Ένα έργο που κόστισε εκατομμύρια ευρώ προκειμένου ο κάμπος της Θεσσαλίας να μην υδρεύεται από τα ακατάλληλα νερά των γεωτρήσεων, έχει σταματήσει να λειτουργεί εδώ ...και 1,5 μήνα λόγω έλλειψης προσωπικού (!!!). Κατά συνέπεια οι κάτοικοι συγκεκριμένων περιοχών της Θεσσαλίας, στους Δήμους Σοφάδων, Παλαμά και Καρδίτσας, εξακολουθούν να υφίστανται μια απίστευτη ταλαιπωρία, καθώς αναγκάζονται να υδρεύονται από τις γεωτρήσεις που είναι στην πλειοψηφία τους ακατάλληλες.
Πρόκειται για το έργο ύδρευσης που κατασκευάστηκε στη λίμνη του Σμοκόβου, το οποίο εγκαινιάστηκε «εν χορδαίς και οργάνοις» και με πλατιά χαμόγελα, στις 8 Δεκεμβρίου από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ωστόσο μετά από την πάροδο δύο μηνών ο ταμιευτήρας – διυλιστήριο σταμάτησε να λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού!
Όπως προκύπτει από τα όσα καταγγέλλονται, δεν υπήρξε από τον κρατικό μηχανισμό η παραμικρή συνεννόηση με τους αρμόδιους Δήμους της περιοχής προκειμένου να έχουν το απαραίτητο προσωπικό για την εύρυθμη λειτουργία του έργου, ούτε και ο απαραίτητος μεταξύ τους συντονισμός, ώστε να αποφευχθεί το «μπλακ- άουτ».
Πριν από τα εγκαίνια, ο κατασκευαστής του έργου το δούλεψε δοκιμαστικά για έξι μήνες με δικό του προσωπικό, ενώ μετά την επίσημη παράδοση, το λειτούργησε για άλλους δύο μήνες χωρίς πρόβλημα, εξασφαλίζοντας την υδροδότηση όλης της περιοχής με καθαρό νερό.
Στη συνέχεια βέβαια, ο κατασκευαστής ζήτησε ένα κονδύλι ύψους 41.000 ευρώ το μήνα για να καλυφθεί ο οικονομικός προϋπολογισμός (σ.σ οι μισθοδοσίες των υπαλλήλων κ.α) ούτως ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα η εύρυθμη λειτουργία του έργου υδροδότησης. Προφανώς, δεν έλαβε καμία απάντηση από τους αρμοδίους στο αίτημα του, με συνέπεια να διακοπεί εδώ και 1,5 μήνα η λειτουργία του.
Όπως ανακοινώθηκε την ημέρα των εγκαινίων, το εν λόγω έργο προορίζεται για να υδροδοτεί 42 οικισμούς της ανατολικής πλευράς της Π.Ε. Καρδίτσας, στους Δήμους Σοφάδων, Παλαμά και Καρδίτσας, από τη λίμνη του Σμοκόβου. Περιλαμβάνει δίκτυο μεταφοράς και διανομής συνολικού μήκους περίπου 190 χιλιομέτρων, με τέσσερα τοπικά αντλιοστάσια ανύψωσης.
Η νέα λιμνοδεξαμενή, το διυλιστήριο και οι υπόλοιπες υποδομές για τον καθαρισμό και την αποθήκευση νερού έχουν δυνατότητα επεξεργασίας 16.875 κυβικών μέτρων νερού ανά ημέρα, παρέχοντας υψηλής ποιότητας πόσιμο νερό σε περίπου 55.000 κατοίκους και επισκέπτες, ενώ καταργούνται οι σημερινές υδρευτικές γεωτρήσεις στην περιοχή.
Όπως λέχθηκε κατά την τελετή των εγκαινίων, αποό το έργο αυτό θα υπάρξουν σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη, καθώς η εκτιμώμενη μείωση του ενεργειακού κόστους των τοπικών ΔΕΥΑ για την υδροδότηση των εξυπηρετούμενων οικισμών υπολογίζεται σε ποσοστό 60-65%.
zougla.gr