12 Ιαν 2024

Ο υπουργός που θέλει να μας κάνει... Ιαπωνία

 

Μετά τον σάλο που προκάλεσαν τον περασμένο Νοέμβριο οι δηλώσεις του για τους «δικηγόρους – ντελιβεράδες» ο Πάνος Τσακλόγλου βρήκε τρόπο να μπει εκ ...νέου στο «μάτι του κυκλώνα».

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑTTICA σε σχέση με την εργασία των συνταξιούχων και τα υψηλά ηλικιακά όρια για τη σύνταξη, υποστήριξε πως σήμερα ένας 60χρονος - 65χρονος είναι σε καλύτερη κατάσταση υγείας και αντοχών από έναν άνθρωπο αντίστοιχης ηλικίας πριν από 20-30 χρόνια, συνεπώς μπορεί να εργάζεται. Και ως παράδειγμα έφερε καθηγητές πανεπιστημίων, και άλλες κατηγορίες εργαζομένων, που θέλουν να εργάζονται μετά τη συνταξιοδότηση, λέγοντας ότι δέχονται πιέσεις στο υπουργείο για να αποκτήσουν αυτή τη δυνατότητα.

Στην ερώτηση των δημοσιογράφων, αν η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης για εργασία των συνταξιούχων με μικρό πέναλτι, ουσιαστικά προωθεί αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, αλλά και αν με το τρόπο αυτό άνθρωποι άνω των 60 ή 65 ή 67 ετών κλείνουν τον δρόμο σε νέους ανθρώπους να αναλάβουν υψηλόβαθμες θέσεις, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα, ο υφυπουργός Εργασίας, είπε:

«Θα σας δώσω ένα παράδειγμα μιας χώρας, της Ιαπωνίας. Στην Ιαπωνία, ακόμα και διευθυντικά στελέχη σταματάνε στα 60 τους να δουλεύουν στις καλές δουλειές που έχουν και μετά έχουν μια πενταετία που μπορεί να δουλεύουν σε σουπερμάρκετ ή σε οτιδήποτε άλλο για να βγουν στη σύνταξη».

Στο σχόλιο των δημοσιογράφων Βούλας Κεχαγιά και Γιώργου Χουδαλάκη ότι αυτό που είπε θα προκαλέσει αντιδράσεις, ανάλογες με τον σάλο της δήλωσής του για τους «δικηγόρους ντελιβεράδες», αλλά και αν θα το έκανε και ο ίδιος, απάντησε: «Όλα τα πράγματα είναι ζήτημα αναγκών. Αν δεν είχα χρήματα θα το έκανα; Θα το έκανα».

Στη συνέχεια ο κ. Τσακλόγλου διευκρίνισε: «Δεν λέω ότι είναι αυτό που θέλουμε να κάνουμε» και πως απλώς ήταν ένα παράδειγμα από μια άλλη χώρα.

Και για να δικαιολογήσει ξανά τη δήλωση περί δικηγόρων-ντελιβεράδων, είπε ότι «δεν είναι ντροπή», φέρνοντας ως παράδειγμα τον εαυτό του: «Όταν ήμουν φοιτητής και δεν είχα χρήματα, δούλευα νυχτοφύλακας».