27 Φεβ 2024

«Όχι ευρωπαίοι στρατιώτες στην Ουκρανία»: Μετά το τελεσίγραφο της Μόσχας οι ηγέτες της ΕΕ «αδειάζουν» τον Μακρόν

 

Ο ένας μετά τον άλλον οι ευρωπαίοι ηγέτες «αδειάζουν» τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ανέφερε πως η αποστολή στρατευμάτων από κράτη μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία είναι στο «τραπέζι».

Η δημόσια και ηχηρή απόρριψη του σεναρίου που παρουσίασε ο Γάλλος Πρόεδρος έρχεται μετά το τελεσίγραφο της Μόσχας πως μια τέτοια κίνηση θα ισοδυναμούσε με κήρυξη πολέμου και η σύγκρουση θα ήταν αναπόφευκτη. Γερμανία, Βρετανία, Ισπανία, Ιταλία, Τσεχία, Πολωνία αλλά και άλλες χώρες αποκλείουν κατηγορηματικά τη πρόταση του Εμανουέλ Μακρόν.

«Όχι» και πάλι... «όχι»

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έσπευσε να «μαζέψει» τις δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου, υπογραμμίζοντας πως κατά τη διάσκεψη συζητήθηκαν πολλά και συμφωνήθηκε πως «όλοι πρέπει να κάνουν περισσότερα για την Ουκρανία, αλλά ένα είναι σαφές; Δεν θα υπάρξουν χερσαία στρατεύματα στην Ουκρανία από την Ευρώπη ή το ΝΑΤΟ». Εξίσου κατηγορηματικός ήταν και ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους. «Η αποστολή στρατού στο έδαφος της Ουκρανίας δεν αποτελεί επιλογή για τη Γερμανία», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Το ίδιος επισήμανε και ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον. «Αυτό το σενάριο είναι άκαιρο. Αυτή τη στιγμή, είμαστε πλήρως απασχολημένοι με την αποστολή προηγμένου υλικού στην Ουκρανία, όπως κάνουν πολλές άλλες χώρες», δήλωσε, ξεκαθαρίζοντας πως η αποστολή στρατού «είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα».

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου , ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα και ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ επισήμαναν επίσης ότι δεν σχεδιάζουν να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία. «Θα προσπαθήσουμε να επιταχύνουμε την παράδοση πυρομαχικών. Πρέπει να ενισχύσουμε τη στρατιωτική παραγωγή στην Ευρώπη», ο Τσέχος πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Δεν χρειάζεται να αναζητήσουμε νέους τρόπους για να βοηθήσουμε, πρέπει απλώς να είμαστε πιο ενεργοί και πιο γρήγοροι».

Την αποστολή ευρωπαϊκών ή νατοϊκών στρατευμάτων απέρριψε κατηγορηματικά και η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι. «Από τη ρωσική εισβολή πριν από δύο χρόνια, υπήρξε πλήρης ενότητα μεταξύ όλων των συμμάχων για την υποστήριξη προς το Κίεβο. Αυτή η υποστήριξη δεν περιλαμβάνει την παρουσία ευρωπαϊκών ή νατοϊκών στρατευμάτων στο ουκρανικό έδαφος», τονίζεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του γραφείου της.

Την αποστολή στρατευμάτων απέκλεισε και η Βρετανία. «Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει στείλει μικρό αριθμό στρατιωτικού προσωπικού στην Ουκρανία για εκπαιδευτική υποστήριξη – συμπεριλαμβανομένης και της ιατρικής – των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων», ανέφερε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ και τόνισε: «Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεών μας στην Ουκρανία».

Κατηγορηματική ήταν η απόρριψη και από την Ισπανία. «Διαφωνούμε με τη γαλλική πρόταση για αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Η βοήθεια που παρέχεται στο Κίεβο θα περιοριστεί στην αποστολή όπλων», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Πιλάρ Αλεγρία. «Η ενότητα ήταν και είναι το πιο αποτελεσματικό όπλο που έχει η Ευρώπη ενάντια στην επίθεση του Πούτιν», πρόσθεσε.

«Όχι» και από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε στο Reuters ότι και οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν να αποστείλουν στρατεύματα να πολεμήσουν στην Ουκρανία και ότι δεν υπάρχουν εν γένει σχέδια να σταλούν στρατεύματα του NATO να πολεμήσουν στην Ουκρανία. «Δεν υπάρχουν σχέδια για νατοϊκά στρατεύματα στο έδαφος στην Ουκρανία», ξεκαθάρισε από την πλευρά του και ο Γενς Στόλτενμπεργκ στο Associated Press.

«Το ΝΑΤΟ και οι Σύμμαχοι παρέχουν άνευ προηγουμένου στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Το κάνουμε από το 2014 και συνεχίζουμε να το κάνουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα μετά την πλήρους κλίμακας ρωσική εισβολή. Αλλά δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για νατοϊκά στρατεύματα μάχης στο ουκρανικό έδαφος», τόνισε άλλος αξιωματούχος της Συμμαχίας.

Οι δηλώσεις Μακρόν

Μετά το τέλος της έκτακτης διεθνούς διάσκεψης για την Ουκρανία στο Παρίσι, ο Εμανουέλ Μακρόν, πρωτοβουλία του οποίου ήταν η συγκεκριμένη συνάντηση, δήλωσε πως το ενδεχόμενο αποστολής δυτικών στρατευμάτων για στήριξη της Ουκρανίας δεν θα πρέπει να αποκλειστεί. Όπως τόνισε, η ήττα της Ρωσίας είναι «απαραίτητη» για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ευρώπης και πως οι ηγέτες της ΕΕ που συμμετείχαν στη διάσκεψη συζήτησαν «με πολύ ελεύθερο και άμεσο τρόπο» το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων. «Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται ώστε η Ρωσία να μην καταφέρει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο» επέμεινε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Το σενάριο της αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία ήρθε για πρώτη φορά στο φως από τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο. Όπως είπε, λίγο πριν τη διάσκεψη, «ορισμένα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ εξετάζουν αυτό το ενδεχόμενο σε διμερή βάση». Τόνισε δε πως το περιεχόμενο των συζητήσεων και των θέσεων που του έχουν γνωστοποιηθεί, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη διάσκεψη, του προκάλεσαν «ανατριχίλα».

Το τελεσίγραφο του Κρεμλίνου

Απαντώντας στις δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν, η Ρωσία προειδοποίησε τα κράτη μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ με κήρυξη πολέμου σε περίπτωση που προχωρήσουν στην αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία. «Η σύγκρουση θα είναι αναπόφευκτη», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Δεν είναι σε καμία περίπτωση προς το συμφέρον των χωρών αυτών. Θα πρέπει να το γνωρίζουν», είπε και πρόσθεσε: «Το ίδιο το γεγονός ότι γίνεται συζήτηση για το ενδεχόμενο αποστολής κάποιων στρατευμάτων στην Ουκρανία από χώρες του ΝΑΤΟ είναι ένα πολύ σημαντικό νέο στοιχείο».

Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν θα υπήρχε κίνδυνος άμεσης σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ στην περίπτωση αποστολής δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, ο Πεσκόφ απάντησε: «Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να συζητήσουμε όχι για το αν είναι ενδεχόμενη, αλλά για το αν είναι αναπόφευκτη (μια άμεση σύγκρουση)». «Αυτές οι χώρες (σ.σ. που το σκέφτονται) θα πρέπει να γνωρίζουν τη θέση μας και να την αξιολογήσουν και να αναρωτηθούν εάν αυτό ανταποκρίνεται στα συμφέροντα τους και στα συμφέροντα των πολιτών τους», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Αντιδράσεις και στο εσωτερικό της Γαλλίας

Και η γαλλική αντιπολίτευση επέκρινε έντονα τις δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν. Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ολιβιέ Φορ, χαρακτήρισε τα σχόλια του Μακρόν «εντελώς αντιπαραγωγικά», που απλώς δίχασαν την ΕΕ. «Υποστήριξη της ουκρανικής αντίστασης: Ναι. Πόλεμος με τη Ρωσία και σέρνοντας σε σύγκρουση μια ολόκληρη ήπειρο: Τρέλα», έγραψε στο Χ και ζήτησε συνάντηση όλων των ηγετών των πολιτικών κομμάτων στη Γαλλία, καθώς και προ ημερησίας συζήτηση επί του θέματος στο κοινοβούλιο.

Η Μαρίν Λεπέν, το ακροδεξιό κόμμα της οποίας είναι το ισχυρότερο της αντιπολίτευσης στην κάτω βουλή, ανέφερε σε ανάρτησή της: «Ο Εμανουέλ Μακρόν το παίζει πολέμαρχος, αλλά μιλάει για τις ζωές των παιδιών μας χωρίς καμιά ανησυχία. Το θέμα αφορά τον πόλεμο ή την ειρήνη στη χώρα μας». Ο Τζόρνταν Μπαρντέλα, ο πρόεδρος του κόμματος της Λεπέν, είπε ότι ο Μακρόν χάνει καθημερινά την ψυχραιμία του. «Ο ρόλος της Γαλλίας είναι να διαμορφώνει ένα μονοπάτι ισορροπίας. Το να υποστηρίζουμε την εμπλοκή των στρατευμάτων μας ενάντια σε μια πυρηνική δύναμη είναι τόσο σοβαρό όσο και απερίσκεπτο», τόνισε.

Ο Ζαν Λικ Μελανσόν, επικεφαλής του αριστερού κόμματος, La France Insoumise, τόνισε πως η αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία θα οδηγούσε τη Γαλλία σε πόλεμο. «Ο πόλεμος εναντίον της Ρωσίας θα ήταν τρέλα. Αυτή η πολεμική λεκτική κλιμάκωση από μια πυρηνική δύναμη εναντίον μιας άλλης μεγάλης πυρηνικής δύναμης είναι ήδη μια ανεύθυνη πράξη». Και Μελανσόν ζήτησε συζήτηση επί του θέματος στο κοινοβούλιο. «Πείτε όχι στον πόλεμο!», τόνισε. Ο Έρικ Σιότι, επικεφαλής των δεξιών Les Républicains, έγραψε στο X ότι οι δηλώσεις Μακρόν «με τρομερές συνέπειες» έγιναν «χωρίς την παραμικρή κοινοβουλευτική συζήτηση». Και διερωτήθηκε: «Έχει πραγματικά μελετηθεί αυτή η θέση;».

Μόνο η Ουκρανία «καλωσόρισε» δημόσια τις δηλώσεις Μακρόν

Ο Μιχάιλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε θετικό ότι άνοιξε μια συζήτηση στη Δύση όσον αφορά το ενδεχόμενο αποστολής χερσαίων δυνάμεων στον πόλεμο και πρόσθεσε ότι δείχνει επίγνωση του κινδύνου που θέτει για την Ευρώπη η ρωσική επιθετικότητα.

«Το ότι άνοιξε μια συζήτηση για το ενδεχόμενο άμεσης υποστήριξης της Ουκρανίας με ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να θεωρηθεί ως επιθυμία να δοθεί η σωστή έμφαση, να σηματοδοτηθούν σαφέστερα οι κίνδυνοι», τόνισε και πρόσθεσε πως σε αυτό το στάδιο είναι σημαντικό να επιταχυνθεί η παράδοση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία.

ieidiseis.gr