31 Ιαν 2024

«Όλοι στα μπλόκα»: Οι αγρότες ξεκινούν αποκλεισμούς της Εθνικής Οδού στη Θεσσαλία

 

«Το μέγεθος των προβλημάτων συμβαδίζει με τον αριθμό των τρακτέρ», είπε χθες κατά τη μεγάλη συνεδρίαση των αγροτών στην Καρδίτσα, ο πρόεδρος.. της ομοσπονδίας κ. Κωνσταντίνος Τζέλλας, δίνοντας το σύνθημα για νέες κινητοποιήσεις των αγροτών πριν το «ραντεβού» το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη, όπου θα βρίσκεται σε εξέλιξη η έκθεση Agrotica.

Ο βασικός άξονας των αιτημάτων τους είναι οι αποζημιώσεις από τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου με ένα ξεκάθαρο και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Ο δεύτερος αφορά στο κόστος παραγωγής, το οποίο χαρακτηρίζουν «δυσβάσταχτο» και σχετίζεται με την τιμή στο πετρέλαιο, το ρεύμα, την τιμή στο ρεύμα.

agrotes2 43003

Οι νέες κυβερνητικές υποσχέσεις που δόθηκαν χθες δεν αρκούν, όπως τονίζουν οι αγρότες που έχουν στήσει μπλόκα από τον Έβρο έως την Πελοπόννησο και την Κρήτη, κλιμακώνοντας από σήμερα τις κινητοποιήσεις τους.

Σήμερα το απόγευμα τα τρακτέρ θα βγουν στους δρόμους της Καρδίτσας για πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο, ενώ έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσει ταυτόχρονα η Εθνική Οδός - για μισή με μία ώρα - ταυτόχρονα σε Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Βόλο.

Αποστέλλουν τελεσίγραφο στο Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να τα επεξεργαστεί η κυβέρνηση τα αιτήματά τους και να οριστεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Στον «χορό» των κινητοποιήσεων μπαίνουν σήμερα και οι αγρότες της Αχαΐας, οι οποίοι θα συγκεντρωθούν στο κτήριο της Περιφέρειας περνώντας με τα τρακτέρ τους μέσα από την Πάτρα.

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας και μηχανοκίνητη πορεία θα κάνουν σήμερα και οι αγρότες του βορείου Έβρου. Η προσυγκέντρωση των τρακτέρ θα γίνει στις 10:00 το πρωί στον βόρειο κόμβο και στη συνέχεια θα μπουν στην πόλη και θα παρατάξουν τα αγροτικά τους μηχανήματα στο κέντρο, για όση ώρα θα διαρκέσει το συλλαλητήριο.

Την Πέμπτη 1η Φεβουραρίου τα τρακτέρ από τις Σέρρες θα κάνουν την εμφάνιση τους από νωρίς στον δρόμο Σερρών - Θεσσαλονίκης.

Οι Σερραίοι αγρότες θα ξεκινήσουν νωρίς το πρωί του Σαββάτου με προορισμό τη Θεσσαλονίκη όπου θα πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο που θα γίνει στις 13:00 στην Agrotica και όπως αποφάσισαν θα παραμείνουν εκεί μέχρι και την Κυριακή.

Τα επόμενα βήματα των αγροτών

Το thesstoday δίνει το στίγμα για τα επόμενα βήματα των αγροτών.

1) Συλλαλητήριο, το Σάββατο, στην Agrotica, στις 12.00 με σημείο συνάντησης τη βόρεια είσοδο της ΔΕΘ – Helexpo.

2) Από την Τετάρτη, τα πανθεσσαλικά μπλόκα ξεκινούν ταυτόχρονους αποκλεισμούς -ακόμη και της Εθνικής Οδού- στις 16.00 και με διάρκεια κατά μέσο όρο μισή με μία ώρα. Αυτό ισχύει και Πέμπτη και Παρασκευή.

3) Στέλνουν αιτήματα με τη σύμφωνη γνώμη όλων των αγροτών -σε πανελλαδική εμβέλεια- προς επεξεργασία στο Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να οριστεί συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

4) Μετά την Agrotica, επαφή με τα υπόλοιπα μπλόκα ανά την Ελλάδα ώστε να προγραμματιστεί πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών, φορώντας τον μανδύα, πια, ενός ενιαίου μετώπου.

Αυξημένα τα μέτρα στη Θεσσαλονίκη για την Agrotica

Με αφορμή τα εγκαίνια της Agrotica στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ – Helexpo, την Πέμπτη, η Ελληνική Αστυνομία έχει τεθεί σε συναγερμό, σύμφωνα με το thesstoday.

Μόνο στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 300 οχήματα από αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας θα κατακλύσουν το κέντρο με προορισμό τη ΔΕΘ – Helexpo, ενώ το Σάββατο εκατοντάδες Θεσσαλοί αγρότες ετοιμάζουν οργανωμένη «απόβαση».

Να «σβήσει» τη φλόγα που άναψε προσπαθεί η κυβέρνηση

Στο επιτελείο της κυβέρνησης προσπαθούν να «σβήσουν» την φλόγα που άναψε στο αγροτικό ζήτημα, ώστε να μην δημιουργηθεί ρήγμα με μία πολυπληθή κοινωνική ομάδα, ενόψει και των ευρωεκλογών. Σε αυτό το πλαίσιο έγιναν και οι ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη χθες στον ΣΚΑΪ για νέες παροχές.

Ο κ. Μητσοτάκης παραδεχόμενος καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις, ανακοίνωσε ότι αυξάνεται έως τα 10.000 ευρώ (από 2. 000) η πρώτη αρωγή για τις ζημιές οι οποίες έχουν γίνει στον εξοπλισμό.

Τα αιτήματα των αγροτών

Στη χθεσινή σύσκεψη εκπροσώπων και αγροτών από το μπλόκο της Καρδίτσας, του Πλατυκάμπου, του Ζάρκου, της Θεσσαλιώτιδος, του Σταφανοβίκειου, του Αλμυρού και της Καλαμπάκας, ο κ.Τζέλλας αναφέρθηκε στις διεκδικήσεις των αγροτών:

- Ελάχιστο ποσό που πρέπει να καταβληθεί (άμεσα τώρα και όχι τον Ιούνιο), π.χ. για το βαμβάκι ή το καλαμπόκι να είναι στα 300 ευρώ/στρ. Για τους κτηνοτρόφους 350 ευρώ ανά ζώο. Αντίστοιχα και στις υπόλοιπες καλλιέργειες και μελισσοσμήνη, οι αποζημιώσεις να υπολογιστούν με βάση το κόστος παραγωγής, την αναμενόμενη παραγωγή και ζημιά ανά παραγωγό, που είναι πολύ πάνω από την ασφαλιζόμενη αξία του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έπαθαν ζημιά και δεν αποζημιώνονται, όπως ο περονόσπορος στα αμπέλια. ΕΛΓΑ, κρατικός φορέας, που να αποζημιώνει στο 100% των ζημιών και να μην χαρατσώνει. Επίσης να μην ισχύσουν οι περιορισμοί στις καλλιέργειες από την νέα ΚΑΠ. Αναπλήρωση εισοδήματος σε κτηνοτρόφους ως ότου αποκατασταθούν τα ζώα που έχασαν και αποκτήσουν εισόδημα επιβίωσης, και αντίστοιχα στους αγρότες ως ότου γίνουν παραγωγικά τα χωράφια τους.

- Να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), καταστήματα, μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή το σύνολο των πληγέντων αγροτών (κατά κύριο επάγγελμα και μη).

- Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των πληγέντων στο 100% με την άμεση χορήγηση του έκτακτου βοηθήματος (τα 6600 ευρώ) σε κάθε οικογένεια και αγροτική επιχείρηση (τα 2000 και 4000 ευρώ).

- Άμεσα να δοθεί το επίδομα ενοικίου σε όσους δεν μένουν στα σπίτια τους. Να μην πληρώνουν συμμετοχή και να παίρνουν δωρεάν όλοι τα φάρμακα τους, χωρίς την προϋπόθεση αν πήραν το έκτακτο βοήθημα. Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, μέχρις ότου /αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες.

- Να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς καμιά προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, αντίστοιχα και στους κτηνοτρόφους, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ.

- Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη. Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια. Να επιτρέπεται σταθερό αρμεκτήριο σε πρόχειρα καταλύματα με τσιμέντο και να τους δίνεται άδεια.

- Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ενοίκια, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ

- ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος – τράπεζες –εκκαθαριστές χωρίς προσαυξήσεις. Αναστολή λογαριασμών οικιακής και επαγγελματικής χρήσης σε ενέργεια, νερό, τηλεπικοινωνίες για ένα εξάμηνο. Να επιδοτηθεί η κάλυψη της θέρμανσης σε όλους τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.

- Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλες τις γεωργικές εκτάσεις και να επιδιορθωθούν άμεσα τα αναχώματα και το αρδευτικό δίκτυο όπου έχει καταστραφεί. Να επεκταθεί το υπόγειο σύστημα άρδευσης άμεσα και χωρίς ΣΔΙΤ και να μην έχουμε υψηλά τιμολόγια.

- Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ), μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.

- Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

- Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα για να καλύψουμε τις βιοποριστικές ανάγκες και τα έξοδα καλλιέργειας.

https://www.ieidiseis.gr/