19 Φεβ 2024

ΥΠΕΘΑ: Προχωρά στην κατάρτιση νέου 12ετούς Εξοπλιστικού Προγράμματος

 

Του Γιώργου Διονυσόπουλου

Στην αναθεώρηση του ελληνικού εξοπλιστικού προγράμματος,

προχωρά το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με τα Γενικά Επιτελεία των Ενόπλων Δυνάμεων να έχουν λάβει ήδη εντολή από την πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου να προχωρήσουν άμεσα στην κατάρτιση ενός 12ετούς Μακροπρόθεσμου Προγραμματισμού Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ), λαμβάνοντας υπόψη «τις νέες απαιτήσεις στο διαρκώς μεταλλασσόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον, την ιεράρχηση της επιχειρησιακής απαίτησης των Ενόπλων Δυνάμεων και την τρέχουσα δημοσιονομική δυνατότητα της χώρας».

Πρόκειται επί της ουσίας για το επόμενο εξοπλιστικό πρόγραμμα που πρόκειται να τρέξουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, το οποίο έχει ως χρονικό ορίζοντα υλοποίησης το 2035. Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται το σύνολο σχεδόν των οπλικών συστημάτων που απαιτούνται προκειμένου να υποστηριχθούν οι σημαντικές οπλικές προμήθειες στις οποίες έχουν ήδη προβεί ή αναμένεται να προβούν οι Ε.Δ όπως τα μαχητικά Rafale και F-35, τα αναβαθμισμένα F-16 σε επίπεδο Viper, τις Γαλλικές φρεγάτες Belharra και τις αμερικανικές Constellation κ.α

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το νέο ΜΠΑΕ θα επικαιροποιείται κάθε 3 χρόνια η αν απαιτείται και πιο σύντομα (σύμφωνα και με τις προβλέψεις του νόμου 4782/21) έχοντας ως γνώμονα τη δομή δυνάμεων και λαμβάνοντας υπόψη τα δημοσιονομικά δεδομένα και τις οροφές πιστώσεων. Στο πλαίσιο αυτό θα εκπονούνται, σε ετήσια βάση μελέτες πρόγνωσης και προβολής των κονδυλίων που θα απαιτούνται για τις πληρωμές και παράλαβες των οπλικών συστημάτων των Ε.Δ, με βασικό στόχο να αποτυπώνουν τον τρόπο που οι σχετικές αμυντικές πιστώσεις επηρεάζουν το δημοσιονομικό έλλειμα και το δημόσιο χρέος της χώρας. Επιπρόσθετα, στο επίκεντρο της νέας πολιτικής αλλά και στρατιωτικής ηγεσίας του Πενταγώνου έχει τεθεί και ο Κυλιόμενος Προγραμματισμός Συμβάσεων Στρατιωτικού Εξοπλισμού (ΚΠΣΣΕ) – έχει σαν βάση τον ΜΠΑΕ τετραετούς διάρκειας- με απώτερο στόχο η επικαιροποίησή του να γίνεται σε ετήσια βάση ή όποτε απαιτηθεί ώστε να εναρμονίζεται με τον κρατικό προϋπολογισμό.

Επί της ουσίας μέσω της κατάρτισης ενός νέου 12ετούς αμυντικού εξοπλιστικού προγράμματος, η νέα πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου εμφανίζεται να αλλάζει τα μέχρι τώρα δεδομένα, τόσο σε ότι αφορά το τρέχον εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ε.Δ και τις προτεραιότητές του, όσο και το λειτουργικό και αναπτυξιακό πλαίσιο της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και ιδιαίτερα της ΕΑΒ. Πρόκειται για μία διαδικασία που έχει ήδη μπει σε φάση υλοποίησης και η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, σε συμβολικό επίπεδο, συνδυάστηκε με την επιλογή από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Δένδια, νέων προσώπων για τις θέσεις στην κορυφή της ιεραρχίας του στρατεύματος αλλά και για την πλήρωση καίριων πόστων στις τρεις βασικές πολιτικές και οικονομικές διευθύνσεις του ΥΠΕΘΑ. Σε εξοπλιστικό επίπεδο, οι πιο σημαντικές εξελίξεις αφορούν στην εξοικονόμηση κονδυλίων από το «πάγωμα» εξοπλιστικών προγραμμάτων όπως η προμήθεια 4 νέων κορβετών, ύψους περίπου 1,7 δις ευρώ, αλλά και της ενεργοποίησης του option για την απόκτηση και 4ης φρεγάτας Belharra με κλεισμένο το κόστος στο 1 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για κονδύλια τα οποία θα ανακατευθυνθούν κυρίως για την αγορά και ανάπτυξη εγχώριων Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV) και drones από την ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Αμυντική βιομηχανία

Κομβικό ρόλο στο νέο σχεδιασμό και για την εν συνεχεία υλοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος των Ε.Δ, αναμένεται να διαδραματίσει η ελληνική αμυντική βιομηχανία, με επίκεντρο την ΕΑΒ. Να σημειώσουμε πως ο κ. Δένδιας έχει ήδη από τα τέλη Νοεμβρίου δώσει εντολή προς τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστήριξης (ΓΔΟΣΥ) του ΥΠΕΘΑ να επιστρέψει για επανεξέταση προς τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) μία σειρά από εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία περίμεναν να πάρουν την υπογραφή του προκειμένου να προχωρήσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιστροφή τους στη ΓΔΑΕ έγινε προκειμένου να επαναξιολογηθεί η χρησιμότητά τους αλλά και να επαναδιαπραγματευθεί την απόκτησή τους με ακόμη καλύτερους οικονομικούς όρους. Σε ότι αφορά την ΕΑΒ, μετά και τη μεταβίβαση της αρμοδιότητας της από το υπουργείο Ανάπτυξης στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπως τουλάχιστον αυτή δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 7 Δεκεμβρίου, μέσα στις προθέσεις του κ. Δένδια είναι αφενός να τρέξουν όσο πιο γρήγορα γίνεται τα προγράμματα συντήρησης των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας αφετέρου να επισπευσθεί η διαδικασία ανάπτυξης ελληνικών drones.

https://www.epikaira.gr/