Με τον ΟΗΕ να προειδοποιεί για εκτόξευση του αριθμού των θανάτων των παιδιών στη Γάζα λόγω της πείνας και των ασθενειών – αναφέρεται πως 9 στα 10 παιδιά έχουν μολυσματικές ασθένειες – αλλά και της έλλειψης φαρμάκων, οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Hamas συνεχίζονται με αμείωτη ένταση στα νότια εδάφη της Λωρίδας της Γάζας.Σε διπλωματικό επίπεδο, καταγράφεται το απόλυτο αδιέξοδο.
Οι ΗΠΑ αναμένεται να ασκήσουν βέτο σε απόφαση του ΟΗΕ που ζητά την άμεση κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους, ενώ φέρονται να είναι έτοιμες να παρουσιάσουν ένα «ανταγωνιστικό» σχέδιο που θα προβλέπει προσωρινή εκεχειρία μόνο εάν αυτή θα είναι εφαρμόσιμη και εφόσον θα προβλέπει την απελευθέρωση όλων των ομήρων.
Πρόκειται για πρόταση που όπως γίνεται αντιληπτό, είναι αδύνατο να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Την ίδια στιγμή, οι Ισραηλινοί ξεκαθαρίζουν – και παρά τις διεθνείς αντιδράσεις – ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες και συγκεκριμένα έως το Ραμαζάνι που αρχίζει στις 10 Μαρτίου, θα εξαπολύσουν την χερσαία επίθεση τους στη Rafah, η οποία όπως υποστηρίζουν, είναι το τελευταίο οχυρό της Hamas.
Τραγωδία
Η κατάσταση στη Γάζα είναι ζοφερή και ο ΟΗΕ προειδοποιεί πως είναι πολύ πιθανό μέσα στις επόμενες εβδομάδες η περιοχή να δει μια εκρηκτική αύξηση του αριθμού των θανάτων παιδιών λόγω της πείνας και των μολυσματικών ασθενειών.
Εκτιμάται πως 9 στα 10 παιδιά κάτω των 5 ετών ήδη νοσούν, τη στιγμή που ούτε νοσοκομεία λειτουργούν επαρκώς ούτε φάρμακα υπάρχουν.
Πέρα όμως από τους άρρωστους και τους τραυματίες, οι οποίοι καθημερινά ανέρχονται σε εκατοντάδες, τεράστιο είναι το πρόβλημα της έλλειψης τροφίμων και πόσιμου νερού, αγαθά που είναι σχεδόν τελείως δυσεύρετα σε πολλές περιοχές της Γάζας.
Βάσει των στοιχείων, το 81% των νοικοκυριών στη Γάζα δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό, με το κάθε νοικοκυριό να έχει πρόσβαση σε λιγότερο από 1 λίτρο για κάθε άτομο την ημέρα.
«Η Λωρίδα της Γάζας οδεύει να δει έκρηξη του αριθμού των θανάτων παιδιών που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, κάτι που θα επιδείνωνε το ήδη αφόρητο επίπεδο θανάτων παιδιών σε αυτήν» αναφέρει η UNICEF ενώ ο Mark Ryan από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας υποστηρίζει πως «πείνα και αρρώστιες είναι ένας θανατηφόρος συνδυασμός».
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πάνω από το 15% των παιδιών ηλικίας κάτω των 2 ετών είναι αντιμέτωπο με οξύ υποσιτισμό στο βόρειο τμήμα της Γάζας, όπου δεν φτάνει καμία ανθρωπιστική βοήθεια – δεν αποκλείεται μάλιστα η κατάσταση να είναι ακόμα χειρότερη, μια και τα στοιχεία αφορούν τον περασμένο Ιανουάριο – ενώ στη νότια Γάζα περίπου το 5% των παιδιών κάτω των 2 ετών υφίσταται οξύ υποσιτισμό.
Επισημαίνεται μάλιστα πως δεν υπάρχει παγκόσμιο προηγούμενο όσον αφορά την επισιτιστική επιδείνωση ενός πληθυσμού σε αυτόν τον βαθμό μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες.
Μέχρι τη Rafah
Παρά τη δραματική αυτή κατάσταση, οι Ισραηλινοί δηλώνουν αποφασισμένοι να πάνε μέχρι τέλους.
Παρά τις εκκλήσεις να μην πραγματοποιηθεί η χερσαία εισβολή στη Rafah, όπου έχουν συγκεντρωθεί περίπου 1,5 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι που έχουν εκτοπιστεί από άλλα εδάφη της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός αλλά και η ισραηλινή κυβέρνηση δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν, καθώς όπως υποστηρίζουν, η Rafah είναι το τελευταίο οχυρό της Hamas.
Μάλιστα το Ισραήλ έδωσε τελεσίγραφο στην Hamas να απελευθερώσει όλους τους ομήρους έως το Ραμαζάνι, το οποίο αρχίζει στις 10 Μαρτίου, διαφορετικά θα αρχίσει την επίθεση του στη Rafah.
Το τελευταίο 24ωρο, ο IDF συνέχισε τους βομβαρδισμούς τόσο στην Khan Yunis όσο και σε μια περιοχή που βρίσκεται κοντά στη Rafah, προετοιμάζοντας με αυτόν τον τρόπο την επικείμενη επίθεση.
Πιέσεις ΗΠΑ: Μην επιτεθείτε στη Rafah – Ζητά προσωρινή εκεχειρία… με όρους
Πάντως, οι ΗΠΑ πιέζουν το Ισραήλ να μην επιτεθεί στη Rafah, ενώ για πρώτη φορά τάσσονται υπέρ μιας προσωρινής εκεχειρίας εφόσον αυτή θα μπορεί να εφαρμοστεί και εφόσον προβλέπει την απελευθέρωση από την Hamas όλων των ομήρων.
Πρόκειται για μια πρόταση που αφήνει αρκετές δυνατότητες στους Ισραηλινούς… να ελιχθούν.
Σε κάθε περίπτωση θεωρείται πως αυτή η πρόταση των Αμερικάνων δεν πρόκειται να έχει καμία επιτυχία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Επιπλέον, οι Αμερικάνοι ζητούν από τους Ισραηλινούς να εγκαταλείψουν τα σχέδια επίθεσης στη Rafah, σημειώνοντας πως δεν μπορεί να γίνει καμία επίθεση υπό τις παρούσες συνθήκες.
Αδιέξοδο στον ΟΗΕ
Εξίσου αποτυχημένο θεωρείται πως θα είναι και το ψήφισμα που θα κατατεθεί στον ΟΗΕ, το οποίο ζητά την άμεση κατάπαυση του πυρός.
Το κείμενο αυτό αναμένεται να πέσει στο βέτο των ΗΠΑ, οι οποίες προβάλλουν ως επιχείρημα για την καταψήφισή του, ότι μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις και ότι δεν θα βελτιώσει καθόλου την κατάσταση στο πεδίο.
Το κείμενο «ζητά άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός που πρέπει να τηρηθεί από όλα τα μέρη», ενώ απορρίπτει «τον εξαναγκαστικό εκτοπισμό του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού» και αξιώνει να σταματήσει αμέσως αυτή η «παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
Πάνω από 29.000 νεκροί
Και ενώ οι προειδοποιήσεις των ανθρωπιστικών οργανώσεων επισημαίνουν τον κίνδυνο εκρηκτικής αύξησης των θανάτων παιδιών, έως σήμερα ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 29.195 νεκρούς και για περισσότερους από 69.000 τραυματίες.
Στην πλειονότητά τους τα θύματα είναι παιδιά και γυναίκες.
Ισραήλ: Στους 12.000 οι νεκροί μαχητές της Hamas
Σύμφωνα με το Ισραήλ, από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα έχουν εξουδετερωθεί μέχρι στιγμής 12.000 μαχητές της Hamas.
Από την πλευρά της η Hamas υποστηρίζει ότι ο αριθμός των νεκρών μελών της είναι πολύ χαμηλότερος και ανέρχεται σε περίπου 6.000.
www.bankingnews.gr