20 Ιαν 2024

Η Μεταπολίτευση, οι Καραμανλήδες και οι ανιστόρητες Μητσοτακικές… αγιοποιήσεις

 Ότι εκδοτικό συγκρότημα σχεδιάζει για τον …Μάρτιο εκδήλωση στο Ναύπλιο για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα, έγινε γνωστό από ανάρτηση του – έως πρόσφατα ημέτερου – Βασίλη Σκουρή στο Dnews, με το ερώτημα αν επίκειται «αγιοποίηση του πρωθυπουργού».

Κοντά έπεσε. Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς έχουν κατά νου οι διοργανωτές – που καλούν όλους τους εν ζωή πρώην πρωθυπουργούς και φυσικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αλλά, από την πλευρά του, o τελευταίος έχει άλλες βλέψεις. Όπως εικάζεται από πολλούς, με βάση τις δημόσιες τοποθετήσεις του, το τελευταίο διάστημα: Την «αγιοποίησή» του πατέρα του. Κατά τρόπο που μπορείς να το πεις και ιστορικό «ξέπλυμα».

Όπως είναι γνωστό, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής άφησε «τον αρχιερέα της Αποστασίας», Κώστα Μητσοτάκη, έξω από τις διεργασίες της Μεταπολίτευσης και φυσικά από την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας. Για πολλούς λογούς. Ο βασικότερος ήταν ότι δεν θα μπορούσε να σταθεί ούτε ο ίδιος αν είχε δίπλα του το «κάθαρμα του 1965», όπως φώναζαν στους δρόμους οι διαδηλωτές μετά την ανατροπή την λαοπρόβλητης κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου.

Αργότερα, βέβαια, τον περισυνέλεξε για να σχηματίσει την «προεδρική πλειοψηφία» του 1980 και, στη συνέχεια, την πλήρωσε το κόμμα του, που είναι πλέον αγνώριστο από την επέλαση των Μητσοτάκηδων. Αλλά αυτό είναι άλλη υπόθεση.

Ο Κώστας Μητσοτάκης έκανε πολλά για βγάλει από πάνω του το στίγμα του κακόφημου πολιτικού και στρατολόγησε ποικίλους βιογράφους – μάλλον ανεπιτυχώς. Αν ληφθεί υπόψη και ο χαρακτηρισμός του 1984 «εφιάλτης» απο τον Ανδρέα Παπανδρέου, γίνεται αντιληπτός ο καημός του για «αποκατάσταση».

Στο τέλος άφησε σε διακεκριμένο δημοσιογράφο μια προφορική εξομολόγηση του πολιτικού βίου του, στην οποία λέει απίστευτα πράγματα για τον εαυτό του και τους αλλους. Με τη δέσμευση να κοινοποιηθεί μετά τον θάνατό του. Το λες και ραδιουργία: Ούτε από τον ίδιο θα μπορούσαν να ζητηθούν εξηγήσεις ούτε οι άλλοι θα ζούσαν για να του απαντήσουν.

Πράγματι η αφήγηση εγινε δίτομο βιβλίο με τον τίτλο «Ο Κώστας Μητσοτάκης με δικά του λόγια» (εκδόσεις Παπαδόπουλος) και οι γνώστες της νεότερης πολιτικής ιστορίας έφριξαν με όσα διάβασαν.

Στον δεύτερο τόμο κυρίως, ο εμπαθής στόχος του είναι εμφανώς να απομυθοποιήσει και να απαξιώσει – αν όχι να διασύρει – τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Προβάλλοντας τον εαυτό του ως… ανώτερό του πολιτικά, του καταλογίζει ότι τον αδίκησε το 1974.

Ειρήσθω εν παρόδω ότι η εξομολόγηση έγινε στον Αλέξη Παπαχελά – υπογράφει και το βιβλίο – που είναι ο οργανωτής της εκδήλωσης στο Ναύπλιο και μέχρι στιγμής έχει πείσει τους πρώην πρωθυπουργούς να πάρουν μερος – με όποιον τρόπο κρίνει ο καθένας – εκτός από έναν: Ο Κώστας Καραμανλης διακριτικά διαχώρισε τη θέση του.

Ίσως δεν βρίσκει τι μπορεί να πει με τον Κ. Σημίτη και τον Γ. Παπανδρέου για τον Καραμανλή, τη Μεταπολίτευση και τα συμφραζόμενα των τριών περιόδων που τέμνει. Ίσως απλώς να υποψιάζεται ότι η κυβερνηση του υιού Μητσοτάκη θα αξιοποιήσει την εκδήλωση για να αναδείξει το ρόλο που – δεν – είχε ο Κώστας Μητσοτάκης στη μετάβαση από τη Χούντα στη Δημοκρατία.

Ένας επίγονος του Καραμανλή μόνο ασμένως δεν μπορούσε να το δεχθεί. Θα ήταν σαν να παγιδεύεται σε μια ανιστόρητη παρουσίαση της Μεταπολίτευσης. Είτε ο παλιός Μητσοτάκης παρουσιαστεί ως διαμορφωτής της Μεταπολίτευσης είτε ο νεότερος ως …συνεχιστής εκτός του πατέρα του και του… Καραμανλή

Η καχυποψία δεν είναι αβάσιμη. Τον Οκτώβριο του 2021 ο «φιλομητσοτακικός» Αχιλλέας Καραμανλής, ως πρόεδρος του Ιδρύματος Καραμανλή, οργάνωσε μια εκδήλωση για τιμήσει τον ιδρυτη της Ν.Δ. Αλλά εκτός από τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο της Ν.Δ., Κώστα Καραμανλή, που θα ηταν κύριος ομιλητής – παρόντος του Αντώνη Σαμαρά – ανέβασε στο βήμα και τον Κυριάκο Μητσοτακη ως πρωθυπουργό. Προφανώς για να ενισχύσει τη θεση του υπουργοποιηθέντος υιού του…

Με έκπληξη το κοινό – και ο ανεψιός και συνονόματος του Καραμανλή φυσικά – άκουσε τον υιό Μητσοτάκη να απονέμει στον πάτερά του εύσημα οραματιστή της ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Σχεδόν προκλητικά – αν ληφθούν υπόψη ο χώρος και το ακροατήριο – ανέφερε ότι στην «κοινοτική σύνδεση της Ελλάδας, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν ήταν μόνος» και έβαλε στο κάδρο της πορείας προς την Ευρώπη και τον… «Κωνσταντίνο Μητσοτάκη».

Κανείς δεν το είχε φανταστεί ως τότε. Όπως, άλλωστε, δεν είχε φανταστεί αυτά που είπε πρόσφατα ο πρωθυπουργός για το «όραμα» του πατρός του στα ελληνοτουρκικά, το οποίο συνεχίζει ο ίδιος!

Είναι λογικό να φανταστεί κανείς την οικογένεια Μητσοτάκη να αξιοποιεί την εκδήλωση του Ναυπλίου, με τη μιντιακή ισχύ που διαθέτει, για να δημιουργήσει στη χώρα ατμόσφαιρα που θα προβάλει τον αποσυνάγωγο της Μεταπολίτευσης ως βασικό συντελεστή στην ίδρυση της Γ' Ελληνικής Δημοκρατίας.

Πείτε αίσθηση της ιστορίας, ευθύνη, ευαισθησία, πάντως ο νεότερος Καραμανλής – επίγονος του ιδρυτη και μακροβιότερος αρχηγός της Ν.Δ. – δεν έδειξε πρόθυμος να οδηγηθεί σε μια εκδήλωση που μπορεί να εξελιχθεί σε μητσοτακική παγίδα. «Αγιοποιείστε τον, χωρίς εμένα…».

Γιώργος Λακόπουλος

https://www.ieidiseis.gr/