Ρήγμα καταγράφεται στις τάξεις των κρατών – μελών της ΕΕ, οι αρχηγοί των οποίων συνεδριάζουν Πέμπτη, Παρασκευή (21 – 22/3/2024) στις Βρυξέλλες, προκειμένου να θέσουν τις οικονομίες τους σε πολεμική τροχιά.Οι Ευρωπαίοι δεν θα πεθάνουν για το Donbass, δήλωσε ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Josep Borrell, πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
«Δεν πρέπει να τρομάζετε τους ανθρώπους ότι ο πόλεμος είναι αναπόφευκτος.
Η ανάγκη να υποστηρίξουμε την Ουκρανία είναι αναπόφευκτη.
Δεν θα πεθάνουμε για το Donbass αλλά θα υποστηρίξουμε τους Ουκρανούς» είπε ο Ισπανός πολιτικός.
Απάντηση στον Macron που ...«θέλει να στείλει τα παιδιά στην Οδησσό»
Ο Borrell έκανε αυτή τη δήλωση με φόντο τα λεγόμενα του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron σχετικά με τη διερεύνηση της δυνατότητας αποστολής ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Στα τέλη Φεβρουαρίου, ο Γάλλος πρόεδρος μετά τα αποτελέσματα μιας ευρωπαϊκής διάσκεψης για την υποστήριξη της Ουκρανίας, ότι έθεσε το θέμα της αποστολής ευρωπαϊκών στρατευμάτων στη ζώνη της σύγκρουσης.
Τότε ούτε οι ηγέτες άλλων χωρών ούτε η γαλλική αντιπολίτευση τον στήριξαν.
Ο Macron είπε επίσης ότι το Παρίσι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψει τη Ρωσία «να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο».
Όπως έγραψε η εφημερίδα Le Monde, οι γαλλικές αρχές άρχισαν να εξετάζουν το θέμα της αποστολής στρατιωτικού προσωπικού στην Ουκρανία το καλοκαίρι του 2023.
Όπως σημειώθηκε, τον Φεβρουάριο ο Γάλλος πρόεδρος είπε σε στενό κύκλο ότι «φέτος» «θα πρέπει να στείλει τα παιδιά στην Οδησσό».
Τέλος οι κόκκινες γραμμές
Ο επικεφαλής της Ρωσικής Υπηρεσίας Πληροφοριών SVR Sergey Naryshkin ανέφερε ότι η Γαλλία προετοιμάζει ένα σώμα, το οποίο στο πρώτο στάδιο θα αριθμεί περίπου 2.000 στρατιωτικό προσωπικό.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin τόνισε ότι η εισαγωγή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία δεν θα αλλάξει την κατάσταση στο πεδίο της μάχης με κανέναν τρόπο και θα οδηγήσει σε τρομερές συνέπειες για το Κίεβο.
Απαντώντας στα λόγια του Macron για την έλλειψη κόκκινων γραμμών από τη Γαλλία σχετικά με τη Ρωσία, ο Putin είπε ότι η Μόσχα δεν θα έχει περιορισμούς για τα κράτη με μια τέτοια προσέγγιση.
Διχασμένη η ΕΕ για τα στρατιωτικά ευρωομόλογα
Εν τω μεταξύ Γαλλία και Ιταλία στηρίζουν την πρόταση για ευρωομόλογο, όσον αφορά τη στρατιωτική θωράκιση της Ευρώπης.
«Είναι απολύτως σαφές ότι αν η Ευρώπη θέλει πραγματικά να παραμείνει θωρακισμένη αμυντικά, θα πρέπει να εξετάσει νέους τρόπους για τη χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών. Και εδώ αναφέρομαι συγκεκριμένα στη δυνατότητα η Ευρώπη να μπορέσει να εκδώσει ευρωομόλογα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αμυντική της θωράκιση», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, την πρόταση αυτή υποστηρίζουν η Ελλάδα, Γαλλία και η Ιταλία και γενικότερα οι χώρες του Νότου, αλλά δεν στηρίζουν τα κράτη του Βορρά, δηλαδή η Γερμανία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Δανία και η Αυστρία. Στο σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν να εξεταστούν «όλες οι επιλογές» ενόψει της έκθεσης της Commission που αναμένεται τον Ιούνιο.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της χρήσης των υπερκερδών από τα παρανόμως κατασχεμένα ρωσικά assets με σκοπό να ενισχυθεί το οπλοστάσιο της Ουκρανίας, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας τάχθηκε υπέρ, λέγοντας ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι «πολλά υποσχόμενη». Σημείωσε ότι η Επιτροπή βρήκε μια «ισχυρή νομική οδό» και θα πρέπει να γίνουν τα επόμενα βήματα.
Σε πολεμική οικονομία και το ΝΑΤΟ
Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ ετοιμάζονται να βάλουν τις οικονομίες τους «σε στρατιωτική τροχιά», δήλωσε με απίστευτο κυνισμό ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Krisjanis Karins στη DW.
«Το ΝΑΤΟ κινείται προς αυτή την κατεύθυνση», είπε ο Λετονός υπουργός Εξωτερικών όταν ρωτήθηκε εάν η Βορειοατλαντική Συμμαχία κινείται προς μια πολεμική οικονομία.
Πρόσθεσε ότι από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν αυξήσει σημαντικά τις επενδύσεις τους στον αμυντικό τομέα.
Στις 14 Μαρτίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεσή του για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ, είπε ότι τα Ευρωπαϊκά μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και ο Καναδάς θα επενδύσουν 470 δισεκ. δολάρια στην άμυνα το 2024, που αντιστοιχεί στο 2% του συνολικού ΑΕΠ τους.
Τόνισε ότι η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών του ΝΑΤΟ το 2023 ήταν «ένα άνευ προηγουμένου 11%.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ, το 2024 τα δύο τρίτα των χωρών μελών του ΝΑΤΟ θα δαπανήσουν περισσότερο από το 2% του αντίστοιχου ΑΕΠ τους για την άμυνα.
Ο Stoltenberg δεν διευκρίνισε, ωστόσο, ποιες χώρες περιλαμβάνονται σε αυτόν τον αριθμό.
www.bankingnews.gr