Αποκαλυπτικά είναι τα βρετανικά δημοσιεύματα σε Daily Mail, The Sun και Daily Star αναφορικά με τον ανώτατο ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν ο οποίος φέρεται- σύμφωνα με στοιχεία- να ξόδεψε 122.000 λίρες σε γυναικεία εσώρουχα σε διάστημα ενός έτους, την ώρα που «ο πληθυσμός του υποφέρει από εξαθλίωση».
Daily Mail: «Σέξι εσώρουχα, σαμπάνιες και φλίπερ για τη βορειοκορεατική ελίτ»
Σύμφωνα με τη Daily Mail, τα στοιχεία του εμπορίου δείχνουν ότι το «Ερημιτικό Βασίλειο» εισήγαγε σουτιέν, ζώνες, κορσέδες, τιράντες και καλτσοδέτες το 2022. Με το 60% του πληθυσμού να εκτιμάται ότι ζει σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, τα σέξι εσώρουχα προορίζονται πιθανότατα για τις γκαρνταρόμπες της ελίτ της χώρας και της λεγόμενης «Ομάδας Ευχαρίστησης» των 2.000 γυναικών και κοριτσιών που φέρεται να έχουν προσληφθεί για να παρέχουν στους αξιωματούχους και τους καλεσμένους ψυχαγωγία.
Πρόκειται για τους ίδιους ανθρώπους που απολαμβάνουν αλκοολούχα ποτά και λικέρ αξίας, περίπου, 2.675.000 λιρών, τα οποία προέρχονταν κυρίως από τον κύριο εμπορικό εταίρο, την Κίνα. Ωστόσο, η σαμπάνια ήταν αποκλειστικά για μια μειοψηφία, με τις εισαγωγές αφρώδους οίνου να αποτιμώνται σε μόλις 15.000 λίρες ώστε να συνδυαστούν με ένα μικροσκοπικό κινεζικό τυρί αξίας 38.000 λιρών!
Εισήγαγαν επίσης, σοκολάτα αξίας 2,1 εκατομμυρίων λιρών το 2022 την ώρα που ξόδεψαν μόλις 80.000 λίρες σε εισαγόμενο χαρτί υγείας το 2022, για το οποίο το κράτος της Βόρειας Κορέας ξόδεψε 675.000 λίρες το 2020 και 1,13 εκατομμύρια λίρες το 2019, όπως γράφει η Daily Mail. Να σημειωθεί πως τα στοιχεία για το 2021 δεν ήταν διαθέσιμα. «Και στο τέλος μιας κουραστικής ημέρας, οι ανώτεροι αξιωματούχοι θα μπορούσαν να χαλαρώσουν με ένα παιχνίδι φλίπερ, καθώς η χώρα εισήγαγε κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών και επιτραπέζια παιχνίδια αξίας περίπου 203.000 λιρών, καθώς οι απλοί πολίτες αναφέρουν ότι τα τρόφιμα είναι τόσο σπάνια που οι γείτονές τους πεθαίνουν από την πείνα».
Εκτός από τον καπνό και τα αυθεντικά εσώρουχα, η Βόρεια Κορέα ξόδεψε επίσης, περισσότερα από 30 εκατομμύρια λίρες σε γλυκά κατά τη διάρκεια του 2022.
The Sun: «Ο τύραννος με τα πούρα αξίας 44 εκατ. λιρών»
«Τα στοιχεία της έκθεσης είναι σε πλήρη αντίθεση με τα δεινά του φτωχού λαού του έθνους του, με τους περισσότερους να κερδίζουν 1.000 λίρες τον χρόνο» σχολιάζει η Sun από την πλευρά της. Σημειώνεται πως οι 1.000 βρετανικές λίρες είναι περίπου 1.170 ευρώ, συμπληρώνοντας ότι «ο τύραννος, που συναλλάσσεται με την Κίνα, ξόδεψε επίσης, 44 εκατομμύρια λίρες σε πούρα, όπως δείχνουν τα στοιχεία του διεθνούς εμπορίου του 2022».
Daily Star: «Γελοίος και κακός ηγέτης»
Η Daily Star σχολιάζει στο δικό της δημοσίευμα: «Ο τρελός δικτάτορας Κιμ Γιονγκ Ουν ξόδεψε πάνω από 120.000 λίρες σε μόλις ένα χρόνο σε σουτιέν ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι στη Βόρεια Κορέα ζουν μια ζωή έσχατης φτώχειας. Ο κακός ηγέτης κατάφερε να καταβροχθίσει τα μετρητά στο περίεργο φετίχ του παρά τους υποτιθέμενους περιορισμούς των Ηνωμένων Εθνών σε αυτού του είδους τις εισαγωγές. Η διεθνής απαγόρευση επιβλήθηκε επειδή προσπαθεί να φτιάξει ένα πυρηνικό όπλο και να τοποθετηθεί ως ισχυρός άνδρας στην παγκόσμια σκηνή αλλά αυτές οι τελευταίες αποκαλύψεις τον κάνουν να φαίνεται ακόμα πιο γελοίος».
Και συνεχίζει: «Ο Κιμ παραμένει ένας διεθνής παρίας, με ανθρώπους όπως ο Κινέζος δικτάτορας Σι Τζινπίνγκ και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να είναι οι μόνοι που έχουν κάτι καλό να πουν για αυτόν. Πιστεύεται ότι τα πράγματα που αγοράζει χρησιμοποιούνται για να κρατήσει τους φίλους του πιστούς στο κακό καθεστώς, το οποίο διευθύνει στρατόπεδα συγκέντρωσης και μεταχειρίζεται τους ανθρώπους του βάναυσα», καταλήγοντας στο ότι «η αποκάλυψη ταιριάζει στο μοτίβο. Ο κακός Κιμ έχει τη δική του Ομάδα Ευχαρίστησης (Pleasure Squad), μια ομάδα έφηβων κοριτσιών που τον ακολουθούν παντού και είναι σε ετοιμότητα για να τον ικανοποιήσουν όποτε το ζητήσει. Έχει αναφερθεί ότι τα κορίτσια στην Ομάδα Ευχαρίστησης πρέπει να είναι ψηλά και όμορφα. Θεωρείται επίσης, ότι εξετάζονται από γιατρούς για να βεβαιωθούν ότι είναι παρθένες».
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, πρόκειται για προϊόντα που εισήχθησαν κυρίως από ΗΠΑ, Ολλανδία, Γερμανία, Ιρλανδία, Κίνα, Ελβετία και Γαλλία. Αντίθετα, η Βόρεια Κορέα εξήγαγε αγαθά αξίας περίπου 253.995.000 λιρών το 2022, κυρίως στην Κίνα, τη Σενεγάλη και την Αρούμπα.