«Θα ξεπεράσουμε τα πάντα μαζί», είναι τα πρώτα λόγια του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν στο διάγγελμα που απευθύνει στον ρωσικό λαό, προσθέτοντας ότι η εθνική ενότητα είναι.. αυτό που έδωσε τη δυνατότητα στη Ρωσία να αντιμετωπίσει με επιτυχία την πανδημία του κορονοϊού και την παγκόσμια τρομοκρατία.
Η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία υποστηρίζεται από την απόλυτη πλειοψηφία των Ρώσων, ανέφερε και εκθείασε τους κατοίκους του Ντονμπάς και της Σεβαστούπολης χαρακτηρίζοντάς τους ως «ήρωες».
«Μόνο μαζί μπορούμε να πραγματοποιήσουμε όλα τα σχέδιά μας. Έχουμε αποδείξει ότι η Ρωσία είναι ικανή να ανταποκριθεί στις πιο δύσκολες προκλήσεις, τόνισε ο αρχηγός του κράτους. Υποστηρίξαμε τους αδελφούς και τις αδερφές μας· φέτος συμπληρώνονται 10 χρόνια από τη θρυλική «Ρωσική Άνοιξη» είπε μεταξύ άλλων.
Η ομιλία του προέδρου της Ρωσίας και στα δύο σώματα του ρωσικού κοινοβουλίου, είναι μεγάλη μέρα στο εθνικό ημερολόγιο της χώρας. Το άρθρο 84 του Ρωσικού Συντάγματος του 1993 λέει ότι ο πρόεδρος θα «απευθύνεται στο λαό με ετήσια μηνύματα για την κατάσταση στη χώρα, για τις κατευθυντήριες γραμμές της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής του κράτους».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε στη Δύση λέγοντας πως έχει χάσει και πως ο στόχος της να φέρει σε παρακμή και διχασμό τη Ρωσία, απέτυχε.
Ανέφερε ότι η Ρωσία είναι «πυλώνας της δημοκρατίας» επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να ανακατευτεί στις εσωτερικές της υποθέσεις.
«Μόνο μαζί μπορούμε να πραγματοποιήσουμε όλα τα σχέδιά μας. Έχουμε αποδείξει ότι η Ρωσία είναι ικανή να ανταποκριθεί στις πιο δύσκολες προκλήσεις, τόνισε ο αρχηγός του κράτους. Υποστηρίξαμε τους αδελφούς και τις αδερφές μας· φέτος συμπληρώνονται 10 χρόνια από τη θρυλική «Ρωσική Άνοιξη» είπε μεταξύ άλλων εγκαινιάζοντας το διάγγελμά του.
Πυρηνικές απειλές κατά της Δύσης
Κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ ότι θέλουν να σύρουν τη Ρωσία σε μια κούρσα εξοπλισμών, αναφέροντας ότι το 2018 η Ρωσία υπέβαλε πρόταση για πυρηνική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, αλλά οι ΗΠΑ την «τορπίλισαν».
Στη συνέχεια προειδοποίησε τη Δύση να μην διανοηθεί να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία γιατί η Ρωσία θα απαντήσει και πως έχει όπλα ικανά να «πλήξουν τα έδάφη τους».
«Πρέπει να καταλάβουν ότι έχουμε επίσης όπλα, όπλα που θα μπορούσαν να τους νικήσουν στη δική τους επικράτεια», μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να «πυροδοτήσει τη χρήση πυρηνικών όπλων».
Η Ρωσία πρέπει να «προστατευτεί κατάλληλα» μετά την επέκταση του ΝΑΤΟ για να συμπεριλάβει τη Σουηδία και τη Φινλανδία, πρόσθεσε.
«Δεν το καταλαβαίνουν αυτό;» πρόσθεσε. Ο Πούτιν λέει ότι οι δυτικές χώρες πιστεύουν ότι είναι «υπέρτατες», αλλά προσθέτει: «Η ρωσοφοβία τυφλώνει τους ανθρώπους και τους στερεί τη λογική». «Χωρίς τη Ρωσία δεν υπάρχει σταθερή ειρήνη στον κόσμο», τόνισε στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση.
Στη συνέχεια, εξέφρασε την πεποίθησή του πως η Ρωσία πρέπει να ενισχύσει τις σχέσεις της περαιτέρω με την Κίνα, τις αραβικές και τις χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Ο Ρώσος ηγέτης είπε επίσης ότι είναι βέβαιος ότι η Ρωσία θα γίνει «μία από τις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο στο εγγύς μέλλον».
«Η ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας θα πρέπει να μετατραπεί σε αύξηση του εισοδήματος του πληθυσμού», πρόσθεσε ο Πούτιν.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο, ο κατώτατος μισθός θα πρέπει σχεδόν να διπλασιαστεί μέχρι το 2030, στα 35.000 ρούβλια (384 δολάρια), κάτι που θα επηρεάσει το ύψος όλων των μισθών αλλά και άλλων παροχών.
Ανησυχία για την Υπερδνειστερία
Το διάγγελμα Πούτιν έρχεται τη στιγμή που ο ουκρανικός στρατός απέτυχε στην αντεπίθεσή του που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2023 και βρίσκεται σε άμυνα, χωρίς πυρομαχικά, αντιμετωπίζοντας πολυάριθμους και καλύτερα οπλισμένους Ρώσους στρατιώτες και δύο εβδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές.
Στα μέσα Φεβρουαρίου, οι Ρώσοι κατάφεραν να καταλάβουν την πόλη-φρούριο Avdiïvka, στο ανατολικό μέτωπο, και συνέχισαν την ώθησή τους σε αυτόν τον τομέα, προκαλώντας την ικανοποίηση του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Την ίδια στιγμή, μια νέα κρίση κινδυνεύει να ξεσπάσει στην καρδιά της Ευρώπης. Οι φήμες θέλουν την Υπερδνειστερία, ένα θύλακα της Μολδαβίας που ελέγχεται από τη Ρωσία, να ψηφίζει εκ νέου υπέρ της ένταξής της στη Ρωσία, με το πρώτο δημοψήφισμα να χρονολογείται ήδη από το 2006.
Για την ώρα, η περιορισμένη ανάπτυξη στρατευμάτων της Ρωσίας στην Υπερδνειστερία δεν θα δημιουργούσε άμεσους κινδύνους για την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης εισβολής της Μόσχας, αλλά θα μπορούσε να υποκινήσει περαιτέρω αστάθεια στην Ευρώπη και να εμποδίσει την πιθανότητα ένταξης της Μολδαβίας στην ΕΕ.
Η αλλαγή των αφηγήσεων στο εσωτερικό της Υπερδνειστερίας τους τελευταίους μήνες θα μπορούσε επίσης να υποδηλώνει εξωτερικές δυνάμεις στο παιχνίδι.
Οι φιλορώσοι αντάρτες αξιωματούχοι στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας της Μολδαβίας απηύθυναν έκκληση στη Ρωσία για «προστασία» την Τετάρτη, εν μέσω φόβων ότι η περιοχή θα μπορούσε να γίνει ένα νέο σημείο ανάφλεξης στη σύγκρουση της Μόσχας με τη γειτονική Ουκρανία.
Σύμφωνα με ανάλυση του Economist, σε ένα ειδικό συνέδριο στην περιοχή - μόλις το έβδομο στην ιστορία της - οι νομοθέτες ενέκριναν ψήφισμα με το οποίο ζητούν από το ρωσικό κοινοβούλιο να «προστατεύσει» την Υπερδνειστερία από την αυξανόμενη πίεση της Μολδαβίας.
Ισχυρίστηκαν ότι η κυβέρνηση της Μολδαβίας στο Κισινάου είχε εξαπολύσει «οικονομικό πόλεμο» κατά της Υπερδνειστερίας, μπλοκάροντας ζωτικές εισαγωγές με στόχο να τη μετατρέψει σε «γκέτο».
«Οι αποφάσεις του σημερινού συνεδρίου δεν μπορούν να αγνοηθούν από τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της αποσχισθείσας δημοκρατίας Vitaly Ignatiev στη συνάντηση.
Στις 22 Φεβρουαρίου, άρχισαν να εμφανίζονται αναφορές ότι η Υπερδνειστερία θα διοργάνωνε ειδικό συνέδριο την Τετάρτη, εν μέσω συζητήσεων με την Κισινάου για τους τελωνειακούς δασμούς.
Ο τοπικός πολιτικός της αντιπολίτευσης Gennady Chorba δήλωσε ότι είναι «πολύ πιθανό» οι βουλευτές να ζητήσουν να ενταχθούν στη Ρωσία, μία ημέρα πριν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εκφωνήσει την ετήσια ομιλία του προς τους Ρώσους νομοθέτες, όπως αναφέρει το AFP.