννης δεν παραβρέθηκε στην τελετή ορκωμοσίας που πραγματοποιήθηκε στις 27/12/2023 και όλοι περίμεναν ότι να ορκιζόταν τις επόμενες ημέρες.

Aυτό, όμως, δεν έγινε.

Σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, “κρίνεται αυτοδικαίως έκπτωτος”.

Μάλιστα, ειδοποιήθηκε ο αμέσως επόμενος υποψήφιος του συγκεκριμένου συνδυασμού, με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα, να προσέλθει στο Δημαρχείο για να ορκιστεί (κα. Ρουμελιώτη).

Να σημειωθεί ότι στην εγκύκλιο 1275, αρ. πρωτ. 103635/1-12-2023 “ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΙΡΕΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ” αναφέρεται ρητώς “Υπενθυμίζεται ότι, εάν ο ενδιαφερόμενος δεν δώσει όρκο εντός προθεσμιών εκπίπτει αυτοδικαίως από το αξίωμά του, εκτός από την περίπτωση της αντικειμενικής αδυναμίας (Κεφ. Α, Ενότητα 6)“.

Την έκπτωση του κ. Μουστόγιαννη από το αξίωμά του επιβεβαιώνει και με απόφασή του ο Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος «επειδή δεν ορκίστηκε εντός των νομίμων προθεσμιών».

Το περίεργο βέβαια είναι ότι ο κ. Μουστόγιαννης επιθυμεί να είναι στο νέο δημοτικό σχήμα και μάλιστα σε ανακοίνωσή της η παράταξη, είχε επιβεβαιώσει αυτή του την πρόθεση, αναφέροντας:

«Μετά και τα επίσημα αποτελέσματα της σταυροδοσίας των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων από το Πρωτοδικείο η παράταξη μας θα εκπροσωπηθεί στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο από τον επικεφαλής μας και Δημοτικό Σύμβουλο Αλέξανδρο Μουστόγιαννη! Ο ρόλος μας στην θέση της Αντιπολίτευσης επιτάσσει κριτική στη νέα Δημοτική Αρχή αλλά ανοχή και στήριξη στα θετικά τα οποία είναι για το συμφέρον των συμπολιτών μας!».

Τι απαντάει ο Αλέξανδρος Μουστόγιαννης

Ο ίδιος ο κ. Μουστόγιαννης επικαλέστηκε λόγους υγείας, δίνοντας τη δική του εκδοχή στα γεγονότα, μέσω ανακοίνωσης:

Την Τετάρτη 27/12 διεξήχθη η ορκωμοσία της των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.

Λόγω θέματος υγείας απουσίαζα.

Έλαβα πρόσκληση να ορκιστώ το Σάββατο 30/12/23 και χωρίς να έχω προλάβει να αναρρώσω η απουσία μου ήταν σαφής και ενημέρωσα.

Απέστειλα επιστολή στον κ.ΔΗΜΑΡΧΟ καθώς και στην προϊσταμένη του Δήμου ότι έχω αναρρώσει και ότι πρέπει να ορκιστώ.

Έλαβα μια απάντηση ότι πρέπει να στείλω αποδεικτικά στοιχεία όπως λέει η εγκύκλιος ορκωμοσίας και έτσι έκανα το πρωί 3/1/2024.

Μέχρι τώρα δεν έχω λάβει καμία πρόσκληση να ορκιστώ και αντί αυτού ενημερώθηκα πως ο κ.ΜΥΛΩΝΑΚΗΣ κάλεσε την πρώτη επιλαχούσα της παράταξης μου να ορκιστεί!

Αυτή η πρακτική με το καλημέρα ξεπερνά την κάθε φαντασία αιρετού.

Τον καλώ να εφαρμόσει το νόμο και να με καλέσει σε ορκωμοσία αλλιώς σε αντίθετη περίπτωση θα πράξω τα νόμιμα, δηλαδή προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και θα προχωρήσω σε καταγγελία παράβασης καθήκοντος.

Πράγματι το όνομα της παράταξης του κ.Μυλωνάκη «Αλλαζουμε» δείχνει πως η αλλαγή που ευαγγελίζεται είναι σε εξέλιξη.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ι.ΜΟΥΣΤΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Η ενημέρωση της δημοτικής Αρχής

Από την πλυρά της, η δημοτική Αρχή Μυλωνάκη, αναφέρει:

«Σε συνέχεια της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής με Α.Π. 2845/09-01-2024 Διαπιστωτικής Πράξης αυτοδίκαιης έκπτωσης του κ. Αλέξανδρου Μουστόγιαννη από το αξίωμα του εκλεγέντος Δημοτικού Συμβούλου και σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 494/2023 Απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών περί επικύρωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων, ο εκλεγείς Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Γιάννης Μυλωνάκης προσκαλεί την 1η επιλαχούσα του συνδυασμού «Αγία Παρασκευή Μια Γενιά Μπροστά» κα. Θεοδώρα (Δώρα) Ρουμελιώτη την Πέμπτη 11/01/2024 και ώρα 12:00 στο Δημοτικό Κατάστημα, ώστε να τελεστεί η προβλεπόμενη από το άρθρο 52 του Ν. 3852/2010 ορκωμοσία της ως μέλους του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου.

Η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αναφέρει: «ο εκλεγείς στις δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023, ως δημοτικό σύμβουλος Αγίας Παρασκευής κ. Αλέξανδρος Μουστόγιαννης, εκπίπτει αυτοδικαίως από το αξίωμά του, λόγω του γεγονότος ότι δεν έδωσε τον όρκο ή τη ρητή διαβεβαίωση του άρθρου 37 του Ν. 4804/2021, εντός της εκ νόμου οριζόμενης προθεσμίας».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μουστόγιαννης όφειλε να είχε ορκιστεί ως μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου είτε έως την 31η Δεκεμβρίου 2023 είτε μετά την 1η Ιανουαρίου του 2024 σε περίπτωση που είχε ενημερώσει εγγράφως ότι συνέτρεχαν λόγοι αντικειμενικής αδυναμίας, δίχως να επικαλείται λόγους γενικούς, αόριστους ή αναπόδεικτους (περ. 6. Του κεφαλαίου Α’ του πρώτου μέρους της υπ. αριθμόν 1275/1-3635/1-12-2023 εγκυκλίου του Υπουργείου Εσωτερικών)».

Το νέο σχόλιο του Αλ. Μουστόγιαννη

Σε νεότερη ανάρτηση στο Facebook ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αγία Παρασκευή μια γενιά μπροστά» σημείωσε:

«Η Δημοτική αρχή του ευαγγελιστή της ανανέωσης, δημάρχου Μυλωνάκη ασχολήθηκε εδώ και 10 μέρες που ανέλαβε την πόλη μόνο με ένα θέμα. Να μην καταφέρω να ορκιστώ εγώ για 4η φορά Δημοτικός Σύμβουλος. Άμεσα προσφεύγω στα αρμόδια όργανα για παράβαση καθήκοντος.

ΥΓ: Η εμπάθεια ανθρώπων οι οποίοι δεν σέβονται ούτε προβλήματα υγείας δείχνει το πραγματικό τους πρόσωπο. Συνεχίζουμε.»

https://www.aftodioikisi.gr/