Την απόφασή της να καταψηφίσει την ρύθμιση για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, ακόμη και αν τεθεί κομματική πειθαρχία, γνωστοποίησε η βουλευτής της ΝΔ, Άννα Καραμανλή.
«Η ψήφιση του πολιτικού γάμου πάει μαζί με την τεκνοθεσία και αυτό θα επιφέρει αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο», υποστήριξε αρχικά η Άννα Καραμανλή σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega, λέγοντας ότι προσεγγίζει το θέμα καθαρά συνειδησιακά, έχοντας καταψηφίσει και το σύμφωνο συμβίωσης το 2017.
«Πιστεύω στο πρότυπο, στην πυρηνική οικογένεια, στον πατέρα και τη μητέρα. Αυτή είναι η στάση ζωής μου, δέχομαι την άλλη άποψη αλλά επιθυμώ και οι άλλοι να δέχονται τη δική μου και να μην στοχοποιούνται άνθρωποι που έχουν άλλη άποψη. Το να σε αποκαλούν οπισθοδρομικό, ακροδεξιό, ομοφοβικό σημαίνει ότι και το 50% της κοινωνίας είναι ομοφοβικοί, οπισθοδρομικοί και ακροδεξιοί. Δεν είναι έτσι», τόνισε η Άννα Καραμανλή.
Ερωτηθείσα τι θα κάνει σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας, η βουλευτής της ΝΔ ανέφερε ότι «σε βαθιά κοινωνικά θέματα έχω κόκκινες γραμμές, θα το καταψηφίσω έτσι κι αλλιώς».
Όπως είπε στη συνέχεια, το Σύνταγμα δεν πρέπει να το χρησιμοποιούμε αλά καρτ. Το Σύνταγμα λέει ότι ο βουλευτής ψηφίζει κατά συνείδηση. Συνειδησιακά και με βάση τα πιστεύω μου, γιατί ακούω και την κοινωνία και την εκκλησία».
Σχετικά με τα θέματα των παιδιών ενός ομόφυλου ζευγαριού, η Άννα Καραμανλή είπε ότι «να ρυθμίζονται κάποια θέματα στο υπάρχον σύμφωνο συμβίωσης, δεν χρειάζεται να πειράξουμε το οικογενειακό δίκαιο και όταν ο βιολογικός γονέας φύγει από τη ζωή, να μπορέσει να περάσει η αναδοχή στον σύντροφο» και συμπλήρωσε «εγώ δεν θέλω να υπάρχει γονέας 1 και γονέας 2».
«Κατανοώ ότι υπάρχουν άνθρωποι που είχαν αποκτήσει παιδιά από τον γάμο τους τον κανονικό, πριν γίνουν ομοφυλόφιλοι, και αυτά είναι παιδιά, πρέπει να το δούμε. Θα το καταψηφίσω έτσι και αλλιώς, με σεβασμό στην άλλη άποψη», κατέληξε η κ. Καραμανλή.