Γαλαντόμοι προς την Ουκρανία, συγκρατημένοι ως προς τους αγρότες εμφανίστηκαν οι ηγέτες της Ε.Ε χθες, Πέμπτη (2/2), με εκείνους της Γαλλίας ωστόσο να καταγράφουν μία.... σημαντική νίκη.
Υπενθυμίζεται ότι η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής των «27» της Ε.Ε διεξήχθη υπό πολιορκία από χιλιάδες αγρότες που συγκεντρώθηκαν έξω από τις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου, ενώ δεν έλειψαν και τα επεισόδια (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ). Οι αγρότες εκτόξευσαν αυγά και πέτρες κατά των κτηριακών εγκαταστάσεων της Ε.Ε και άναψαν φωτιές, ενώ έριξαν και πυροτεχνήματα για να ασκήσουν πίεση στους ευρωπαίους ηγέτες που συνεδρίαζαν, προκειμένου να κάνουν περισσότερα.
Λίγη ώρα αργότερα, οι ηγέτες της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για την οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας. Πρόκειται για το πακέτο των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο είχε παγώσει εδώ και μήνες λόγω του βέτο που είχε ασκήσει ο Βίκτορ Όρμπαν. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας φέρεται τελικά να υπέκυψε στις πιέσεις και να συμφώνησε στην παροχή του εν λόγω πακέτου στο Κίεβο (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).
Όπως και να έχει, οι Βρυξέλλες προσέφεραν στο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τις «απτές» αποδείξεις πως εξακολουθούν να υποστηρίζουν την Ουκρανία. Το εν λόγω μήνυμα είχε αρχίσει να αμφισβητείται εκ των πραγμάτων, καθώς η οικονομική είχε «παγώσει», όπως και αυτή από τις ΗΠΑ. Λίγο πριν τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την εισβολή της Ρωσίας και καθώς το «άστρο» του Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν είναι πλέον το ίδιο λαμπερό στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, το Κιέβο χωρίς την αναγκαία οικονομική και στρατιωτική βοήθεια από τους δυτικούς συμμάχους, έβλεπε τις πιθανότητές νίκης να εξανεμίζονται (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).
Υπό την πίεση και των επικείμενων ευρωεκλογών του Ιουνίου, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συνοδευόμενη από τους πρωθυπουργούς Βελγίου και Ολλανδίας, έσπευσε στην κυριολεξία –μετά τη λήξη της χθεσινής Συνόδου Κορυφής– να συναντηθεί με εκπροσώπους της ένωσης ευρωπαϊκών συνδικάτων Copa-Cogeca.
Το ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων είχε άλλωστε βρει «χώρο» νωρίτερα και στην ατζέντα της συνόδου, αλλά και στο κείμενο των συμπερασμάτων που υιοθετήθηκε από τους «27», όπου σημείωσαν τις «προκλήσεις και ανησυχίες, που διατύπωσαν οι αγρότες». Σε αυτές τις «προκλήσεις» αναφέρθηκε, άλλωστε, αναλυτικά και η φον ντερ Λάιεν τονίζοντας μάλιστα τον «ουσιαστικό ρόλο» των αγροτών στην οικονομία και κυρίως στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης.
Τόσο η ίδια όσο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, διέψευσαν ότι από την αναθεώρηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού –που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής– σημειώθηκαν περικοπές κονδυλίων στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Η Φον ντερ Λάιεν ανέφερε μάλιστα ότι ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ διαθέτει περίπου 390 δισ. ευρώ, το ένα τρίτο του προϋπολογισμού για τη γεωργία, ενώ υπενθύμισε ότι το 2023 η Ευρώπη παρείχε έκτακτη βοήθεια άνω των 500 εκατ. ευρώ σε αγρότες που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.
Δεσμεύθηκε η Ε.Ε. να υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντα των αγροτών στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τρίτες χώρες, ιδίως όσον αφορά τη διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού, «απαντώντας» ευθέως σε ένα βασικό αίτημα των Ευρωπαίων αγροτών σχετικά με τις εμπορικές συμφωνίες Ε.Ε. με τρίτες χώρες (όπως η Mercosur με χώρες της Λατινικής Αμερικής).
Μαζεύουν τα τρακτέρ οι αγρότες της Γαλλίας
Την ίδια ώρα, στο Παρίσι ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ υποσχόταν να «απλοποιήσει τις καθημερινές ζωές των αγροτών» ανακοινώνοντας μέτρα προκειμένου να κατευνάσει το αγροτικό κίνημα, και στη συνέχεια οι ηγέτες των μεγαλύτερων συνδικάτων κάλεσαν σε αναστολή των κινητοποιήσεων και διάλυση των μπλόκων από τρακτέρ.
Τα μέτρα περιλαμβάνουν αναστολή του σχεδίου περιορισμού χρήσης των παρασιτοκτόνων έως το 2030. Το γαλλικό κράτος θα αφιερώνει «από φέτος και μονίμως» 150 εκατομμύρια ευρώ σε μέτρα για την ελάφρυνση του φορολογικού και κοινωνικού φορτίου των εκτροφέων, υποσχέθηκε ο Ατάλ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Παράλληλα, το Παρίσι θέλει να εμποδίσει την εισαγωγή στη Γαλλία φρούτων και λαχανικών που έχουν καλλιεργηθεί με την χρήση του παρασιτοκτόνου thiaclopride, που είναι απαγορευμένο στην Ευρώπη.
Ο Γκαμπριέλ Ατάλ τάχθηκε επίσης υπέρ της θέσπισης «σαφούς νομοθεσίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον προσδιορισμό του συνθετικού κρέατος», προϊόντος που παρασκευάζεται από κύτταρα ιστών ζώων.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός ζήτησε επίσης το θέμα του περιορισμού των εισαγωγών ουκρανικών σιτηρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση να περιληφθεί στην διαπραγμάτευση. Η ΕΕ δεν έχει περιλάβει τα σιτηρά στον κατάλογο «ευαίσθητων» προϊόντων, για τα οποία μπορεί να ισχύσουν περιορισμοί στις εισαγωγές.
Ο Γκαμπριέλ Ατάλ υποσχέθηκε επίσης την ενίσχυση της υπάρχουσας νομοθεσίας που προστατεύει την αποζημίωση των αγροτών απέναντι στον άγριο πόλεμο των τιμών ανάμεσα στα σουπερμάρκετ από την μία πλευρά και τους διανομείς και προμηθευτές του αγροτοβιομηχανικού τομέα από την άλλη. «Θέλουμε να είμαστε κυρίαρχοι, κυρίαρχοι στην καλλιέργεια, κυρίαρχοι στη συγκομιδή, κυρίαρχοι στην διατροφή μας», είπε.
«Μας άκουσαν σε πολλά σημεία»
Ο Πρόεδρος του Συνδικάτου Νέων Αγροτών, Αρνό Γκεγιό, μίλησε μαζί με τον επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικάτου αγροτών της Γαλλίας FNSEA και είπε: «Καλούμε τα μέλη μας να αναστείλουν τους αποκλεισμούς».
«Μας άκουσαν σε πολλά σημεία, με απτή πρόοδο», συμπεριλαμβανομένων των έκτακτων μέτρων για την οικονομική υποστήριξη των αγροτών και των οινοπαραγωγών που αγωνίζονται, δήλωσε ο Αρνό Ρουσώ, πρόεδρος της FNSEA.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των συνδικάτων οι κυβερνητικές εξαγγελίες κρίνονται σε γενικές γραμμές ικανοποιητικές αν και, όπως ανέφεραν, υπάρχουν ακόμη σημεία τα οποία θα πρέπει να ξεκαθαριστούν.
Ο όρος που θέτουν είναι να λάβουν και γραπτώς τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η κυβέρνηση.
Επιμένουν οι αγρότες του Βελγίου και της Ολλανδίας
Αγρότες που διαμαρτύρονται έχουν αποκλείσει μεθοριακά περάσματα ανάμεσα στο Βέλγιο και την Ολλανδία, ανέφεραν σήμερα μέσω της πλατφόρμας X βελγικά και ολλανδικά κέντρα παρακολούθησης της κυκλοφορίας.
Το μεθοριακό πέρασμα προς την Αμβέρσα, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Βελγίου και δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, είναι ένα από αυτά που έχουν αποκλειστεί.
Τοπικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι οι περισσότεροι διαδηλωτές έρχονται από το Βέλγιο και μερικοί είναι Ολλανδοί.
Το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι οι κυβερνήσεις μπορεί να «μετανιώσουν» τις ενισχύσεις που υπόσχονται στους αγρότες
Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα είπε πως «κατανοεί» τις δυσκολίες των αγροτών που διαδηλώνουν για μέρες σε χώρες της Ευρώπης, ειδικά στη Γαλλία, στο Βέλγιο και στη Γερμανία, τόνισε μολαταύτα πως την ανησυχεί το ότι τα κράτη παρατείνουν τις κρατικές ενισχύσεις, αντί να προχωρήσουν στην κατ’ αυτήν «απαραίτητη» δημοσιονομική σταθεροποίηση.
Μιλώντας στον Τύπο η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα διαβεβαίωσε πως «κατανοεί, από ανθρώπινη άποψη» ότι οι αγρότες «αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες» και «δεν είναι εύκολο να κάνει κάποιος τη δουλειά που κάνουν».
Όμως αν η διάθεση ενισχύσεων «βάζει τις κυβερνήσεις με την πλάτη στον τοίχο και τις εμποδίζει να κάνουν αυτό που είναι απαραίτητο για να ενισχυθούν οι οικονομίες τους, υπάρχει κίνδυνος να έρθει η στιγμή που ίσως το μετανιώσουν», πρόσθεσε.
Το ΔΝΤ επιμένει εδώ και μήνες ότι τα κράτη, ιδιαίτερα τα πιο πλούσια, πρέπει προοδευτικά να τερματίσουν τα μέτρα στήριξης που είχαν προωθήσει για να στηρίξουν τις οικονομίες τους επί πανδημίας, κατόπιν για να αμβλύνουν το πληθωριστικό σοκ, και τις συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα έχει υπογραμμίσει επανειλημμένα τον κίνδυνο τα κράτη να αναγκαστούν να αντιμετωπίσουν οικονομικά σοκ χωρίς τα απαραίτητα δημοσιονομικά περιθώρια, καθώς τα επιτόκια δανεισμού έχουν αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια.
«Συζήτησα με ορισμένο αριθμό αξιωματούχων, ιδίως υπουργούς Οικονομικών, που αναγνωρίζουν την ανάγκη να υπάρξει δημοσιονομική σταθεροποίηση, αλλά λένε επίσης πως είναι δύσκολο να τερματίσουν την υποστήριξη», είπε.
Το ΔΝΤ εισηγείται να «εξετάσετε με συνολικό τρόπο πώς να αποκτήσετε τα απαραίτητα περιθώρια. Μπορείτε να αυξήσετε τα έσοδά σας; Να εγγυηθείτε την ποιότητα των δαπανών σας; Υπάρχει κάτι παραπάνω που μπορείτε να κάνετε;»
Οι κυβερνήσεις βρίσκονται «υπό τεράστια πίεση να επενδύσουν στην ανταγωνιστικότητα, στην πράσινη οικονομία, στην κατάρτιση και στα ταλέντα όσον αφορά την ψηφιακή οικονομία, από πού θα μπορέσουν να έλθουν όλα αυτά τα χρήματα; Η εξυπηρέτηση του χρέους αυξάνεται. Η δημόσια υποστήριξή σας αυξήθηκε για καλούς λόγους και πιέζεστε να συνεχίσετε να ξοδεύετε», επέμεινε η κυρία Γκεοργκίεβα.
Οι διαδηλώσεις των αγροτών στη Γαλλία και στη Γερμανία ειδικά εξώθησαν τις κυβερνήσεις του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του καγκελάριου Όλαφ Σολτς να πολλαπλασιάσουν τις εξαγγελίες τους.
Στη Γαλλία, πέρα από την ενίσχυση των νόμων EGalim (σ.σ. États généraux de l'alimentation), που είχαν σκοπό να εμποδιστεί οι παραγωγοί να πληρώνουν το κόστος των πολέμων τιμών μεταξύ διανομέων, και την χαλάρωση διαφόρων κανόνων, η κυβέρνηση εξήγγειλε μέτρα με κόστος περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ.