Η αίσθηση που μεταφέρει είναι ότι εν πολλοίς τα πράγματα έχουν αφεθεί στον αυτόματο πιλότο δίχως να υπάρχει ουσιαστική μέριμνα για την οικονομική, αναπτυξιακή και πληθυσμιακή ανάταξη της νευραλγικής αυτής περιφέρειας με αποτέλεσμα ακόμα και ο Έβρος με τον ιδιαίτερο ρόλο που προαναφέρθηκε να υφίσταται την δημογραφική πίεση η οποία λαμβάνει την μορφή κατάρρευσης. Τονίζει ότι σημειώνεται μία διαδικασία αντικατάστασης πληθυσμού αφού ξένοι εκτός περιοχής και εκτός Ελλάδος σε αγοράζουν ακίνητα από τους ντόπιους οι οποίοι είτε φεύγουν ορισμένοι εξ’αυτών είτε έχουν αποβιώσει και οι συγγενείς τους δε μένουν πλέον εκεί. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή η δε ενασχόλησή της Πολιτείας είαι αναντίστοιχη με την κρισιμότητα του ζητήματος. Μετά από διαδοχικές κοινοβουλευτικές και άλλες επιτροπές για την ανάταξη της Θράκης αποτέλεσμα δεν υπήρξε και ο λόγος είναι ότι κατά κανόνα αυτές οι επιτροπές δεν αποτελούντο από ανθρώπους οι οποίοι είχαν και γνώση της περιοχής και όραμα για την περιοχή και κυρίως δεν είχαν αποφασιστικότητα να σταματήσουν την φθορά.
28 Φεβ 2024
Η Θράκη στην τύχη της… Ιδού η κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο (vid.)
Ο συγγραφέας, οικονομικός και τραπεζικός σύμβουλος Αναστάσιος Λαυρέντζος με αφορμή πρόσφατη ομιλία του στην Αλεξανδρούπολη για το δημογραφικό καταγράφει την κατάσταση που... επικρατεί στον νομό Έβρου και κατ’ επέκταση σε ολόκληρη την Θράκη, για την οποία εξάλλου έχει εκδόσει βιβλίο.
Ο νομός Έβρου έχει ιδιαίτερη σημασία επειδή είναι το πληθυσμιακό ανάχωμα μεταξύ του έντονου μουσουλμανικού στοιχείου στους δύο άλλους νομούς της Θράκης δυτικά και της Τουρκίας ανατολικά. Παραθέτει τα στοιχεία της δημογραφικής κατάρρευσης της Θράκης ειδικά όμως στον Έβρο έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία, η δε δημογραφική απομείωση αφορά πλέον και στα αστικά κέντρα και όχι μόνο στα χωριά.
Οικονομικό σχέδιο για την ανάπτυξη της περιοχής δεν υπάρχει με αποτέλεσμα η πληθυσμιακή αιμορραγία να συνεχίζεται.