Σπύρος Σουρμελίδης
Οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες, κατάφεραν να συμφωνήσουν μέσα σε λίγες ώρες για τα 50 δισ. ευρώ (33 σε δάνεια και 17 δωρεάν βοήθεια) που θα στείλουν στην Ουκρανία, όχι όμως για το πώς θα στηρίξουν τους αγρότες. Στο ίδιο μήκος κύματος, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, προχώρησε σε συμφωνία με τους Αμερικανούς για να στείλει όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία. Δεν κατάφερε όμως να αποσαφηνίσει πόσα χρήματα μπορεί τελικώς να εξασφαλίσει για τους Έλληνες αγρότες. Και μάλιστα για όσους τον προηγούμενο χρόνο έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα σε Θεσσαλία, Έβρο ή Ρόδο. Το ακόμα πιο σημαντικό είναι πως οι Ευρωπαίοι συνολικά, δίνουν κάποια παράταση ζωής στην αγροτική τους οικονομία, αρνούνται όμως να αναστείλουν τις αποφάσεις τους που οδηγούν την ευρωπαϊκή πρωτογενή παραγωγή σε σταδιακό μαρασμό.Αγρότες: Τι να τα κάνουμε τα κάλαντα;
Η Εκθεση Agrotica στη Θεσσαλονίκη έδωσε την ευκαιρία για μια μεγάλη συγκέντρωση και συνάντηση των αγροτών, οι εκπρόσωποι των οποίων απορρίπτουν τις προτάσεις Μητσοτάκη, τις οποίες χαρακτηρίζουν «ψίχουλα», ακόμα και «κάλαντα». «Η ενίσχυση για το αγροτικό πετρέλαιο που μας δίνει η κυβέρνηση είναι κάλαντα, όχι βοήθεια», έλεγε χαρακτηριστικά ένας αγρότης. Στη Θεσσαλονίκη και έξω από την Διεθνή Έκθεση και την Agrotica παραμένουν από την Πέμπτη εκατοντάδες τρακτέρ και αγρότες, οι οποίοι κάθε άλλο παρά ικανοποιημένοι δεν εμφανίστηκαν μετά την επίθεση που δέχθηκαν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την ομιλία του στη Βουλή.
Όπως δήλωσαν εκπρόσωποι των αγροτών, «εμείς ζητάμε το αγροτικό πετρέλαιο βάσει τιμολογίων να το νομοθετήσουν για κάθε χρόνο. Δεν θα παρακαλάμε κάθε χρόνο να ζητάμε αφορολόγητο πετρέλαιο, αλλά με νόμο. Να μην είμαστε κάθε χρόνο στους δρόμους. Για το ρεύμα, σε δύο μήνες δεν θα ξεκινήσει κανένα αγροτικό ρεύμα». «Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού δεν μας καλύπτουν. Εδώ λέμε να σκύψει στα προβλήματα και της υπόλοιπης Ελλάδας. Στα προβλήματα που μας έβγαλαν εδώ, στο δρόμο.
Οι δικές τους πολιτικές μας έβγαλαν εδώ πέρα, δεν βγήκαμε από μόνοι μας, επειδή είμαστε «τραμπούκοι». Όλοι αυτοί εδώ είναι νοικοκυραίοι, όλα αυτά τα μηχανήματα τα έχουν πληρωμένα με αίμα, άλλοι ακόμη τα χρωστάνε. Εκπρόσωπος κτηνοτρόφων αναρωτήθηκε, «γι’ αυτό βγήκαμε στο δρόμο; Να ακούσουμε ότι θα αποκατασταθεί η Λάρισα; Αυτονόητο να αποκατασταθεί. Δεν μπορούμε άλλο ρε παιδιά, δεν αντέχουμε. Οι κτηνοτρόφοι χάσαμε 17.000 μόνο από το «πρασίνισμα» που πήρε πίσω. Κάθε κτηνοτρόφος καταστρέφεται… Είναι να πάρουμε το πρωί τα κοπάδια και να πάμε να τα σφάξουμε, όλα». «Συμπάσχουμε με τους φίλους αγρότες σε Λάρισα και Καρδίτσα, αλλά δεν είναι μόνο αυτοί. Αν θέλουν να ζήσουν αυτοί και να πεθάνουν οι υπόλοιποι, πρέπει ο πρωθυπουργός να μας το πει εδώ και τώρα», σημείωσε εκπρόσωπος των αγροτών της Χαλκιδικής.
Οι αγρότες ζητούν επίσης θέσπιση αφορολόγητου πετρελαίου και χαρακτήρισαν «ελάχιστη» την εξαγγελία μείωσης των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας κατά 10%, σε σχέση με όσα ξοδεύουν. Ζητούν την θέσπιση τιμής πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα στο αγροτικό ρεύμα (τιμή που παρείχαν οι εταιρείες πριν την έκρηξη της ακρίβειας και σήμερα έχει αυξηθεί κατά 130%-140% στα 0,16-0,17 ευρώ). Άμεσα μετά την ολοκλήρωση των εξαγγελιών Μητσοτάκη ξεκίνησε συνέλευση στο χώρο, προκειμένου να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Σε κάθε περίπτωση, κάνουν σαφές ότι τα μπλόκα θα παραμείνουν στις θέσεις τους και οι ίδιοι θα παραμείνουν στη Θεσσαλονίκη και την Agrotica.
Μετά τα καλοπιάσματα οι απειλές
Το περίεργο είναι πως ο πρωθυπουργός μετά τα λόγια κατανόησης που έχει εδώ και μέρες, απάντησε στην άρνηση των αγροτών με επίθεση. Υποστηρίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ, πως όσα ακούγονται αποτελούν fake news που διαδίδονται από καφενείο σε καφενείο και αγροτοπατέρες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να βάλει ταφόπλακα στις δίκαιες διεκδικήσεις τους, λέγοντας πως επί διακυβέρνησης του «δεν θα αναβιώσει το σύνθημα «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά» και πως «οι εποχές των λεφτόδεντρων έχουν περάσει». Κάποιοι θέλουν να τα ξαναφυτέψουν σε λάθος εποχή». «Πείτε μου έναν Θεσσαλό που πληροί τις προϋποθέσεις και δεν έχει πάρει την πρώτη αρωγή» υποστήριξε ο πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας ότι όσοι δεν πήραν δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις και κάνοντας λόγο για ψέματα. « Πρόκειται για fake news που ταξιδεύουν εύκολα από καφενείο σε καφενείο από τον κάθε αγροτοπατέρα», υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε λέγοντας «τζάμπα χρήμα δεν πρόκειται να μοιράσω». Ο πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει για ποιο λόγο έχουν καθυστερήσει οι αποζημιώσεις και για ποιο λόγο δεν απαντούν στους αγρότες και κτηνοτρόφους για τα ποσά της αποζημίωσης και τον χρόνο πληρωμής τους υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν αντικειμενικά προβλήματα αλλά και λείπουν βασικά δικαιολογητικά από τους αγρότες, υποστηρίζοντας ότι μόνο 4.000 έχουν καταθέσει.