16 Μαρ 2024

Το «Μισέλgate» εξελίσσεται σε θρίλερ για τη Ν.Δ. – Ποιοι άλλοι εμπλέκονται

 

Το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησε χθες να προλάβει τις δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση της μαζικής αποστολής emails σε ομογενείς, καρατομώντας δια της παραιτήσεως τον Γ.Γ. του υπουργείου.. Εσωτερικών Μιχ. Σταυριανουδάκη και τον Γ.Γ Αποδήμων της ΝΔ Ν. Θεοδωρόπουλο και οδηγώντας την κυρία Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου εκτός της επόμενης κούρσας για την Ευρωβουλή.

Η διαχείριση κρίσης, ωστόσο, στην οποία οδηγήθηκε περίπου εσπευσμένα, όχι μόνο δεν αποφόρτισε την ένταση γύρω από την υπόθεση, αλλά αντιθέτως, πολλαπλασίασε τα ερωτήματα. Χθες το βράδυ, εξάλλου, η ατμόσφαιρα βάρυνε ακόμα περισσότερο μετά την αποκάλυψη του iEidiseis.gr (Μαίρη Μπενέα), σύμφωνα με την οποία, η αποπομπή του Γ.Γ. του ΥΠΕΣ και του Γ.Αποδήμων της ΝΔ, ανοίγουν τον δρόμμο στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Γιώργο Νούλη, που χειρίζεται την έρευνα για τη διαρροή σωρείας προσωπικών δεδομένων, να τους καλέσει ως ύποπτους. Μία εξέλιξη, που είναι προφανές ότι θα ακυρώσει την προσπάθεια του κυβερνητικού επιτελείου να κλείσει την υπόθεση σε επίπεδο υπηρεσιακών στελεχών.

Σε δύσκολη θέση η κυβέρνηση

Προσώρας, υπάρχουν σειρά ερωτημάτων, που όπως παραδέχονται έμπειρα κυβερνητικά στελέχη, μπορεί να φέρουν σε ακόμα πιο δύσκολη θέση την κυβέρνηση.

«Η παροχή στοιχείων από το κράτος στο κόμμα» είναι από μόνη της πρόβλημα, σημειώνουν αρκετοί στη ΝΔ. Οι ίδιοι διερωτώνται αν δόθηκαν μόνο στην κ. Ασημακοπούλου και αν ναι με ποια εξήγηση.

Ένα λεπτό και κρίσιμο στοιχείο στην υπόθεση αφορά τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι η περιβόητη λίστα αφορούσε σε emails κάποιων εκλογέων του 2023, και όχι επικαιροποιημένα στοιχεία ομογενών που κατέθεσαν αίτηση για να αποκτήσουν δικαίωμα επιστολικής ψήφου. Αφήνεται, δε, να εννοηθεί ότι ήταν επί υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Ζήτημα προστασίας προσοπικών δεδοδεμών

«Eίναι ζήτημα προστασίας προσωπικών δεδομένων. Δεν είναι ζήτημα ασφάλειας εκλογών. Δεν έχει καμία σχέση με την επιστολική ψήφο γιατί μιλάμε για μια χρονική περίοδο που προηγείται μήνες, πολύ πριν δηλαδή όχι απλώς την ψήφιση του νόμου για την επιστολική ψήφο αλλά τον ορισμό της νέας κυβέρνησης του Ιουνίου», απάντησε σε χθεσινή του συνέντευξη (Real) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίσει τον ακριβή χρόνο που δόθηκαν οι λίστες.

Ένα ακόμα σημείο αφορά τις διαβεβαιώσεις που έδινε τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα η Ευρωβουλευτής, ότι τη λίστα με τα emails δεν της δόθηκε από κανέναν, αλλά αποτελεί υλικό που η ίδια συνέλεξε κατά την πενταετή θητεία της. Κάτι που η κυβέρνηση έχει αποφύγει επιμελώς να θίξει…

Στο στόχαστρο η Κεραμέως

Όπως ήταν αναμενόμενο, η αντιπολίτευση βάζει πλέον στο στόχαστρο την υπουργό Εσωτερικών Ν. Κεραμέως από την οποία ζητείται να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων. Το κυβερνητικό επιτελείο, πάντως, κρατάει την υπουργό Εσωτερικών έξω από το «κάδρο» της υπόθεσης.

Υπενθυμίζεται ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας διέταξε προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί ποινικά αδικήματα όπως αυτό της παραβίασης της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα και της παραβίαση του υπηρεσιακού απορρήτου.

Η υπόθεση έγινε ευρέως γνωστή μετά από καταγγελία του Τμήματος Απόδημου Ελληνισμού του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την οποία τα προσωπικά στοιχεία επικοινωνίας εκατοντάδων απόδημων Ελλήνων διέρρευσαν και βρέθηκαν στη διάθεση της ευρωβουλευτή Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου.

https://www.ieidiseis.gr/