19 Ιαν 2024

Με άκομψο τρόπο ξηλώνει καθηγητές Πανεπιστημίου ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων

 

Αντικατέστησε τον πρόεδρο του ΕΛΠΙΣ χωρίς καμία προειδοποίηση

Με ρεβανσιστικές διαθέσεις φαίνεται ότι ξεκίνησε τη θητεία του ο νέος Δήμαρχος της

Αθήνας Χάρης Δούκας, αφού ακόμα δεν έπιασε δουλειά και στις 15 Ιανουαρίου ξεκίνησε το ξήλωμα, αρχής γενομένης από συνάδελφο του καθηγητή Πανεπιστημίου. Όχι του ΕΜΠ, αλλά του ΕΚΠΑ. Και χωρίς καν ακαδημαϊκό τακτ.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας του ΕΚΠΑ Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, στον οποίο από τριετίας έχουν ανατεθεί τα καθήκοντα του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του «Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών Η Ελπίς» βρέθηκε προ εκπλήξεως, όταν το μεσημέρι της Πέμπτης «δέχτηκε» στο γραφείο του συνάδελφο του γιατρό, ο οποίος του δήλωσε ότι ορίστηκε από τη νέα διοίκηση του Δήμου, ως νέος πρόεδρος του ΔΣ, που θα τον αντικαταστήσει.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο καθηγητής Χαλβατσιώτης δεν είχε νωρίτερα καμία επίσημη ενημέρωση, γραπτή ή τηλεφωνική για την αντικατάσταση του, από τις νέες αρχές του Δήμου της Αθήνας, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος 20 μέρες μετά τις εκλογές έθεσε την παραίτηση του στη διάθεση των νέων δημοτικών αρχών, σε επικοινωνία που είχε με τον επικεφαλής του γραφείου του κυρίου Δούκα και νυν γενικό γραμματέα του Δήμου .

 

Τα μοντέλα πολιτικής του Δρ Δούκα δεν φαίνεται να βρίσκουν πεδίο εφαρμογής στην τοπική αυτοδιοίκηση

Για την ιστορία, αξίζει να επισημανθεί ότι το πεδίο επιστημονικής εξειδίκευσης του Δρ. Χάρη Δούκα, σύμφωνα με το βιογραφικό που είναι αναρτημένο στην προσωπική του σελίδα, «σχετίζεται με την ανάπτυξη μοντέλων πολιτικής που χρησιμοποιούν γλωσσικές μεταβλητές για να ενσωματώσουν στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς στη χάραξη πολιτικής, επιτρέποντας τον σχεδιασμό πολιτικών που μπορούν και ακούνε “τί θέλουν οι πολίτες” και να συμπεριλάβουν “τί μπορούν να κάνουν οι πολίτες”, στοιχεία σημαντικά για την επιτυχία τους. Με αυτό τον τρόπο, τα μοντέλα και συστήματα υποστήριξης αποφάσεων που έχει αναπτύξει “ανοίγουν το μαύρο κουτί” των αποφάσεων πολιτικής, εισάγοντας με άμεσο και διαφανή τρόπο την ανθρώπινη αντίληψη, συνθέτοντας “από κάτω προς τα πάνω”, για την ανάπτυξη σύγχρονων πράσινων πολιτικών. Αυτός είναι ο λόγος που έχουν τύχει σημαντικής αποδοχής από την επιστημονική κοινότητα (πχ, ειδικό αφιέρωμα του Research Features), και έχουν χρησιμοποιηθεί σε πλήθος εφαρμογών βιώσιμων πολιτικών σε εθνικό και τοπικό επίπεδο», αναγράφει το βιογραφικό του νέου δημάρχου.

Είναι βέβαια απορίας άξιον πως δεν εφαρμόζει τα εν λόγω μοντέλα στην τοπική αυτοδιοίκηση και συνθέτει, σε αντίθεση με αυτά τα μοντέλα, από πάνω προς τα κάτω και ως φαίνεται χωρίς να ακούει καν τι θέλουν οι πολίτες ή τι μπορούν να κάνουν. Γιατί αν αυτό συνέβαινε, θα είχε εκτιμήσει το έργο του καθηγητή Χαλβατσιώτη και αν μη τι άλλο θα προέβαινε σε αλλαγές με λιγότερο προσβλητικό τρόπο.

 

Καινοτόμες δράσεις στο Ελπίς κατά του long covid

Ο κ. Χαλβατσιώτης είναι γνωστό στο χώρο της υγείας ότι συνέβαλλε καθοριστικά στην διαχείριση της πανδημίας, αφού το «Ελπίς» στην κορύφωση της υγειονομικής κρίσης είχε αναπτύξει έως και 130 κρεβάτια για ασθενείς covid, ενώ μέχρι και σήμερα, υποστηρίζονται ασθενείς με long covid, μέσω προγραμμάτων θεραπευτικής άσκησης που γίνονται στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου καθημερινά. Ανάλογα προγράμματα εφαρμόζονται σε κέντρα της Αγγλίας. Επίσης στην καρδιά της πανδημίας, όταν τα πράγματα ήταν θολά και δεν υπήρχε καμία πληροφόρηση ή γνώση για τις συνέπειες των εμβολίων στις έγκυες, ο κ. .Χαλβατσιώτης σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Οικογενειακού Προγραμματισμού Αντισύλληψης και Αναπαραγωγικής Υγείας και την καθηγήτρια Σοφία Καλανταρίδου, παραχώρησε την προσωπική του τηλεφωνική γραμμή, από το γραφείο του προέδρου, ως γραμμή Ελπίδας για επικοινωνία των εγκύων με ειδικούς γυναικολόγους της Εταιρείας.

Φυσικά κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τον τρόπο που ευαισθητοποιήθηκε και έδρασε αστραπιαία τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν αμέσως μετά το δυστύχημα των Τεμπών, διοργάνωσε έκτακτη αιμοδοσία με πολύ μεγάλη προσέλευση 300 και πλέον ατόμων, μέχρι τις βραδινές ώρες, για τους τραυματίες του δυστυχήματος. Ο καθηγητής Χαλβατσιώτης εκτελούσε βάσει κείμενης νομοθεσίας τα καθήκοντα του αμισθί, καθότι η εν λόγω θέση θεωρείται τιμητική. Η πολιτική όμως του Δρ Δούκα έληξε πρόωρα το πολύτιμο έργο του.

https://dailypharmanews.gr/