25 Μαρ 2024

Αυτός είναι ο βρόμικος εκλογικός στρατός του Κυριάκου Μητσοτάκη – Έτσι πήρε το 41%

 Τον Ιανουάριο του 2023 ο ιστότοπος newsbomb.gr δημοσιεύει ένα ρεπορτάζ με τίτλο «Σκάνδαλο Majoritas: To Μαξίμου χρησιμοποιεί... ευαίσθητα προσωπικά μας δεδομένα για πολιτικές καμπάνιες». 

Στο εν λόγω ρεπορτάζ, το οποίο δίνει υπόσταση σε φήμες που υπήρχαν για ρουμανική εταιρεία που χρησιμοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να κάνει καμπάνιες προσωπικής στόχευσης, κατονομάζονται η εταιρεία Majoritas και η σχετιζόμενη με αυτήν Questia. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι δύο εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα από το 2018, υπό τις οδηγίες του διευθύνοντα συμβούλου της Majoritas Ρουμάνου Λούσιαν Ντεσπόιου. Σύμφωνα με το Newsbomb είναι αδιαμφισβήτητη η χρήση προσωπικών δεδομένων των πολιτών ώστε να συρθεί το κοινό σε… θέσεις Μητσοτάκη. Οι μέθοδοι χειραγώγησης με χρήση προσωπικών δεδομένων έγιναν γνωστές το 2018, όταν αποκαλύφθηκε ότι η βρετανική εταιρεία Cambridge Analytica συνέλεξε προσωπικά δεδομένα 87 εκατ. χρηστών του Facebook. Από την ανάλυση των δεδομένων αυτών δημιούργησε το ψυχολογικό προφίλ των χρηστών, στους οποίους στη συνέχεια έστελνε στοχευμένα μηνύματα, που έφταναν ως την πολιτική τους χειραγώγηση. Η Cambridge Analytica εργάστηκε για την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ το 2016, ενώ είχε παρέμβαση και στο δημοψήφισμα για το Brexit.

Διαβάστε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Κώστα Βαξεβάνη που δημοσιεύτηκε στο documento και ακολουθεί:

Το σκάνδαλο της χρήσης προσωπικών δεδομένων από τη Μισέλ Ασημακοπούλου οδήγησε το Documento σε μια έρευνα για τη Majoritas, υπό το βασικό ερώτημα αν έστησε έναν βρόμικο πολιτικό πόλεμο και χειραγώγησε το πολιτικό κοινό με χρήση προσωπικών δεδομένων στην Ελλάδα. Η απάντηση είναι «ναι». Πρόκειται για αμαρτωλή εταιρεία που μπήκε στην υπηρεσία του Κυρ. Μητσοτάκη και η οποία φαίνεται να ευθύνεται για μια σειρά από soft πραξικοπήματα στα Βαλκάνια.

Η ομάδα Ισραηλινών στα Βαλκάνια

Η Cambridge Analytica, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο των αποκαλύψεων, είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου σε ένα σύστημα επιβολής πολιτικής και χειραγώγησης, το οποίο ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 2010 στα Βαλκάνια και ανέβασε στην εξουσία πρωθυπουργούς. Οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης, χωρίς ιδιαίτερη κουλτούρα εκλογών, ήταν πεδίο πρόκλησης για διεφθαρμένους κυρίως ολιγάρχες που αναζητούσαν τρόπο να επιβληθούν τον καιρό της δημοκρατίας.

Η βοήθεια προήλθε από το Ισραήλ. Λιγότεροι από δέκα σύμβουλοι έφτασαν από το Τελ Αβίβ στα Βαλκάνια για να αναλάβουν εκλογικές καμπάνιες υποψηφίων. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν δεν είχαν τίποτε παραδοσιακά πολιτικό. Είχαν στοιχεία μαύρης προπαγάνδας, ψυχολογικού πολέμου, συκοφάντησης του αντιπάλου και διασποράς ψευδών ειδήσεων και φημών μέσα από χιλιάδες ψεύτικους λογαριασμούς στα social media. Γκουρού της ομάδας που έφτασε στα Βαλκάνια ήταν ο Ταλ Σίλμπερσταϊν, ο οποίος συνοδεύτηκε από τον μετέπειτα μετρ της χειραγώγησης Ασάφ Εϊσίν, τον Σούκι Σαπίρο, τον Σεφί Σάκεντ και τον Μοσέ Γκλούγκχαφτ. Οι δύο τελευταίοι είχαν το προφίλ των ειδικών σε προπαγανδιστικές επιθέσεις και δολοφονίες χαρακτήρα ενάντια σε κινήματα και ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Την ίδια εποχή, για την ακρίβεια το 2016, η μητρική εταιρεία της Cambridge Analytica, SCL, ανοίγει γραφείο στα Βαλκάνια με επικεφαλής τον Νίκολα Σπάσοφ, πολιτικό αναλυτή από τα Σκόπια. Η SCL όμως βρίσκεται ήδη στη Ρουμανία. Επικεφαλής του γραφείου είναι ο Νταν Αβράμ Μουρεσάν, γιος του πρώην υπουργού Γεωργίας της Ρουμανίας ο οποίος καταδικάστηκε για διαφθορά. Ο γιος Μουρεσάν βρέθηκε νεκρός στην Κένυα κατά τη διάρκεια εκστρατείας επιρροής στις εκλογές υπέρ του Ουχούρου Κενιάτα. Η Ρουμανία γίνεται το κέντρο καθοδήγησης προεκλογικών εκστρατειών πελατών στα Βαλκάνια. Οι Ισραηλινοί σύμβουλοι αναλαμβάνουν επιχειρήσεις στο Βελιγράδι, στα Τίρανα, στη Βιέννη και φυσικά στο Βουκουρέστι. Ολοι τους έχουν το κοινό ότι εμφανίζονται να δραστηριοποιούνται κατά καιρούς μέσα από την εταιρεία Majoritas του Λούσιαν Ντεσπόιου.

Βγάζει διεφθαρμένο ηγέτη στη Ρουμανία

Ο Ντεσπόιου ξεκίνησε την καριέρα του ως σύμβουλος σε προεκλογικές εκστρατείες το 2000. Τουλάχιστον από το 2016 η εταιρεία του, Majoritas, χρησιμοποιώντας τους Ισραηλινούς Ταλ Σίλμπερσταϊν και Ασάφ Εϊσίν, ανέλαβε στα Βαλκάνια τις προεκλογικές εκστρατείες πολιτικών όπως ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς στη Σερβία και ο Εντι Ράμα στην Αλβανία. Στο σάιτ της εταιρείας ο Ντεσπόιου καυχιέται ότι είναι υπεύθυνος και για προεκλογικές εκστρατείες στην Ελλάδα.

Το 2016 ο Λίβιου Ντράγκνεα, πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD), σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ρουμανικό Τύπο, κάλεσε την ομάδα του να οργανώσει την προεκλογική εκστρατεία του. Η ομάδα του Ισραηλινού συνεργάτη της Majoritas κατάφερε να τον οδηγήσει στην εξουσία. Ο Ντράγκνεα ανέλαβε πρόεδρος της Βουλής, αλλά υπήρξε ο σκιώδης και πραγματικός ηγέτης της Ρουμανίας. Αποδείχθηκε ένας διεφθαρμένος πολιτικός. Κατηγορήθηκε από τη Διεύθυνση Καταπολέμησης Διαφθοράς για πλαστογραφία προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε ευρωπαϊκά κεφάλαια, καταδικάστηκε για νοθεία που οργάνωσε το 2015, αλλά το πιο εντυπωσιακό σκάνδαλό του αφορούσε κομπίνα με τον οδηγό του. Ο Ντράγκνεα εκποίησε κρατική κατασκευαστική εταιρεία, την οποία αγόρασε ο οδηγός του. Στη συνέχεια ο Ντράγκνεα έδωσε κρατικές συμβάσεις σε αυτή την εταιρεία. Λίγο αργότερα αγόρασε ένα ξενοδοχείο αντί 27.000 δολαρίων και το πούλησε στον οδηγό του αμέσως αντί 1,3 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ρουμανίας ήταν αυτός που μεθόδευσε την επιχείρηση φθοράς και εξόντωσης της εισαγγελέα διαφθοράς Λάουρα Κοβέσι λόγω της μάχης που έδινε εναντίον του διεφθαρμένου καθεστώτος του. Προσπάθησε μάλιστα να την εμποδίσει να αναλάβει τη θέση του Ευρωπαίου εισαγγελέα. Το 2019 ο Ντράγκνεα μπήκε φυλακή για ένα χρόνο και τέσσερεις μήνες (είχε καταδικαστεί σε τριάμισι χρόνια).

Οταν άρχισε την προεκλογική εκστρατεία υπό τις οδηγίες της ομάδας Ασάφ Εϊσίν ακολούθησε την τακτική της διχαστικής ρητορικής, του αυταρχισμού και της αγνόησης της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, ο Ντράγκνεα εμφάνισε ως συκοφάντες τους ανεξάρτητους δημοσιογράφους και τους εισαγγελείς, ως προδότες τους επικριτές του και μειοδότες τους πολιτικούς της αντιπολίτευσης. Το μοτίβο αυτό συναντάται σε όλες τις εκστρατείες της Majoritas και φυσικά στην Ελλάδα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Majoritas Λούσιαν Ντεσπόιου έχει διαψεύσει ότι η Majoritas πήρε μέρος στην προεκλογική εκστρατεία του Ντράγκνεα, αλλά πέρα από το γεγονός ότι ο Εϊσίν ήταν πιστοποιημένα ο επικεφαλής της εκστρατείας, η εταιρεία ήταν αυτή που διοργάνωσε την κεντρική εκδήλωση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στο Ion Ionescu de la Brad.

Σχέσεις Cambridge Analytica και Majoritas

Η Majoritas ισχυρίζεται ότι δεν χρησιμοποιεί μεθόδους της Cambridge Analytica. Υπάρχει όμως μια επιβεβαίωση των σχέσεων των δύο εταιρειών, που την πιστοποιεί ο Βρετανός σύμβουλος Ρούπερτ Γουλφ Μάρεϊ. Ο Μάρεϊ το 2016 δέχτηκε πρόταση από ένα διευθυντή της μητρικής εταιρείας της Cambridge Analytica να δουλέψει με την ομάδα της εταιρείας που ήδη εργαζόταν για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Θυμάται, μιλώντας στο Documento, ο Μάρεϊ: «Ο Μαρκ Τέρνμπουλ, ένας από τους διευθυντές της SCL, της εταιρείας που κατέχει την Cambridge Analytica, μου ζήτησε να συνεργαστώ μαζί τους στις εκλογές της Ρουμανίας το 2016. Μου δημιουργήθηκαν υποψίες. Ρώτησα για ποιον θα δούλευα και τι ακριβώς αφορούσε η πρόταση. Μου είπε ότι ο πελάτης θα ήταν το PSD. Μάλιστα μου στάλθηκε και ένα μέιλ που έλεγε:

“Αυτό που προσφέραμε είναι να ενσωματώσουμε μια ομάδα δύο ατόμων στην τρέχουσα ομάδα εκστρατείας – έναν υπεύθυνο πολιτικής στρατηγικής και έναν ειδικό στην επικοινωνία, αλλά αποτελεσματικά με παρόμοια σύνολα δεξιοτήτων/ρόλους– για να παρέχουμε συνεχείς στρατηγικές συμβουλές και βοήθεια σε όλη την καμπάνια (branding, copywriting, PR, σχέσεις με τα μέσα ενημέρωσης, ψηφιακή προσέγγιση κ.λπ.) τους επόμενους δύο τρεις μήνες”…».

Ο Μάρεϊ δεν γνώριζε ότι του πρότειναν θέση δίπλα στην ομάδα του Εϊσίν, συνεργάτη της Majoritas που κινούσε την εκστρατεία. Δύο μέρες μετά την επαφή ο διευθυντής της SCL που έκανε την πρόταση στον Μάρεϊ καταγράφηκε σε κρυφό βίντεο να αποκαλύπτει τις μεθόδους της εταιρείας: «Μην έχοντας άλλη επικοινωνία είδα τον συνάδελφο του Τέρνμπουλ και τον Αλεξάντερ Νιξ (σ.σ.: διευθύνων σύμβουλος της Cambridge Analytica) στο Channel 4 που μίλησε για μια μυστική επιχείρηση σε μια χώρα της ανατολικής Ευρώπης. Οπως αναφέρω και στη δημοσίευσή μου, κατάλαβα ότι η χώρα στην οποία αναφερόταν ήταν ίσως η Ρουμανία».

Τα πολιτικά εγκλήματα σε Σερβία και Αλβανία

Ο Ασάφ Εϊσίν είναι φίλος του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Το 2016 ο Εϊσίν ανέλαβε με την επίσημη ιδιότητά του ως συνεργάτη της Majoritas την εκστρατεία του ώστε να αναδειχθεί τότε πρωθυπουργός. Η επιχείρηση ήταν απολύτως επιτυχής. Εχει σημασία όμως πώς οργανώθηκε η προεκλογική εκστρατεία. Κινήθηκε με το δόγμα ανακάλυψης ενός εχθρού στις θέσεις της αντιπολίτευσης. Εχει αποκαλυφθεί πλέον ότι η Majoritas δημιούργησε 3.500 λογαριασμούς bots στο διαδίκτυο προωθώντας 10 εκατ. σχόλια κατά των αντιπάλων του Βούτσιτς. Ψευδείς ειδήσεις διαδίδονταν μέσα από ιστοσελίδες ευκαιρίας και στη συνέχεια αναπαράγονταν από επίσημα μέσα ενημέρωσης.

Η ομάδα εργασίας (ή μήπως ομάδα αλήθειας;) της Majoritas έδρασε χρησιμοποιώντας ανώνυμα συκοφαντικά βίντεο με αρνητικούς και ψεύτικους χαρακτηρισμούς για πολιτικούς. Ο αντίπαλος του Βούτσιτς εμφανιζόταν ασπρόμαυρος στα πλάνα με μουντή και αμφίβολη εικόνα. Σε ένα τέτοιο βίντεο, που δημιουργήθηκε για να στιγματίσει στο πλαίσιο της μαύρης προπαγάνδας τον αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος Ντράγκαν Τζίλας, αυτός εμφανίζεται ως προδότης με φέσι αλβανικό. Η δημοσιογραφική έρευνα απέδειξε ότι το βίντεο προωθήθηκε από λογαριασμό του Ισραηλινού συνεργάτη του Εϊσίν και της Majoritas Σούκι Σαπίρο. Ενα άλλο βίντεο ίδιας έμπνευσης και με την ίδια αρχιτεκτονική εμφάνιζε τον μετριοπαθή Σέρβο πολιτικό Ολιβερ Ιβάνοβιτς ως προδότη της Σερβίας. Το 2018 ο Ιβάνοβιτς έπεσε νεκρός, έχοντας πυροβοληθεί πισώπλατα έξω από το σπίτι του.

Η Αλβανία φέρεται ως χώρα που απασχόλησε τη δραστηριότητα της Cambridge Analytica αλλά και της Majoritas. Τον Φεβρουάριο του 2021 η ρουμανική εταιρεία ανακοινώνει επίσημα σχέσεις με την Αλβανία. Ως σήμερα δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για τις προεκλογικές εκστρατείες, αλλά ο Λούσιαν Ντεσπόιου φαίνεται ότι έχει υπογράψει συμβάσεις με την κυβέρνηση Εντι Ράμα που αφορούν τις ταχυμεταφορές των αλβανικών ταχυδρομείων με μια από τις άλλες εταιρείες του, τη SKYY.

Από τον γκουρού της Majoritas στην Αλεξία Μπακογιάννη

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Guardian» ο γκουρού των εκστρατειών και συνεργάτης της Majoritas Ταλ Σίλμπερσταϊν έχει αναλάβει προεκλογικές εκστρατείες στην Αυστρία. Ηταν ουσιαστικά εκστρατείες στρέβλωσης των πολιτικών θέσεων και των δηλώσεων του τότε καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς. Δημιουργήθηκαν ομάδες στο Facebook που φαίνονταν ως φιλικές προς τον Κουρτς αλλά είχαν σκοπό να προβάλλουν θέσεις τις οποίες δεν συμμεριζόταν, ώστε να του χρεωθούν από τους αντιπάλους του. Το ίδιο σενάριο αρνητικής προπαγάνδας και fake news εφαρμόστηκε και στις εκλογές στη Γεωργία. Ο δάσκαλος των τακτικών της Majoritas

Σίλμπερσταϊν καταδικάστηκε στη Ρουμανία για τη συμμετοχή του στο σκάνδαλο με τη βασιλική περιουσία στο Βουκουρέστι. Μια ομάδα προσώπων προτάσσοντας τον ανιψιό του τέως βασιλιά προσπάθησε να αποσπάσει κρατική περιουσία. Συγκατηγορούμενος σε αυτή την απάτη με τον Ταλ Σίλμπερσταϊν ήταν ο γνωστός στην Ελλάδα Μπένι Στάινμετζ.

Ο Ισραηλινός εκατομμυριούχος απέκτησε την περιουσία της Εθνικής Τράπεζας (σκάνδαλο Πανγαία) χωρίς διαγωνισμό, με δάνειο που πήρε από την ίδια την Εθνική. Πρόσφατα εμφανίζεται να αγόρασε το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ιταλίας από Ρώσους με συνέταιρο την Αλεξία Μπακογιάννη.

https://periodista.gr/