Η υπόθεση των «παλαιοχριστινών», που ζουν απομονωμένοι σε περιοχή της Κορινθίας και οι οποίοι εκτός των άλλων δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα η εκπαίδευση των παιδιών είναι υποχρεωτική έως και το Γυμνάσιο, φέρνει στο «φως» και άλλες τέτοιες υποθέσεις.
Υπολογίζεται ότι περίπου 200-300 παιδιά και μάλιστα γόνοι εύπορων οικογενειών οι οποίοι σχετίζονται με τον παραθρησκευτικό χώρο η δεν εμπιστεύονται το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα καταφέρνουν να κρατούν τα παιδιά τους στο σπίτι αποκτώντας το δικαίωμα της κατ΄ οίκον διδασκαλίας με τη συνδρομή ιδιωτικών σχολείων ώστε να αποκτήσουν τους τίτλους σπουδών. Η διδασκαλία στο σπίτι στην Ελλάδα είναι δυνατή μόνο για σοβαρά βραχυχρόνια ή χρόνια προβλήματα υγείας, τα οποία δεν επιτρέπουν τη μετακίνηση και φοίτηση των μαθητών στο σχολείο.
Οι αιτήσεις για κατ' οίκον διδασκαλία
Πληροφορίες αναφέρουν ότι μόνο για φέτος υπάρχουν πάνω από 20 αιτήσεις από ιδιωτικά σχολεία στη Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας από ιδιωτικά σχολεία για κατ΄ οίκον διδασκαλία μαθητών. Μια ανάλογη περίπτωση ήρθε στο φως της δημοσιότητας το 2017 όταν για πρώτη φορά στην Ελλάδα μητέρα έχασε την επιμέλεια της κόρης της γιατί εφάρμοζε κατ’ οίκον εκπαίδευση.
Ως δασκάλα αγγλικών η ίδια, αποφάσισε να εκπαιδεύσει κατ’ οίκον την κόρη της και να μην τη στείλει ποτέ στο σχολείο.
Οι καταγγελία από την ΟΙΕΛΕ
Σχετικές καταγγελίες έκανε χτες και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών ΟΙΕΛΕ) η οποία δήλωσε ότι το φαινόμενο αυτό δεν είναι ούτε πρωτόγνωρο ούτε άγνωστο στην κυβέρνηση και στις Αρχές. Μάλιστα, η ΟΙΕΛΕ θυμίζει μια προηγούμενη υπόθεση από το 2017, όπου μια οικογένεια δεν έστελνε τα παιδιά της στο σχολείο λόγω αντιρρήσεων για το εκπαιδευτικό σύστημα και λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων.
Όπως λένε τα μέλη της Ομοσπονδίας «παρά την ενημέρωση των αρμόδιων αρχών για αυτά τα γεγονότα, η ΟΙΕΛΕ αντιμετώπισε αδιαφορία από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας. Ωστόσο, μετά από παρέμβαση της Δικαιοσύνης αποκαλύφθηκε ότι παιδιά κυρίως από εύπορες οικογένειες διδάσκονταν παράνομα στο σπίτι τους.
Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία (ΟΙΕΛΕ) όλα ξεκίνησαν το 2017 με την προβολή του ντοκιμαντέρ «ΙΧΘΥΣ» στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Έκπληκτοι γονείς και συνάδελφοι μας ενημέρωσαν ότι στο ντοκιμαντέρ καταγράφεται η περίπτωση μιας οικογένειας που λόγω «έλλειψης εμπιστοσύνης» στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα (στην πραγματικότητα, λόγω ισχυρών θρησκευτικών πεποιθήσεων) δεν έστελνε τα 4 παιδιά της στο σχολείο και είχε συνάψει συμφωνία με κάποιο ιδιωτικό σχολείο για «να δώσουν (τα παιδιά) τις εξετάσεις και παρακολουθούν και κάποια πράγματα που είναι απαραίτητο να παρακολουθήσουν». Μετά από έρευνα, πληροφορηθήκαμε ότι ο πατέρας ήταν ιατρός και μάλιστα Διευθυντής σε κλινική πολύ γνωστού ιδιωτικού νοσοκομείου της Αθήνας.
Αποστείλαμε όλα τα στοιχεία που διαθέταμε στο Υπουργείο Παιδείας και στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, ώστε να βρεθεί το ιδιωτικό σχολείο που εξέδιδε μαϊμού τίτλους και να γίνουν οι προβλεπόμενες ενέργειες για τη νόμιμη φοίτηση των μαθητών. Δυστυχώς, φαίνεται ότι το βαρύ όνομα και οι διασυνδέσεις του πατρός (και της παραθρησκευτικής οργάνωσης) αποτέλεσαν αξεπέραστο εμπόδιο για τις υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας που, παρά το γεγονός ότι είχαν ονόματα, για κάποιον παράξενο λόγο, δεν μπόρεσαν ποτέ να βρουν ποιο ήταν το ιδιωτικό σχολείο που χορήγησε τους παράνομους τίτλους.
Η προσπάθεια που έκανε η ΟΙΕΛΕ να φέρει την υπόθεση στο φως μπορεί να συνάντησε την αδιαφορία των υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, αλλά προκάλεσε την παρέμβαση της δικαιοσύνης κι έφερε περισσότερες καταγγελίες στα γραφεία της Ομοσπονδίας. Με βάση τις καταγγελίες αυτές, τουλάχιστον 200-300 παιδιά, κυρίως από εύπορες οικογένειες που σχετίζονται με τον παραθρησκευτικό χώρο, διδάσκονται παράνομα κατ’ οίκον. Ελπίζουμε η αυστηρότητα που δείχνει σήμερα η πολιτεία για τους φτωχοδιάβολους της Κορινθίας, να μην μετατραπεί σε προκλητική επιείκεια για ανάλογες περιπτώσεις σε πλούσια προάστια των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης».
ieidiseis.gr