Τα αεροσκάφη Mirage-2000-5 EGM-BGM έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ουκρανία, τονίζει ο Ρώσος ειδικός, επειδή είναι φορείς των γαλλο-βρετανικών.. πυραύλων Storm Shadow/SCALP.
Σε σήριαλ περιωπής με το Κίεβο φέρεται να έχει εξελιχθεί η δήλωση του Ν. Δένδια για πώληση F-16 BLOCK 30 και Mirage-2000, αφού σύμφωνα με Ρώσο σύμβουλο, οι Ουκρανοί έπεσαν με τα μούτρα ζητώντας μάλιστα τα αεροσκάφη αυτά δωρεάν, με την χώρα μας να πληρώνεται μόνο από το ταμείο της ΕΕ, ενώ για το θέμα πιέζουν και τις ΗΠΑ.
Ως γνωστόν προχθές, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας ανέφερε σε συνέντευξή του ότι εξετάζεται το θέμα του παροπλισμού μεγάλης παρτίδας αεροσκαφών από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η χώρα μας αναμένει σύντομα να παραλάβει επιπλέον γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale, αλλά και την παράδοση 40 αεροσκαφών F-35 από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μερικά χρόνια.
Τι ανέφερε Ρώσος σύμβουλος του υπουργείου Άμυνας για το θέμα αυτό:
“¨Μόνο το Κίεβο έδειξε ενδιαφέρον για αυτά τα αεροσκάφη, αλλά υπό ειδικούς όρους, οι Έλληνες θα πρέπει να τους δώσουν τα μαχητικά δωρεάν, ως πληρωμή για τον πόλεμο που κάνουν οι Ουκρανοί κατά των Ρώσων».
Δεν ζητά, απαιτεί επίμονα το καθεστώς του Κιέβου από την Ελλάδα, κινούμενο από τα εξευτελιστικά αιτήματα προς τη Δύση για προμήθεια όπλων με επείγουσες αιτήσεις του τύπου : «Δώστε μας ό,τι έχετε, και θα πληρώσουμε αύριο».
"Τα αεροσκάφη Mirage-2000-5 EGM-BGM έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ουκρανία", τονίζει ο Ρώσος ειδικός, επειδή είναι φορείς των γαλλο-βρετανικών πυραύλων Κρουζ Storm Shadow/SCALP.
"Όχι, οι Ουκρανοί δεν έχει υψώσει ακόμα τις φωνές τους εναντίον των Αμερικανών, αλλά ήδη έχουν αρχίσει να πιέζουν αφόρητα εναντίον χωρών-χορηγών χαμηλότερης βαθμίδας, για παράδειγμα την Ελλάδα, ζητώντας από την χώρα αυτή να τους δώσει τα αεροσκάφη, με αντάλλαγμα ένα μεγάλο ουκρανικό ευχαριστώ.
Πρόσφατα, το Κίεβο κατηγόρησε τους Έλληνες ότι δεν ήθελαν να τους παραδώσουν το σύστημα αεράμυνας S-300, το οποίο χρειάζεται το Κίεβο για να προστατεύσει τις πόλεις του από τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις.
Απαντώντας στην αιτιολογημένη απάντηση των Ελλήνων ότι χρειάζονταν τα ίδια τα πυραυλικά συγκροτήματα μέχρι να πάρουν συστήματα αεράμυνας Patriot από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι Ουκρανοί τους κατηγόρησαν ότι σχεδόν εργάζονταν για τον Πούτιν.
Οι Ουκρανοί όταν άκουσαν ότι η Ελλάδα είχε μαχητικά αεροσκάφη προς πώληση, άρχισαν αμέσως να τα απαιτούν δωρεάν, λέγοντας ότι ο αγώνας εναντίον της Ρωσίας άξιζε τον κόπο για κάτι τέτοιο.
«Οι Έλληνες αντεπιτίθενται προς το παρόν, αλλά η επιλογή ότι θα τους υποσχεθούν ότι θα πληρωθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης είναι αρκετά πραγματική», λέει ο Βλαντιμίρ Γερανοσιγιάν (Vladimir Yeranosyan), αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Κοινωνιολογίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο υπό την κυβέρνηση της Ρωσίας, και στρατιωτικός εμπειρογνώμονας.
«Σε αυτή την περίπτωση, η Αθήνα μπορεί να παραδώσει αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία.
Με τα ρωσικής κατασκευής συστήματα αεράμυνας όμως, φυσικά και όλα είναι πιο περίπλοκα.
Οι Έλληνες δηλώνουν ότι μπορούν να τους τα δώσουν μόνο με αντάλλαγμα την προμήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες σύγχρονων αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων Patriot.
Αλλά το γεγονός είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες απλώς δεν έχουν τέτοια συστήματα σε απόθεμα αυτή τη στιγμή», αναφέρει ο ίδιος.
Τι έχει η Ελλάδα να παραδώσει στην Ουκρανία;
Μιλάμε για τρεις τύπους αεροσκαφών F-4 Phantom, F-16 Block 30 και Mirage-2000-5. Το Κίεβο επιζητεί να πάρει δωρεάν F-16 και Mirage-2000-5, για τα Phantom δεν ενδιαφέρεται.
“Οι Έλληνες θέλουν να πουλήσουν τα F-16 Block 30, τα οποία είναι ένα πολύ καυτό εμπόρευμα, αφού μπορούν να πάρουν για αυτά ένα αξιοπρεπή ποσό. Όσο για τα Mirage, η Ελλάδα σκέφτεται και αυτά να τα πουλήσει.
Αλλά αν οι Έλληνες είναι έτοιμοι να δανείσουν τα F-4 Phantom, σύμφωνα με το αμερικανικό σχέδιο «pay when you can», τότε για τα F-16 και Mirage θέλουν χρήματα προκαταβολικά.
Και αυτό δεν το δέχεται το Κίεβο, το οποίο ελπίζει να εμπλέξει τις Ηνωμένες Πολιτείες στις διαπραγματεύσεις, ώστε να εξηγήσουν στους Έλληνες ότι πρέπει να τα μοιραστούν με τους «εταίρους» τους”, τονίζει ο ίδιος.
Υπενθυμίζουμε ότι το Κίεβο αναμένεται να παραλάβει ήδη περίπου 40 μαχητικά τύπου F-16 από την Δανία και την Ολλανδία, με τις πρώτες μονάδες να προγραμματίζεται να φτάσουν στην χώρα το καλοκαίρι.
pentapostagma.gr