30 Ιαν 2024

Δεν πείθει η απάντηση του ΥΠΕΘΑ για τους α/α πυραύλους Stinger που στείλαμε στην Ουκρανία

 

Οι δηλώσεις για αντι-drone ομπρέλλα στην χώρα μας παραπέμπει στον μέλλοντα και οι Τούρκοι όπως φαίνεται έχουν τωρινά σχέδια που συνδέονται με τις... κινήσεις εξόρυξης στην Λιβύη

Τον Δεκέμβριο του 2023, έγινε γνωστό ότι η Ελλάδα είχε αποστείλει μυστικά στο Κίεβο, τους άκρως πολύτιμους για την αντιαεροπορική των νησιών μας και άλλων περιοχών,  αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger, προκαλώντας κύμα οργής για την κίνηση που απογυμνώνει με στρατιωτικό υλικό της χώρα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει η ίδια η ουκρανική πλευρά με την κάτωθι ανακοίνωση:  

«Σήμερα, παρουσιάζουμε το φορητό αεροπορικό σύστημα FIM-92 Stinger. Πολλοί από τους χορηγούς μας παρείχαν Stingers στον ουκρανικό Στρατό, συμπεριλαμβανομένων της Ολλανδίας, της Γερμανίας, των ΗΠΑ, της Λιθουανίας, της Λετονίας, της Ιταλίας, της Δανίας και της Ελλάδας.

Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας για τη στήριξη που μας παρείχαν αυτές οι χώρες από την αρχή της εισβολής» δηλώνει το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.

Υπό την δεξιοτεχνία των μαχητών μας, οι Stingers κατέρριψαν αποτελεσματικά ρωσικά ελικόπτερα, αεροπλάνα και πυραύλους» , καταλήγει το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

Σε επερώτηση ανεξαρτήτου βουλευτή για το θέμα αυτό το ΥΠΕΘΑ απάντησε τα εξής;

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, σας γνωρίζω τα ακόλουθα:

“Η αξιοποίηση στρατιωτικού εξοπλισμού, ο οποίος χαρακτηρίζεται είτε ως επιχειρησιακά μη αναγκαίος ή αξιοποιήσιμος είτε πλεονάζει, διέπεται από τις διατάξεις του ν.δ.721/1970 (Α΄251) και του ν.3978/2011 (Α΄137).

Σε κάθε περίπτωση, αναγκαία και ικανή προϋπόθεση αποτελεί η παραχώρηση του στρατιωτικού εξοπλισμού να μην επηρεάζει την ημέτερη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Επιπλέον, θα πρέπει να τονισθεί ότι, ο διατιθέμενος στρατιωτικός εξοπλισμός αποζημιώνεται από τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ, όπως ορίζει και η υπ’ αριθμ. 338/2022 Απόφαση Συμβουλίου ΕΕ (ΚΕΠΠΑ) της 28 Φεβρουαρίου 2022, ενώ οι σχετικές πιστώσεις εγγράφονται στον προϋπολογισμό του οικείου Γενικού Επιτελείου για την χρηματοδότηση νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων”.

Αξιολόγηση  της ανακοίνωσης του ΥΠΕΘΑ

Σαφώς και όχι μόνο δεν πείθει κανέναν η ανακοίνωση αυτή του υπουργείου Άμυνας, αλλά πιθανόν εξοργίζει ακόμα πιο πολύ, αφού όπως έχουμε αναφέρει οι φορητοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι Stinger, είναι άκρως απαραίτητοι στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, και αποτελούν υλικό “ πρώτης γραμμής”.

Το ακόμα πιο εξοργιστικό είναι ότι οι Ουκρανοί, για να μας “ ευχαριστήσουν” για την γενναία στρατιωτική βοήθεια που τους  παρείχαμε έδωσαν κινητήρες στα τουρκικά UCAV AKINCI που θεωρούνται στρατηγικό όπλο της Τουρκίας, με ανώτατο όριο πτήσης τα 37.000, για να μας απειλεί καλύτερα το καθεστώς Ερντογάν στα νησιά μας, στα οποία οι πύραυλοι Stinger, θα ήταν μια λύση για τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Το STINGER είναι ένα φορητό όπλο αεράμυνας (MANPAD), Αμερικανικής και Ευρωπαϊκής κατασκευής. Είναι σχεδιασμένο για την αντιμετώπιση Α/Φ ή ελικοπτέρων ιπταμένων σε χαμηλά και πολύ χαμηλά ύψη. Το σύστημα εγκλωβίζει τους στόχους μέσω IR All Aspect Seeker, και επιτυγχάνει την καταστροφή τους με την πρόσκρουση σ' αυτούς.

Το ακόμα πιο επικίνδυνο  είναι ότι το λάθος αυτό, να το μεγεθύνουμε ακόμα περισσότερο, με τις μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες για αποστολή των ελληνικών S-300PMU-1 στην Ουκρανία χωρίς να λάβουμε αντάλλαγμα PATRIOT.