21 Μαρ 2024

Μπαίνει εισαγγελέας στο έργο Μπακογιάννη στον Λόφο του Στρέφη

 

Το ενδεχόμενο να έχουν τελεστεί σοβαρές παραβάσεις του νόμου περί προστασίας δασών και δασικών εκτάσεων κατά τις εργασίες στον Λόφο του Στρέφη στα Εξάρχεια διερευνά η.. Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ● Πρόκειται για έργο-«σημαία» της θητείας του Κώστα Μπακογιάννη στον Δήμο Αθηναίων που βρήκε απέναντί του σθεναρή αντίσταση από τους κατοίκους.

Προκαταρκτική εξέταση για το έργο της δημοτικής αρχής Κώστα Μπακογιάννη στον Λόφο Στρέφη ξεκινάει με εντολή του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο εισαγγελέας ζητά τη διερεύνηση πιθανής τέλεσης παραβάσεων του νόμου περί προστασίας δασών και δασικών εκτάσεων –συγκεκριμένα τυχόν παράνομες εκχερσώσεις και παράνομες επεμβάσεις σε δασικές εκτάσεις- με το πρώτο στάδιο της προκαταρκτικής να αφορά την κλήση του νόμιμου εκπροσώπου της εταιρείας επενδύσεων ακινήτων «Prodea Investments» σε ανωμοτί εξηγήσεις.

Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, το έναυσμα για την προκαταρκτική αποτέλεσε μήνυση που υποβλήθηκε τον περασμένο Μάιο από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Δασών Αθηνών κατά του Δήμου Αθηναίων –δήμαρχος του οποίου ήταν τότε ο κ. Μπακογιάννης– και της εταιρείας. Η μήνυση κατατέθηκε κατόπιν αυτοψίας αρμόδιων υπαλλήλων στον Λόφο λίγες ημέρες νωρίτερα, οπότε και –σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές– διαπίστωσαν:

● Διάνοιξη ορύγματος περιμετρικά του Λόφου μη προβλεπόμενου από τις μελέτες που υποβλήθηκαν στη Διεύθυνση Δασών. Αν και το όρυγμα, σύμφωνα με την περιγραφή των υπαλλήλων, είχε κλείσει την ημέρα της αυτοψίας τους, είχαν επέλθει βλάβες στο ριζικό σύστημα των δένδρων. Περιγράφουν, ακόμη, ότι το χώμα από τις εκσκαφές παρασύρθηκε από βροχοπτώσεις με συνέπεια να δημιουργηθούν προβλήματα στο σχολείο που βρίσκεται στους πρόποδες του Λόφου. Πρόκειται για το 36ο Δημοτικό Σχολείο και το συστεγαζόμενο 82ο Νηπιαγωγείο. Η «Εφ.Συν.» έχει λάβει και δημοσιεύσει ουκ ολίγες καταγγελίες γονέων μαθητών για πλημμύρες και μεταφορά φερτών υλικών στο σχολικό κτήριο έπειτα από βροχοπτώσεις, κατά την περίοδο εξέλιξης των εργασιών στον Λόφο.

● Υποβάθμιση της εικόνας του Λόφου από μπάζα και αδρανή υλικά, προϊόντα των εργασιών στον Λόφο που παρέμεναν παρατημένα επί μακρόν.

● Ανάπτυξη εναέριου δικτύου φωτισμού με καλώδια να στηρίζονται πάνω σε δέντρα, πρακτική που αφενός δεν ενδείκνυται, αφετέρου δεν είχε λάβει κάποιου είδους έγκριση.

Συνέπεια όλων των παραπάνω -περιέγραψαν οι υπάλληλοι στη μήνυσή τους- ήταν η φθορά του ριζικού συστήματος πλήθους δέντρων, με αποτέλεσμα αυτά να ξεραθούν ή να πέσουν εξαιτίας ενός ισχυρού ανέμου, καθώς και η απώλεια εδάφους του Λόφου Στρέφη. Επισημαίνουν δε ότι οι εργασίες για τις οποίες υπέβαλαν τη μήνυση δεν είχαν άδεια από τη Διεύθυνση Δασών Αθηνών, ούτε προβλέπονταν σε κάποια από τις μελέτες που είχαν προωθηθεί στην υπηρεσία τους.

Να σημειωθεί ότι σε αυτοψία της «Εφ.Συν.» τον περασμένο Αύγουστο στον Λόφο οι κάτοικοι μας υπέδειξαν πλήθος από ξεραμένα δέντρα και θάμνους, σημεία εκσκαφών που είχαν κόψει ρίζες δέντρων, παρατημένα «για μήνες» -όπως μας τόνισαν- απορρίμματα εργοταξίου και σκεπασμένα μονοπάτια από χώματα, επιβεβαιώνοντας τα όσα περιέγραψαν οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Δασών στη μήνυσή τους (βλ. «Εφ.Συν.» 2/9/2023: «Η δωρεά στου Στρέφη “χάρισε” μόνο προβλήματα»). Μάλιστα, στο πλαίσιο του ίδιου ρεπορτάζ, στέλεχος της Διεύθυνσης Δασών επισήμανε ότι οι εργασίες έχουν προκαλέσει βλάβες και στο ριζικό σύστημα σπάνιων ενδημικών ειδών, όπως ο κρόκος του Κάρτραϊτ και η Σιληνή, που αποτελούν μέρος της πλούσιας χλωρίδας του Λόφου.

Υπενθυμίζεται, ακόμη, ότι κάτοικοι της περιοχής προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά του έργου, με την Επιτροπή Αναφορών του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας να διατάζει το προσωρινό μέτρο της μη τοποθέτησης των μεταλλικών belvedere στην κορυφογραμμή του Λόφου, έως την έκδοση οριστικής απόφασης (η δικάσιμος έχει οριστεί στις 2 Απριλίου). Το ΣτΕ έκρινε ότι οι προαναφερόμενες βαριές κατασκευές θα μπορούσαν να έχουν επιφέρει στο φυσικό ανάγλυφο του Λόφου «δυσχερώς επανορθώσιμες βλάβες», σε περίπτωση που στη συνέχεια η προσφυγή των κατοίκων ευδοκιμήσει.

Το αμφιλεγόμενο έργο στον Λόφο Στρέφη είχε ξεσηκώσει εξαρχής τις αντιδράσεις της γειτονιάς και συνδέθηκε με την ευρύτερη απόπειρα «εξευγενισμού» των Εξαρχείων. Η εταιρεία σήμερα έχει αποχωρήσει από τον Λόφο και οι εργασίες δέχονται σφοδρή κριτική ότι περισσότερο δημιούργησαν παρά έλυσαν προβλήματα. Οσον αφορά την επόμενη ημέρα στον Λόφο Στρέφη, η δημοτική αρχή του Χάρη Δούκα έχει δεσμευθεί ότι θα προχωρήσει με σχεδιασμό και διαβούλευση με τους κατοίκους.

https://www.efsyn.gr/