2 Φεβ 2024

Ανυποχώρητοι οι αγρότες παρά την προσπάθεια κατευνασμού – Παραταγμένα τα τρακτέρ έξω από την Agrotica

 

Παραταγμένα έξω από την ΔΕΘ, όπου διοργανώνεται η 30η Διεθνής Έκθεση «Αgrotica», εξακολουθούν να βρίσκονται εκατοντάδες τρακτέρ, με τους αγρότες να δηλώνουν... αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα και να ενισχύσουν τα μπλόκα, διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα στήριξης και καταγγέλλοντας τις συνολικές πολιτικές της ΕΕ οι οποίες, σύμφωνα με τους ίδιους, απειλούν το μέλλον τους.

Παρά την επιχείρηση κατευνασμού από το Μαξίμου, νέα μπλόκα στήνονται από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο, ενώ τα υπάρχοντα ενισχύονται και ταυτόχρονα πραγματοποιούνται πολύμορφες δράσεις όπως αποκλεισμοί κεντρικών Εθνικών Οδών ή μηχανοκίνητες κινητοποιήσεις μέσα σε πόλεις.

Η καρδιά των αγροτικών κινητοποιήσεων αυτές τις μέρες χτυπά στη Θεσσαλονίκη

Παραταγμένα έξω από την Agrotica τα τρακτέρ

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, σήμερα, από το βήμα της βουλής, αναμένεται να κάνει μια ακόμη προσπάθεια να εκτονώσει τις αντιδράσεις, απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας. Όπως έχει γράψει το in, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων (άμεσων και μακροπρόθεσμων) που θα φέρει σήμερα ο πρωθυπουργός για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα έχει ξεχωριστή θέση το ενεργειακό κόστος.

Το θέμα αυτό (τα φθηνότερα τιμολόγια ρεύματος) θα είναι στην κορυφή των εξαγγελιών, με την προσδοκία να απαντηθεί ένα καθοριστικό κομμάτι των σοβαρών αιτημάτων που έχει καταθέσει ο αγροτικός κόσμος.

Στο μεταξύ απέναντι στην κυβέρνηση έχει ήδη συγκροτηθεί και το μέτωπο σύσσωμης της αντιπολίτευσης, που την εγκαλεί για καθυστερήσεις και έλλειψη σχεδίου, ενώ ειδικά από τον διαλυμένο κάμπο έρχονται και… γαλάζιες πιέσεις έως αιχμές για κυβερνητικούς χειρισμούς.

Αύριο το μεγάλο συλλαλητήριο στην Agrotica

Στο πλευρό των αγροτών εξάλλου, βρίσκεται και η πλειοψηφία των πολιτών κάτι που έδειξε η δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του Σκάι. Σύμφωνα με την έρευνα κοινής γνώμης  το 68% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ των αγροτών κρίνοντας ως δίκαια τα αιτήματά τους και μόνο το 13% δηλώνει που στέκεται απέναντι.

Η καρδιά των αγροτικών κινητοποιήσεων χτυπά αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη.

Χθες περισσότερα από 300 τρακτέρ διέσχισαν την παραλιακή οδό για να καταλήξουν στη νότια πύλη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Οι δρόμοι παραμένουν ανοιχτοί, διότι, όπως αναφέρουν, θέλουν τους πολίτες μαζί τους και όχι εναντίον τους.

Συμπαραστάτες στον αγώνα τους είναι και οι αλιείς του νομού Θεσσαλονίκης που έφτασαν με τις μηχανότρατές τους στον Θερμαϊκό, στο ύψος του Λευκού Πύργου.

Κλιμάκωση αναμένεται αύριο Σάββατο, οπότε και αναμένεται το μεγάλο συλλαλητήριο στην «Agrotica».

Περισσότερα από 300 τρακτέρ διέσχισαν την παραλιακή οδό για να καταλήξουν στη νότια πύλη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής απευθύνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων (ΠΕΜ). Καλεί γεωργούς, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, αλιείς να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο «την αγωνιστική τους πίεση, αφού είναι η μόνη που μπορεί να αναγκάσει την κυβέρνηση να σταματήσει τα ψέματα και τις μπαγαποντιές και να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις και χρονοδιαγράμματα πάνω στα αιτήματά μας».

Άλλωστε, με πρωτοβουλίες Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών έχουν ναυλωθεί λεωφορεία για το συλλαλητήριο, από τους νομούς της Μακεδονίας, αλλά και από Θράκη, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα.

Τα τρακτέρ θα μείνουν στη Θεσσαλονίκη τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή.

Πάνω από 1.500 τρακτέρ στα μπλόκα στη Θεσσαλία

Σταθερά, σε θέση μάχης βρίσκονται οι αγρότες της Θεσσαλίας με τα μαζικά μπλόκα που έχουν στήσει, δίνοντας τον αγωνιστικό παλμό.

Υπολογίζεται πως στα μπλόκα της περιοχής βρίσκονται πάνω από 1.500 τρακτέρ, ενώ εντείνονται οι προετοιμασίες ενόψει του συλλαλητηρίου στην Agrotica.

Στη «μάχη» και οι μελισσοκόμοι

Στη μάχη μπαίνουν και οι μελισσοκόμοι. Ένας από αυτούς, ο Φίλιππος Παππάς, μίλησε στο Mega για την συμμετοχή του κλάδου στις κινητοποιήσεις.

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μελισσοκομία είναι εν μέρει κοινά με τους αγρότες, αλλά ως ειδικός κλάδος έχουμε τα δικά μας αιτήματα, που χωρίζονται σε 3 κλάδους:  το κυριότερο είναι οι παράνομες ελληνοποιήσεις που συμπιέζουν την τιμή του μελιού και των υπολοίπων προϊόντων. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό που φέρνουν δεν είναι καν μέλι, είναι αμφιβόλου ποιότητας», είπε αρχικά.

«Αποζημιώσεις έχουν πάρει οι μελισσοκόμοι σε Θεσσαλία και Έβρο αυτό δε σημαίνει ότι καλύπτεται η απώλεια. Δεύτερον να υπάρχει έλεγχος των γλυκαντικών και εισαγόμενων μελιών. Επίσης, ζητάμε μία άμεση χρηματοδότηση λόγω κλιματικής κρίσης, και για την ακρίβεια στις πρώτες ύλες. Το τρίτον αίτημα μας αφορά στην νομοθεσία και στο ότι δεν μπορούμε να τοποθετήσουμε τα μελίσσια μας στα δάση», συμπλήρωσε ο κ. Παππάς.

Τα αιτήματα των αγροτών

-Ελάχιστο ποσό που πρέπει να καταβληθεί (άμεσα τώρα και όχι τον Ιούνιο), π.χ. για το βαμβάκι ή το καλαμπόκι να είναι στα 300 ευρώ/στρ. Για τους κτηνοτρόφους 350 ευρώ ανά ζώο. Αντίστοιχα και στις υπόλοιπες καλλιέργειες και μελισσοσμήνη, οι αποζημιώσεις να υπολογιστούν με βάση το κόστος παραγωγής, την αναμενόμενη παραγωγή και ζημιά ανά παραγωγό, που είναι πολύ πάνω από την ασφαλιζόμενη αξία του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έπαθαν ζημιά και δεν αποζημιώνονται, όπως ο περονόσπορος στα αμπέλια. ΕΛΓΑ, κρατικός φορέας, που να αποζημιώνει στο 100% των ζημιών και να μην χαρατσώνει.

-Χρονοδιάγραμμα και έργα για την αποκατάσταση των ζημιών και την αποστράγγιση των πλημμυρισμένων χωραφιών στην πρώην λίμνη Κάρλα.

-Επίσης να μην ισχύσουν οι περιορισμοί στις καλλιέργειες και οι περικοπές στις ενισχύσεις/επιδοτήσεις που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ.

-Αναπλήρωση εισοδήματος σε κτηνοτρόφους ως ότου αποκατασταθούν τα ζώα που έχασαν και αποκτήσουν εισόδημα επιβίωσης, και αντίστοιχα στους αγρότες ως ότου γίνουν παραγωγικά τα χωράφια τους. Καμία αλλαγή χρήσης γης και να μην επιτρέψουμε να γεμίσουν τα χωράφια με φωτοβολταϊκά.

Διεκδικούν επίσης:

-Να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), καταστήματα, μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή το σύνολο των πληγέντων αγροτών (κατά κύριο επάγγελμα και μη).

-Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των πληγέντων στο 100% με την άμεση χορήγηση του έκτακτου βοηθήματος (τα 6600 ευρώ) σε κάθε οικογένεια και αγροτική επιχείρηση.

Άμεσα να δοθεί το επίδομα ενοικίου σε όσους δεν μένουν στα σπίτια τους. Να μην πληρώνουν συμμετοχή και να παίρνουν δωρεάν όλοι τα φάρμακα τους, χωρίς την προϋπόθεση αν πήραν το έκτακτο βοήθημα. Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες.

-Να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς καμιά προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, αντίστοιχα και στους κτηνοτρόφους, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ.

-Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη. Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια. Να επιτρέπεται σταθερό αρμεκτήριο σε πρόχειρα καταλύματα με τσιμέντο και να τους δύνεται άδεια.

-Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ενοίκια, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ – ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος – τράπεζες –εκκαθαριστές χωρίς προσαυξήσεις. Αναστολή λογαριασμών οικιακής και επαγγελματικής χρήσης σε ενέργεια, νερό, τηλεπικοινωνίες για ένα εξάμηνο.

Να επιδοτηθεί η κάλυψη της θέρμανσης σε όλους τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.

-Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλες τις γεωργικές εκτάσεις και να επιδιορθωθούν άμεσα τα αναχώματα και το αρδευτικό δίκτυο όπου έχει καταστραφεί. Να επεκταθεί το υπόγειο σύστημα άρδευσης άμεσα και χωρίς ΣΔΙΤ και να μην έχουμε υψηλά τιμολόγια.

-Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ), μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.

-Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

-Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα για να καλύψουμε τις βιοποριστικές ανάγκες και τα έξοδα καλλιέργειας.

in.gr