26 Ιαν 2024

Η διπλωματική γρίπη Μητσοτάκη και η νέα συνάντησή του με τον Ερντογάν

 

Η πολυδιαφημισμένη επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, όπου θα είχε συναντήσεις με επιχειρηματικούς «κολοσούς», κατά το μέγαρο Μαξίμου, ως γνωστόν ακυρώθηκε. Αιτία, κατά την... κυβέρνηση, ήταν η γρίπη και ο υψηλός πυρετός. Βέβαια, σε αυτές τις περιπτώσεις, τόσο «σημαντικά» ταξίδια αναβάλλονται, δεν ακυρώνονται.

Εντελώς «συμπτωματικά» τις ημέρες που θα βρισκόταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρόεδρος «έτυχε» να ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει το αίτημα της Τουρκίας για τα F-16. Προφανώς, εάν ο Κ.Μητσοτάκης βρισκόταν στις ΗΠΑ ενώ ο Μπάϊντεν προέβαινε σε αυτή την κίνηση, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα βρισκόταν σε εξαιρετικά δυσχερή θέση.

Αν δεν πρόκειται, λοιπόν, για «διπλωματική γρίπη», να πούμε περαστικά στον πρόεδρο της κυβέρνησης και να του ευχηθούμε άλλη φορά να μην υπάρξουν ατυχείς «συμπτώσεις» σαν και αυτή της προγραμματισμένης εδώ και καιρό επίσκεψής του με τις σχετικές ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου για τα τουρκικά F-16.

Νέα συνάντηση με Ερντογάν

Κατά τα άλλα, μετά από πολλούς μήνες, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, επιτέλους συνάντησε τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, στις καθιερωμένες επαφές που κάνουν οι υπουργοί για τη νέα χρονιά. Στα διπλωματικά πηγαδάκια «αλιεύθηκαν» πολλές και ενδιαφέρουσες ειδήσεις.

Σύμφωνα, λοιπόν, με διπλωματικές πηγές, η νέα συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν θα γίνει νωρίτερα της προγραμματισμένης για τον Ιούλιο, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Προγραμματίζεται για τον Απρίλιο ή τον Μάϊο.

Τι συμβαίνει; Τόσο γρήγορα «τρέχουν» τα ελληνο-τουρκικά; Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τον Μάρτιο ξεκινάει ο 2ος γύρος πολιτικών διαβουλεύσεων Ελλάδας – Τουρκίας. Στην Αγκυρα θα μεταβεί η υφυπουργός Εξωτερικών και θεωρούμενη ως «άνθρωπος» του μεγάρου Μαξίμου, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, με ελληνική αντιπροσωπεία.

Τι θα περιλαμβάνει η ατζέντα των συζητήσεων; «Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μπεί το θέμα των θαλασσίων ζωνών», αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Βέβαια, η διατύπωση «κατάπάσα πιθανότητα», υποννοεί και το αντίθετο.

Στους διαδρόμους του νεοκλασσικού της Βασιλίσσης Σοφίας, το όνομα της Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου ακούστηκε άπαξ μόνο γι’ αυτό. Κατά τα λοιπά, αναφέρουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, ο Γιώργος Γεραπετρίτης όπου σταθεί και βρεθεί, φέρεται να λέγει ότι «εγώ παρακολουθώ προσωπικά» τα ελληνο-τουρκικά. Φέρεται, μάλιστα, να μιλάει τακτικά με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, με τον οποίο θα συναντηθεί εκ νέου σύντομα.

Πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, θα έχει ξανανοίξει ο φάκελλος των ΜΟΕ, με συνάντηση που θα έχει ο Θεοχάρης Λαλάκος, διπλωμάτης παρά τον υπουργό Αμυνας, Νίκο Δένδια, και η ελληνική αντιπροσωπεία με την τουρκική πλευρά. Τον Φεβρουάριο, επίσης, θα γίνουν συναντήσεις Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματικών, καθώς και του υφυπουργού Εξωτερικών για οικονομικά θέματα, Κώστα Φραγκογιάννη, με τον Τούρκο ομόλογό του.

Αμερικανικό εξοπλιστικό πακέτο

Αναφερόμενες στην πρόθεση της κυβέρνησης Μπάϊντεν να δώσει στην Τουρκία ό,τι ζητάει από μαχητικά αεροσκάφη, F-16, οι ίδιες διπλωματικές πηγές ισχυρίζονται ότι είναι σίγουρο πως η Ελλάδα τελικώς θα πάρει F-35.

Ωστόσο, αποφεύγουν να διευκρινίσουν εάν θα είναι τα μισά από αυτά που ζητάει η Ελλάδα, ποιος θα είναι ο οπλισμός τους, αλλά και ποιος επί της ουσίας θα ελέγχει αυτά τα συστήματα.

Κατά τις ίδιες πηγές, πάντως, πρόκειται για «πακέτο» που προτείνουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα και όχι απλά για τα F-35. Ωστόσο, αποφεύγουν να διευκρινίσουν ποια οπλικά συστήματα περιλαμβάνονται στο πακέτο και εάν μέσα σε αυτό είναι και τα πολεμικά πλοία – ψαροκάϊκα, όπως πολλοί χαρακτηρίζουν, που θέλουν να «σπρώξουν» οι ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Τουρκολιβυκό: Χωρικά ύδατα νότια της Κρήτης

Σχετικά με τις λίαν περίεργες κινήσεις της «κυβέρνησης» της Τρίπολης (Λιβύη) να επεκτείνει τα όρια ελέγχου της στη Μεσόγειο, στο ύψος του κόλπου της Σύρτης, γεγονός που θεωρείται βέβαιον ότι εξυπηρετεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο για την δήθεν κοινή ΑΟΖ των δύο χωρών, οι ίδιες διπλωματικές πηγές αφήνουν σαφώς να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων νοτίως της Κρήτης. Περιορίζεται στην επιστολή της στον ΟΗΕ, και αυτή με καθυστέρηση.

Πέραν τις γενικής και αόριστης θέσης της κυβέρνησης ότι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια πρόθεση για έμπρακτα βήματα.

Ιδιαίτερα σημαντικό, σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, είναι ότι «στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης είναι να κάνουμε μια οριοθέτηση με τη Λιβύη», κάτι που «δεν προϋποθέτει και την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων» νοτίως της Κρήτης (!).

Σκόπια: Επιστροφή εθνικιστών;

Ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 8ης Μαΐου στη Βόρειο Μακεδονία, διάχυτη είναι η ανησυχία περί επανάκαμψης στην κυβέρνηση του εθνικιστικού κόμματος, VMRO, και του κινδύνου να τιναχτεί στον αέρα η Συμφωνία των Πρεσπών, στην οποία, ως γνωστόν, αντιτάχθηκε σφόδρα το VMRO.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τα μνημόνια εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, τα οποία, ναι μεν έχουν κατατεθεί στην ελληνική Βουλή, αλλά εδώ και τρία χρόνια αποφεύγει ο Κ.Μητσοτάκης να προωθήσει προς ψήφιση, εξαιτίας των εσωκομματικών αντιδράσεων Σαμαρά, «θα έρθουν εν καιρώ».

Πρόσωπα του περιβάλλοντος Γεραπετρίτη ισχυρίζονται ότι «μέσα στην θητεία του ως υπουργού Εξωτερικών, θα έρθουν για ψήφιση». Με δεδομένο, ωστόσο, ότι είναι άγνωστο εάν ο Γ. Γεραπετρίτης θα μείνει στο ΥΠΕΞ ή θα μεταπηδήσει στις Βρυξέλλες, όπως φημολογείται, και το θέμα των μνημονίων είναι άγνωστο εάν και πότε θα προωθηθεί.

Ερυθρα Θάλασσα: Ελληνικό τοπίο στην ομίχλη

Οσον αφορά την αποστολή ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, οι ίδιοι διπλωματικοί κύκλοι, εμφανίζονται σίγουροι ότι η Ελλάδα θα στείλει πλοίο στην περιοχή.

Επειδή, όμως, όπως εξηγούν, είναι υπό συζήτηση και διαμόρφωση και η ευρωπαϊκή ναυτική δύναμη για την Ερυθρά Θάλασσα, το ελληνικό πλοίο, λέγουν, θα είναι τόσο στην ευρωπαϊκή δύναμη, όσο και στην υπάρχουσα αμερικανο-βρετανική (!).

Σημειώνουν, πάντως, ότι η ευρωπαϊκή ναυτική δύναμη -αν και όποτε σχηματιστεί- θα έχει «αμυντικό» χαρακτήρα, δηλαδή συνοδείας εμπορικών πλοίων, σε αντίθεση με την αμερικανο-βρετανική που βομβαρδίζει τους Χούθι. Απορίας άξιον. Εφόσον η ελληνική φρεγάτα θα πατάει σε δύο βάρκες (αμερικανο-βρετανική και ευρωπαϊκή δύναμη), εάν της ζητηθεί να πάρει μέρος σε «επιθετικές» επιχειρήσεις, τι θα πρέπει να απαντήσει ο καπετάνιος της; Κοντολογίς, «κουλοβάχατα», κατά την αραβική έκφραση.

https://www.militaire.gr/