10 Φεβ 2024

Στην παγίδα η ΕΕ - Έκοψε το φτηνό ρωσικό αέριο, εξαρτήθηκε από το ακριβό LNG των ΗΠΑ και τώρα ο Biden... της το κόβει

 Την άνοιξη του 2022, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρωτοστατούσης της Γερμανίας, αποφάσισαν να περιορίσουν δραματικά τις... εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία - υποτίθεται για να τιμωρήσουν τον Putin, τελικά όμως τιμώρησαν τους πολίτες τους.

Τιμώρησαν τους πολίτες τους γιατί αντικαθιστώντας το ρωσικό φυσικό αέριο που ως τότε αγόραζαν φτηνά, με αμερικανικό LNG, υγροποιημένο δηλαδή φυσικό αέριο το οποίο ερχόταν με πλοία από τις ΗΠΑ, την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και το οποίο είχε ασταθή προσφορά και υψηλότερες τιμές προκάλεσαν μια ενεργειακή πληθωριστική κρίση.
Βάσει των στοιχειών για το 2023, η Ευρώπη είναι ουσιαστικά πλήρως εξαρτημένη από το αμερικανικό LNG, καθώς έλαβε το 52% των φορτίων του αμερικανικού LNG, μπροστά από την Ασία που έλαβε το 30% και τη Νότια Αμερική και την Καραϊβική που έλαβαν το 7%.

Το ακριβό αμερικανικό LNG

Και γιατί η Ευρώπη πλήρωνε πολύ ακριβότερα το αμερικανικό LNG σε σχέση με το ρωσικό φυσικό αέριο;
Αυτό κατά κύριο λόγο είχε να κάνει με το ότι υπήρχαν προβλήματα στην προσφορά του αμερικανικού φυσικού αερίου, είτε επειδή κάποιες πεπαλαιωμένες μονάδες περιόριζαν κάθε τόσο την παραγωγή, είτε επειδή οι αμερικανικές Πολιτείες χρειάζονταν κατά διαστήματα περισσότερο φυσικό άεριο για την εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή, κυρίως σε κύματα καύσωνα ή ψύχους.
Επίσης οφείλονταν στο ότι δεν υπήρχαν αρκετοί τερματικοί σταθμοί παραγωγής LNG στις δυτικές ακτές των ΗΠΑ. 
To 2022 ο Biden είχε υποσχεθεί στους Ευρωπαίους ότι θα δώσει εγκρίσεις για την κατασκευή νέων τερματικών σταθμών στο Τέξας με ταχύτατες διαδικασίες.

Ο Biden πάγωσε τη αδειδότηση νέων τερματικών σταθμών LNG

Όμως τον Ιανουάριο η αμερικανική κυβέρνηση πάγωσε τη διαδικασία έγκρισης για την κατασκευή νέων τερματικών σταθμών LNG, και κυρίως πάγωσε τις εξαγωγές LNG
Αρχικά η απόφαση αυτή της κυβέρνησης Biden αποδόθηκε σε διάθεση του προέδρου των Δημοκρατικών να τιμωρήσει την πολιτεία του Τέξας για τη συνοριακή διαμάχη με την Ουάσιγκτον.
Πλέον όμως σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, η κίνηση αυτή αποδίδεται σε μια επιτυχημένη εκστρατεία πλούσιων χορηγών που πιέζουν την κυβέρνηση Biden να απομακρυνθεί από το LNG.
Όπως αναφέρει το δημοσιευμα της Wall Street Journal, «οι Rockefellers, μαζί με άλλους πλούσιους χορηγούς, συμπεριλαμβανομένης τυ φιλανθρωπικού ιδρύματος του Michael Bloomberg, έχουν προσφέρει εκατομμύρια δολάρια τα τελευταία χρόνια σε περιβαλλοντικές ομάδες πρώτης γραμμής που αγωνίζονται ενάντια σε έργα ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένων των τερματικών σταθμών LNG που επρόκειτο να κατασκευαστούν στην ακτή του Κόλπου του Μεξικού».
Το 2018, ένα ταμείο που δημιουργήθηκε από τους κληρονόμους του John D. Rockefeller - το λεγόμενο Rockefeller Family Fund  - ξεκίνησε ένα πράσινο ταμείο που ονομάζεται Funder Collaborative on Oil and Gas, με σκοπό να ενθαρρύνει το πράσινο κίνημα να αναλάβει δράση ενάντια στην ηγετική θέση της χώρας ως εξαγωγέα πετρεαλίου και φυσικού αερίου.
Μερικοί από τους κληρονόμους μάλιστα του Rockefeller  διεξάγουν εκστρατεία για χρόνια κατά της Exxon Mobil - απόγονου της Standard Oil - της εταιρείας ορυκτών καυσίμων που ίδρυσε ο πρόγονός τους.
Το 2019 η Funder Collaborative έστειλε ένα σημείωμα σε ΜΚΟ για να αξιολογήσει το επίπεδο ενδιαφέροντός τους σε μια εκστρατεία ενάντια στη βιομηχανία LNG αλλά δεν βρήκε μεγάλο ενδιαφέρον.

Πάγωσε επίσης τις εξαγωγές LNG προς την Ευρώπη

Έως πρότινος μάλιστα οι περισσότεροι χρηματοδότες της πράσινης μετάβασης δεν έδιναν ιδιαίτερη προσοχή στις εξαγωγές LNG, εν μέρει λόγω της αμφιθυμίας σχετικά με τον ρόλο που θα έπρεπε να παίξει το φυσικό αέριο στην ενεργειακή μετάβαση.
Επιπλέον, ορισμένες προηγούμενες εκστρατείες για να εγκαταλειφθούν έργα κατασκευής τερματικών σταθμών LNG ήταν ανεπιτυχείς, περιορίζοντας τη διάθεση ορισμένων χορηγών και μεγάλων περιβαλλοντικών οργανώσεων να συνεχίσουν τις εκστρατείες τους με στόχο το LNG.
Τον περασμένο μήνα, όμως και αφότου έγινε γνωστό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναδείχτηκαν το 2023 ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στον κόσμο, η κυβέρνηση Biden όμως, παρά τις υποσχέσεις της προς τους Ευρωπαίους ότι οι ΗΠΑ θα γίνουν τροφοδότης της Ευρώπης με φυσικό αέριο, πάγωσε τη διαδικασία έγκρισης για την κατασκευή νέων τερματικών σταθμών LNG.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Wall Street Journal, η κυβέρνηση πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση υπό την επιρροή της πίεσης συγκεκριμένων περιβαλλοντικών ομάδων και από τα νέα στοιχεία σχετικά με τις εκπομπές ρύπων από τις εγκαταστάσεις LNG.
Η αμερικανική κυβέρνηση πάγωσε τις εξαγωγές LNG προς όλες τις χώρες πλην των 40 κρατών της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου - στις οποίες περιλαμβάνονται πολλές χώρες της αμερικανικής ηπείρου αλλά όχι τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σοκ στον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου

Η κίνηση αυτή συγκλόνισε τον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα οι Ρεπουμπλικάνοι να πραγματοποιήσουν ακρόαση και να ζητήσουν έρευνα του Κογκρέσσου για την συγκεκριμένη απόφαση.
Στη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου του Κογκρέσσου που έγινε μάλιστα στις 4 Φεβρουαρίου, αναφέρει η Wall Street Journal, οι βουλευτές προβληματίστηκαν αν ο πραγματικός λόγος της απαγόρευσης είναι διαφορετικός από τον επίσημα προβαλλόμενο και υποκρύπτει πρόθεση του Biden να σταματήσουν οι εισαγωγές για να μειωθούν οι εγχώριες τιμές ενέργειας.
«Η απαγόρευση των εξαγωγών LNG θα σημαίνει στην πραγματικότητα υψηλότερες τιμές στο εσωτερικό για τους Αμερικανούς», ήταν η άποψη που εκφράστηκε, γιατί οι περιορισμοί στις εξαγωγές θα φέρουν  μείωση των επενδύσεων και τελικά θα οδηγήσουν σε υψηλότερες τιμές στο εσωτερικό για τους Αμερικανούς.
Βεβαίως δεν ήταν δυνατό να ασχοληθεί και δεν ασχολήθηκε το αμερικανικό Κογκρέσσο με το τι θα κάνει η Ευρώπη, αν κοπεί το αμερικανικό LNG.
Θα έχει άλλη μια κολασμένη χρονιά - σαν το 2022 - με τις τιμές της ενέργειας στην στρατόσφαιρα;
Μπορούν οι ευρωπαϊκές οικονομίες να αντέξουν ξανά κάτι τέτοιο;

www.bankingnews.gr