3 Ιαν 2024

Ξεκίνησε ο ανασχηματισμός - Ποιοι υπουργοί μετακινούνται, τα νέα πρόσωπα που παίζουν

 Σε πλήρη επιβεβαιώση του ρεπορτάζ του iEidiseis, ότι επίκεινται αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα προχώρησαν πριν από λίγο κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας «κανείς δεν συζητάει για ανασχηματισμό. Αλλά για στοχευμένες διορθωτικές κινήσεις οι οποίες θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνω».

Μάλιστα, στο ενδοκυβερνητικό παρασκήνιο, έχουν αρχίσει και ακούγονται ονόματα είτε προς αποχώρηση είτε προς αξιοποίηση σε υπουργικό πόστο.

Πληροφορίες φέρνουν τον κ. Μητσοτάκη να έχει αποφασίσει αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να κατευναστεί η δυσαρέσκεια στην κοινή γνώμη για τη μη εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στην κοινωνία.

Ίδιες πηγές αναφέρουν ως επικρατέστερο για να διαδεχθεί τον κ. Γιάννη Οικονόμου τον νυν υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και αντιστοίχως να τον διαδέχεται στο πόστο του ο νυν υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης.

Το ρεπορτάζ του iEidiseis

Έντονες φήμες ότι επίκεινται αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ίσως και άμεσα, κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Παρ’ ότι ουδείς είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τα σχετικά σενάρια, πολλοί συνδέουν το γεγονός ότι στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού δεν υπάρχει κάποια δραστηριότητα μέχρι την Παρασκευή, οπότε και θα μεταβεί στις Αιγές για να εγκαινιάσει το αναστηλωμένο Ανάκτορο του Φιλίππου του Β΄ και εν συνεχεία θα μεταβεί στα Χανιά για τον εορτασμό των Θεοφανείων.

Οι φήμες άρχισαν να κυκλοφορούν με μεγαλύτερη ένταση μετά τον σημερινό πρωϊνό καφέ στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου, προφανώς, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων και οι δηλώσεις του πρώην υφυπουργού Παιδείας Άγγ. Συρίγου, ότι το 97% της Συνθήκης της Λωζάνης είναι παρωχημένο, οι οποίες προκάλεσαν εύλογη νευρικότητα στη ΝΔ και στη συνέχεια «άδειασμα» από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Π. Μαρινάκη, που δήλωσε ότι «η Ελλάδα και ο πρωθυπουργός είναι εναντίον οποιασδήποτε αναθεώρησης της Συνθήκης».

Το σενάριο των στοχευμένων ή ευρύτερων αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα είναι αρκετό καιρό στο τραπέζι των συζητήσεων, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν εντοπιστεί από το Μέγαρο Μαξίμου δυσλειτουργίες, παραφωνίες και λανθασμένοι χειρισμοί από συγκεκριμένα στελέχη της κυβέρνησης. Πριν τις εορτές, εξάλλου, ολοκληρώθηκε ο κύκλος της αξιολόγησης του κυβερνητικού έργου ανά τομέα ευθύνης που κάνει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης αλλά και οι συνεργάτες του, με πρώτον τον υπουργό Επικρατείας κ. Άκη Σκέρτσο που αθόρυβα αλλά συστηματικά επισκέφτηκαν όλα τα υπουργεία, τα οποία δεν επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός.

Παρ’ ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει αποδείξει την πρώτη τετραετία ότι δεν αρέσκεται στις αλλαγές, πολλοί θεωρούν ότι τουλάχιστον κάποιες διορθωτικές κινήσεις είναι προ των πυλών, ιδιαίτερα σε τομείς με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα.