13 Φεβ 2024

Οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις μετά το ραντεβού στο Μαξίμου

 


Ούτε η έκπτωση στο ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε οι υποσχέσεις για το πετρέλαιο έπεισαν τους αγρότες να σταματήσουν τα μπλόκα μετά τη συνάντηση που είχαν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Επέστρεψαν στα μπλόκα και προσανατολίζονται.. σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για το επόμενο διάστημα.

«Δεν έχει ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων μας. Και αυτό φάνηκε και μέσα από τη συζήτηση. Πιστεύουμε ότι ο αγώνας μας πρέπει να συνεχιστεί για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα που έχει προβάλει ο αγώνας μας», σημείωσε ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος ενωτικής ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Λάρισας, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου. «Θα αποφασίσουμε στα μπλόκα μας και σε συντονισμό τα περαιτέρω βήματά μας. Ο αγώνας μας συνεχίζεται. Από σήμερα θα ξεκινήσουμε την ενημέρωση και έως αύριο (σ.σ. Τετάρτη (14/2) θα ξέρετε», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Φτάσαμε στο υπέρτατο σημείο της διαπραγμάτευσης. Εμείς δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε. Οι μόνοι αρμόδιοι να αποφασίσουν είναι οι ίδιοι οι αγρότες. Έγινε ένας εποικοδομητικός διάλογος. Τις απαντήσεις θα τις δώσουν οι ίδιοι οι αγρότες», δήλωσε ο Γιάννης Παναγής, αντιπρόεδρος Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου.

«Δεσμεύτηκε ότι θα παρέμβουν άμεσα στην ΚΑΠ και θα επανέλθει η κανονικότητα στην ΚΑΠ [...] Οι συνεταιρισμοί πρέπει να παίξουν έναν καθοριστικό ρόλο [...] Πήραμε κάποια πράγματα, πρέπει να μιλήσουμε για τα θεσμικά μέτρα και όχι τα οικονομικά. Προς τα εκεί πρέπει να κινηθούμε, δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό», όπως ανάφερε ο Παύλος Σατολιάς, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Στον κόμβο του Πλατυκάμπου, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου της περιοχής, Γιάννης Κουκούτσης, ενημέρωσε για τη συνάντηση στο Μαξίμου και έκανε γνωστό πως την Τετάρτη (14/2) θα πραγματοποιηθεί νέα συνέλευση. Εξέφρασε την επιθυμία από κοινού τα μπλόκα να πάρουν απόφαση για το πως θα προχωρήσουν τις κινητοποιήσεις τους καθώς τα μέτρα του πρωθυπουργού αφήνουν πολλά κενά.

Πάντως, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη να έχει νέα συνάντηση το επόμενο διάστημα με επιτροπή από τη Θεσσαλία, όπου και θα συζητηθούν εκτενώς τα προβλήματα της περιοχής.

Βασικό σημείο τριβής μεταξύ της κυβέρνησης και των αγροτών είναι το πετρέλαιο θέρμανσης και η προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Αντιδράσεις υπάρχουν και για την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το αγροτικό ρεύμα, καθώς όπως αναφέρουν οι αγρότες κάνει διαχωρισμό σε αυτούς που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και σε αυτούς που δεν έχουν.

Αργά το βράδυ της Τρίτης (13/2) έγινε συνέλευση αγροτών του μπλόκου Αλμυρού στον ΠΑΘΕ Αθηνών- Θεσσαλονίκης. Ο Χρήστος Παντζιος, που συμμετείχε στη σύσκεψη στο Μαξίμου, ως μέλος της 15μελους επιτροπής των αγροτών, ενημέρωσε για τη συνάντηση προκειμένου να αξιολογήσουν τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Η πρώτη αντίδραση ήταν για κλιμάκωση του αγώνα και κάθοδο στην Αθήνα με τα τρακτέρ. Ωστόσο τελική απόφαση θα ληφθεί από όλα τα μπλόκα της χώρας.

Επικρατέστερο σενάριο είναι η κλιμάκωση του αγώνα των αγροτών με κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το MEGA, υπάρχουν σκέψεις αυτό να γίνει ακόμα και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Ωστόσο, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά από διάλογο και ανάλυση όλων των δεδομένων από τους αγρότες στα μπλόκα.