28 Φεβ 2024

Donald Trump> Πέρασε σαν σίφουνας και από το Michigan. Μόνο με σφαίρες μπορούν να τον σταματήσουν

 

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump κέρδισε τις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών του Μίσιγκαν την Τρίτη έναντι της αντιπάλου του Niki Haley. Το αποτέλεσμα της αναμέτρησης ως προς τον τελικό νικητή οριστικοποιήθηκε ακριβώς στις 21:00 (τοπική ώρα), τη στιγμή δηλαδή που έκλεισαν όλες οι κάλπες της Πολιτείας- με τον Trump να προηγείται ως εκείνη τη στιγμή της Haley με ποσοστό 65% έναντι 30,9%, με ήδη καταμετρημένο το 12%.

Ωστόσο, η πλευρά της Haley δήλωσε την Τρίτη το βράδυ ότι η νίκη του Trump με 30 και πλέον πόντους εξακολουθεί να δείχνει αδυναμία του πρώην προέδρου ως προς τις γενικές εκλογές.

«Ο Joe Biden χάνει περίπου το 20% των ψήφων των Δημοκρατικών σήμερα (σύμφωνα με τα αποτελέσματα των προκριματικών στους Δημοκρατικούς) και πολλοί λένε ότι αυτό είναι σημάδι της αδυναμίας του όσον αφορά τον Νοέμβριο. Ο Donald Trump χάνει περίπου το 35% των ψήφων. Αυτό είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι για τον Trump για τον Νοέμβριο», δήλωσε η εκπρόσωπος της Haley, Olivia Perez-Cubas.

Πράγματι, ο Πρόεδρος Joe Biden έχασε ψήφους στο Μίσιγκαν με την ψήφο των αποκαλούμενων «αδέσμευτων» λόγω της υποστήριξής του στον πόλεμο του Ισραήλ και της Hamas, με τις μεγάλες αραβοαμερικανικές κοινότητες της Πολιτείας να είναι τρομοκρατημένες από τον μεγάλο αριθμό νεκρών Παλαιστινίων αμάχων. Η «αδέσμευτη» ψήφος κυμαίνεται γύρω στο 15 τοις εκατό.

Ο Trump, ωστόσο, κέρδισε περισσότερες ψήφους από τον Biden στις παράλληλες εκλογές, παρά το γεγονός ότι η Haley κατέκτησε περίπου το 30 τοις εκατό αυτών που ψήφισαν στο Μίσιγκαν, με καταμετρημένο το 19 τοις εκατό των ψήφων.

«Έχουμε ένα πολύ απλό έργο: Πρέπει να κερδίσουμε στις 5 Νοεμβρίου, και θα κερδίσουμε με μεγάλη διαφορά, και δεν θα μοιάζει με τίποτα που έχει δει κανείς ποτέ. Θα είναι φανταστικό. Κερδίζουμε το Μίσιγκαν. Κερδίζουμε τα πάντα», είπε ο Trump στις πρώτες δηλώσεις του.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ κέρδισε τη Haley και στις τέσσερις πολιτείες των πρώτων προκριματικών, όπου και οι δύο εμφανίστηκαν στο ψηφοδέλτιο -Αϊόβα, Νιου Χάμσαϊρ, Νότια Καρολίνα και τώρα Μίσιγκαν.

Η Haley, ωστόσο, έχει υποσχεθεί να συνεχίσει την προεκλογική εκστρατεία της, λέγοντας στους υποστηρικτές της στο Τσάρλεστον το βράδυ του Σαββάτου ότι θα συνεχίσει στον αγώνα μέχρι τη Σούπερ Τρίτη, στις 5 Μαρτίου, όταν 16 πολιτείες και η Αμερικανική Σαμόα θα διεξαγάγουν προκριματικές εκλογές.

Στο Μίσιγκαν, οι ψηφοφόροι μπορούσαν να επιλέξουν να ψηφίσουν Ρεπουμπλικάνους ή Δημοκρατικούς στις προκριματικές εκλογές, κάτι που σημαίνει ότι υπήρχε πιθανότητα Δημοκρατικοί και ανεξάρτητοι να άλλαξαν στρατόπεδο προκειμένου να βοηθήσουν τη Haley, όπως έκαναν ορισμένοι στη Νότια Καρολίνα το Σάββατο. Οι Ρεπουμπλικανοί θα δώσουν το χρίσμα στον υποψήφιό τους σε συνέδριο στα μέσα Ιουλίου, οι Δημοκρατικοί στα μέσα Αυγούστου.