8 Φεβ 2024

«Θησαυρίζουν» από τους βασανισμούς: Ταυτοποιήθηκαν 21 σαδιστές που έκαναν «δωρεές» στους YouTubers

 


Υπό άκρα μυστικότητα εδώ και μήνες οι αστυνομικές και ανακριτικές Αρχές διενεργούν έρευνα για να αποκαλυφθεί ολόκληρο το δίκτυο πίσω από τις.. κακοποιήσεις ευάλωτων ανθρώπων – σε ζωντανή μετάδοση – στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές στο iΕidiseis, η προχθεσινή σύλληψη του 35χρονου YouTuber με το ψευδώνυμο «αρχηγός» και η σύλληψη 42χρονου «συναδέλφου» του, τον περασμένο Νοέμβριο, για τα ίδια αδικήματα, δεν είναι παρά «η κορυφή του παγόβουνου».

Και αυτό διότι, εδώ και περίπου δύο μήνες, γίνεται έρευνα για την ταυτοποίηση και άλλων προσώπων που φέρονται να έχουν εμπλοκή στις κακοποιήσεις. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για άτομα από το περιβάλλον του 42χρονου YouTuber που συνελήφθη τον Νοέμβριο αλλά και για «δωρητές». Ποιοι είναι οι «δωρητές»; Πρόκειται για τα άτομα που φέρονται να πλήρωναν ακόμα και 200 ευρώ τη φορά για να κάνει ο 42χρονος YouTuber συγκεκριμένες κακοποιητικές πράξεις με θύματα ευάλωτους νέους και άτομα με νοητική υστέρηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iΕidiseis, 21 άτομα έχουν ταυτοποιηθεί από την ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση του Νοεμβρίου, ακριβώς διότι έχουν βρεθεί στοιχεία για τους «δωρητές» που φέρονται να πλήρωσαν ηλεκτρονικά τον 42χρονο για να κάνει πράξη τις σαδιστικές «απαιτήσεις» τους. Πηγές με γνώση της υπόθεσης αναφέρουν ότι οι περισσότεροι από τους 21 είναι κάτω των 40 ετών (από ανήλικοι έως 40 ετών). Τα στοιχεία σε βάρος τους θα αξιολογηθούν από τη Δικαιοσύνη που θα κρίνει πότε και εάν θα ασκηθούν διώξεις σε βάρος τους. Οι κατηγορίες από την ΕΛ.ΑΣ. είναι συνέργεια στα αδικήματα για τα οποία κατηγορήθηκε ο 42χρονος (συνέργεια σε εμπορία ανθρώπων και σωματικές βλάβες, εγκλήματα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά).

Πρόθεση του Τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας ήταν από τον Νοέμβριο να σχηματιστεί μία ογκώδης δικογραφία που δεν θα περιλαμβάνει μόνο ως κατηγορούμενο τον YouTuber, αλλά και τους «δωρητές» που είχαν δώσει τα περίφημα «donates» (φιλοδωρήματα). Ωστόσο, το γεγονός ότι βασανίζονταν άνθρωποι, δεν άφηνε περιθώρια καθυστερήσεων στην αστυνομική επέμβαση. Έτσι, προκρίθηκε ως λύση να συλληφθεί ο 42χρονος και να συνεχιστεί σε δεύτερο χρόνο η έρευνα για τους χρηματοδότες.

Σημειώνεται ότι από την άρση του απορρήτου για τους λογαριασμούς του 42χρονου οι Αρχές διαπίστωσαν ότι ο YouTuber είχε λάβει μεγάλα χρηματικά ποσά που προέρχονται από τη δραστηριότητά του στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Κάτι ανάλογο αναμένεται να γίνει και με την περίπτωση του 35χρονου «αρχηγού». Αστυνομικές πηγές εξηγούν ότι σε δεύτερο χρόνο θα γίνει έρευνα για να ταυτοποιηθούν τα άτομα που έκαναν «δωρεές» με σκοπό την εκπλήρωση κακοποιητικών απαιτήσεων. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, ο «αρχηγός» φέρεται να είχε σημαντικά έσοδα. Μάλιστα, σε συνεντεύξεις του ο ίδιος ανέφερε ότι βοηθούσε οικονομικά τους «πρωταγωνιστές» των βίντεό του και ότι τους έβγαζε έξω συχνά για διασκέδαση.

Στην περίπτωση που καταστούν κατηγορούμενοι «δωρητές», θα είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στη χώρα μας. Σε βάρος του 35χρονου ασκήθηκε, χθες, δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για εμπορία ανθρώπων κατά συρροή και κατ’ επάγγελμα και σε βαθμό πλημμελήματος για σωματική βλάβη σε βάρος αδύναμων ανθρώπων. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες λέγοντας ότι δεν έπεσε κανείς θύμα εκμετάλλευσης, καθώς υπήρχε συναίνεση. Επίσης, φέρεται να αμφισβητεί εάν πρόκειται για άτομα με νοητική υστέρηση.

Βορά στα «θηρία»

Το iEidiseis με σειρά δημοσιευμάτων είχε «φωτίσει» σκοτεινές πτυχές του θέματος μέσα από ντοκουμέντα. Σε βίντεο που είχε αναρτηθεί πριν από περίπου εννέα μήνες, ευάλωτος νεαρός που κατά το παρελθόν είχε δεχτεί χτυπήματα σε live μετάδοση, στο πλαίσιο «δοκιμασίας», εμφανίζεται στο στούντιο γνωστού YouTuber στον οποίο λέει ότι πρέπει να γυρίσει σπίτι του, διότι η μητέρα του δεν τον αφήνει να παραμείνει εκεί περισσότερο.

Ακολουθεί ο παρακάτω διάλογος:

– Θα αργήσεις έτσι και αλλιώς σήμερα. Θα πας και στριπτιτζάδικο μετά, οπότε. Θα σε πάνε στο σπίτι σου λες και είναι ταξί; Όχι, θα πας μαζί τους για παρέα.

– Δεν με αφήνει η μητέρα μου!

– Δεν πειράζει να σε αφήσει. Τι είσαι πεντάχρονο; 25 χρόνων παλικάρι είσαι!

– Από το πρωί είμαι, από το πρωί λείπω.

– Δεν πειράζει. Έτσι είναι οι άντρες, φεύγουν το πρωί γυρνάνε το άλλο πρωί, αντρικός.

Μετά τον παραπάνω διάλογο, ο YouTuber τού δίνει 20 ευρώ και ο νεαρός αποχωρεί. Στα σχόλια κάτω από το βίντεο ένας από τους «θεατές» γράφει, απευθυνόμενος στον δημιουργό του περιεχομένου: «…. [σ.σ. γράφει το όνομα του YouTuber] ο δίπλα ποιος είναι, πρώτη φορά τον βλέπω, έφερες καινούργιο ΑΜΕΑ;». Ο συντάκτης του σχολίου αφήνει να εννοηθεί ότι ο YouTuber συνήθιζε να φέρνει ευάλωτα άτομα στην εκπομπή του.

Ο νεαρός που πήρε τα χρήματα και αποχώρησε είναι ο ίδιος ευάλωτος άνθρωπος που απεικονίζεται σε φωτογραφίες, τις οποίες δημοσίευσε χθες το iΕidiseis να παλεύει με άλλο άτομο μέσα σε «στούντιο» κατ’ εντολή του YouTuber.

Βέβαια, οι εικόνες φανερώνουν ότι τα δύο θύματα που ταυτοποιήθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. ως άτομα με νοητική υστέρηση που κακοποιούνταν, δεν είναι τα μόνα. Υπάρχουν και άλλα θύματα κακοποίησης που παραμένουν άγνωστα για τις Αρχές και συνεπώς απροστάτευτα και αβοήθητα, όπως και άλλοι κακοποιητές.

Πάντως, ο YouTuber που εμφανίζεται στις εικόνες που δημοσιεύτηκαν χθες, ήταν από τους πρώτους – αν όχι ο πρώτος – που άρχισε να κάνει εκπομπές τέτοιου είδους στο YouTube, με «καλεσμένους» ευάλωτους ανθρώπους που έκαναν challenges (δοκιμασίες) προς… τέρψη του διαδικτυακού κοινού.

Αλέξανδρος Καλαφάτης

https://www.ieidiseis.gr/