27 Ιαν 2024

Το Ισραήλ παρουσίασε αποδείξεις ότι μέλη υπηρεσιών του ΟΗΕ συμμετείχαν στις επιθέσεις της Hamas της 7ης Οκτωβρίου

 Tα Ηνωμένα Έθνη απέλυσαν την Παρασκευή 12 υπαλλήλους τους στη Λωρίδα της Γάζας και ξεκίνησαν έρευνα εναντίον τους μετά από συγκεκριμένες... κατηγορίες του Ισραήλ ότι βοήθησαν στο σχεδιασμό και είχαν συμμετάσχει στην τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου που άφησε νεκρούς περίπου 1.200 Ισραηλινούς και περισσότερους από 240 άλλους να έχουν απαχθεί.

Από τους Farnaz Fassihi, Edward Wong, Russell Goldman και Ronen Bergman/New York Times

Οι εργαζόμενοι, όλοι άνδρες που απασχολούνται στην υπηρεσία του ΟΗΕ που βοηθά τους Παλαιστίνιους, γνωστή με το ακρωνύμιο UNRWA, υπόκεινται σε ποινική έρευνα, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι του ΟΗΕ.

«Η UNRWA επαναλαμβάνει την καταδίκη της με τον πιο έντονο τρόπο για τις αποτρόπαιες επιθέσεις», δήλωσε ο Philippe Lazzarini, επικεφαλής της υπηρεσίας. «Οποιοσδήποτε υπάλληλος της UNRWA ενεπλάκη σε τρομοκρατικές ενέργειες θα λογοδοτήσει, μεταξύ άλλων μέσω ποινικής δίωξης». Επιπλέον, ένας ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ, που ενημερώθηκε για τις κατηγορίες, τις χαρακτήρισε «εξαιρετικά σοβαρές και φρικτές».

Η UNRWA έχει από καιρό αρνηθεί τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι τροφοδοτεί την αντι-ισραηλινή υποκίνηση στη Γάζα. Αλλά χρειάστηκε μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση για τις πιο σοβαρές κατηγορίες την Παρασκευή, λίγες μέρες αφότου το Ισραήλ τις παρουσίασε στην οργάνωση.

Οι κατηγορίες οδήγησαν γρήγορα τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν προσωρινά τη χρηματοδότηση του οργανισμού. Η UNRWA, η οποία παρέχει κοινωνικές υπηρεσίες στη Λωρίδα της Γάζας, είναι η κύρια υπηρεσία που επιβλέπει τη διανομή βοήθειας στους Παλαιστίνιους στον παλαιστινιακό θύλακα εν μέσω μιας τρομερής ανθρωπιστικής κρίσης στην περιοχή που έχει επιδεινωθεί μετά από μήνες πολέμου μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Ο Philippe Lazzarini, Γενικός Επίτροπος της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) δίνει συνέντευξη Τύπου στην Ιερουσαλήμ

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι εξαιρετικά προβληματισμένες από τους ισχυρισμούς ότι 12 υπάλληλοι της UNRWA μπορεί να είχαν εμπλακεί στην τρομοκρατική επίθεση της Hamas στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος δωρητής στον οργανισμό, παρέχοντάς του 340 εκατομμύρια δολάρια το 2022 και αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια το 2023.

Τρεις Ισραηλινοί αξιωματούχοι της άμυνας είπαν ότι μέλη των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών συνέλεξαν ένα τεράστιο θησαυροφυλάκιο πληροφοριών μετά τις 7 Οκτωβρίου και τις τελευταίες δύο εβδομάδες τις συνδύασαν με μια δεύτερη κρύπτη πληροφοριών που εδραίωσε την εκτίμηση ότι οι υπάλληλοι της UNRWA είχαν εμπλακεί στην επίθεση.

Η UNRWA δημιουργήθηκε για να παρέχει βοήθεια σε εκατομμύρια Παλαιστίνιους σε όλη τη Μέση Ανατολή των οποίων οι οικογένειες διέφυγαν ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν περιουσίες κατά τη διάρκεια των πολέμων γύρω από τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948. Από τότε που η Hamas κέρδισε τις παλαιστινιακές εκλογές το 2006 και στη συνέχεια έδιωξε μια αντίπαλη φατρία από τη Γάζα, ένα χρόνο αργότερα, η ομάδα, η οποία θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες, εκχώρησε πολλές από τις αστικές της ευθύνες στην UNRWA.

Η υπηρεσία απασχολούσε περίπου 13.000 εργαζομένους, οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι, πριν ξεκινήσει ο πόλεμος.

Το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν αλληλοκατηγορηθεί για κακοπιστία από τότε που το Tel Aviv ξεκίνησε τον πόλεμο στη Γάζα μετά την επίθεση της Hamas στις 7 Οκτωβρίου. Τα Ηνωμένα Έθνη κατηγορούν κατά καιρούς το Ισραήλ για επιβράδυνση της παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας στον εμπόλεμο θύλακα και το Ισραήλ απαντά ότι ο παγκόσμιος οργανισμός έχει προωθήσει την προπαγάνδα της Hamas.

Αυτές οι κατηγορίες, ωστόσο, είναι λιγότερο πολιτικά ευαίσθητες από την κατηγορία ότι οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις θα μπορούσαν να είχαν εμπλακεί σε τρομοκρατική ενέργεια, μια κατηγορία που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από την ηγεσία του ΟΗΕ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις 7 Οκτωβρίου, τρομοκράτες υπό την ηγεσία της Hamas έκαναν επιδρομές σε πόλεις στο νότιο Ισραήλ, όπου σκότωσαν, βασάνισαν και βίασαν θύματα. Περισσότερα από 240 άτομα, ανάμεσά τους παιδιά και ηλικιωμένοι, απήχθησαν στη Γάζα ως όμηροι.

Στα τέλη του 2023, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα που καλούσε το Ισραήλ να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα και την Παρασκευή, το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης, το ανώτατο δικαστικό όργανο του ΟΗΕ, είπε ότι το Ισραήλ πρέπει να αναλάβει δράση για να αποτρέψει τις δυνάμεις του από πράξεις γενοκτονίας.

Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει στο παρελθόν δασκάλους της UNRWA ότι έλεγαν στους μαθητές στα σχολεία του να μισούν το Ισραήλ και έχει καταγγείλει υπαλλήλους της UNRWA για συνεργασία με τη Hamas. Η κυβέρνηση Trump ανέστειλε τη χρηματοδότηση του οργανισμού το 2018, αλλά ο πρόεδρος Joe Biden την αποκατέστησε.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν τον ΟΗΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του ΟΗΕ.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το Ισραήλ παρουσίασε νέα στοιχεία που, όπως υποστηρίζει, δείχνουν την εχθρότητα της UNRWA προς το Ισραήλ. Μεταξύ των πρόσφατων ισχυρισμών που έγιναν από τον ισραηλινό στρατό ήταν αντίγραφα επιστολών από το στρατιωτικό σκέλος της Hamas προς το Υπουργείο Παιδείας της Γάζας που ζητούσαν να απαλλάξουν τους εκπαιδευτικούς από την εργασία τους, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν σε στρατιωτικές εκπαιδευτικές συνεδρίες.

Ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken μίλησε την Πέμπτη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ António Guterres και ζήτησε «διεξοδική και ταχεία έρευνα», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Το υπουργείο είπε επίσης ότι ζήτησε από το Ισραήλ, το οποίο αρχικά έκανε τον ισχυρισμό, περισσότερες πληροφορίες, και πρόσθεσε ότι «η UNRWA διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην παροχή βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων βασικών τροφίμων, φαρμάκων, καταφυγίων και άλλης ζωτικής ανθρωπιστικής υποστήριξης».

Ο David Satterfield, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για ανθρωπιστικές υποθέσεις, ηγήθηκε μιας ομάδας Αμερικανών αξιωματούχων που συναντήθηκαν με τον υποστράτηγο Aharon Haliva του Ισραήλ, ο οποίος τους έδειξε το πλήρες ενημερωτικό υλικό, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο που παρακολούθησε τη συνεδρίαση.

Οι ηγέτες του ΟΗΕ έχουν επανειλημμένα προτρέψει το Ισραήλ να κάνει περισσότερα για να περιορίσει τη ζημιά στους αμάχους και να βοηθήσει τους εργαζόμενους στη σύγκρουση.

Περισσότεροι από 100 υπάλληλοι του ΟΗΕ έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου, τα περισσότερα θύματα που είχε ποτέ ο παγκόσμιος οργανισμός σε μία μόνο σύγκρουση. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ έχουν επίσης προειδοποιήσει με αυστηρούς όρους ότι οι απλοί κάτοικοι της Γάζας κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα και αντιμετωπίζουν μια απότομη αύξηση των μολυσματικών ασθενειών καθώς ο καιρός γίνεται πιο κρύος.

Ο Josep Borrell, κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ότι είναι «εξαιρετικά ανήσυχος» για τον ισχυρισμό ότι υπάλληλοι του ΟΗΕ είχαν εμπλακεί στις τρομοκρατικές επιθέσεις. Είπε ότι η επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με την UNRWA και αναμένει ότι θα λάβει άμεσα μέτρα κατά των μελών του προσωπικού που εμπλέκονται.